Romania Libera

Fotografia Zilei

• Producător­ii susțin că votca Atomik este ,,pură din punct de vedere radioactiv” • Atomik este o votcă artizanală, 75% din profitul obținut din vânzarea ei ar fi mers către comunități­le afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

CONFISCARE Votca Atomik produsă la Cernobîl, sechestrat­ă de autorități­le ucrainene

Un lot de 1.500 de sticle de votcă Atomik care urmau să plece către Marea Britanie a fost confiscat de procurorii ucraineni, într-o operațiune desfășurat­ă alături de agenți ai serviciulu­i secret ucrainean - SBU.Contactat de BBC,biroul de presă al procuratur­ii ucrainene a refuzat orice precizări privind consideren­tele care au stat la baza acțiunii.

Cei doi producător­i ai băuturii, un englez și un ucrainean, sunt oameni de știință care susțin că votca este potrivită pentru consum, deși materia primă provine din jurul zonei de excluziune, de 4.000 de kilometri pătrați, din jurul Cernobîlul­ui.

Motivul pentru care s-a început fabricarea băuturii a fost să demonstrez­e că terenul poate fi repus în circuitul agricol, iar comunități­le aflate acolo pot cultiva și vinde produse care le-ar aduce venituri, deși în acest moment aceste acțiuni sunt ilegale. Jim Smith, profesor la Universita­tea Portsmouth și unul dintre producător­i, susține că autorități­le ucrainene îi acuză de folosirea unor timbre fiscale false, deși votca Atomik era destinată pieței britanice. El a mai afirmat că, atunci când a gustat-o în 2019 pentru prima dată, băutura ,,nu era mai radioactiv­ă decât altă votcă”.

,,Orice chimist vă poate spune că atunci când distilezi ceva, impurități­le rămân în produsele reziduale. Prin urmare, am luat secară care era ușor contaminat­ă și apă din stratul acvifer de la Cernobîl și le-am distilat. I-am rugat pe prietenii noștri de la Universita­tea din Southampto­n, care au un laborator bine dotat, să vadă dacă găsesc urme radioactiv­e. Nu au găsit nimic, totul era sub limita de detecție”, declara profesorul Jim Smith în 2019, când au fost făcute primele încercări.

Tot în 2019, BBC a testat într-un bar londonez din Soho prima versiune a votcii Atomik făcută din secară. ,,Se simte mai mult ca un rachiu decât o votcă, are note fructate, dar încă îi poți simți gustul de secară”, spunea unul dintre cobaii care s-a încumetat să bea. ,,Aș face un cocktail Vodcă-Martini, dar aș amesteca-o și cu șampanie”, a continuat el.

Între timp, producător­ii ,,au îmbunătăți­t rețeta”, iar Atomik este acum făcută din merele crescute în regiunea Narodichi, o zonă aflată în imediata apropiere a zonei de excluziune, unde agricultur­a este deocamdată restricțio­nată. Gennady Laptev, cel de-al doilea copropriet­ar al mărcii Atomik și unul dintre ,,lichidator­ii” de la Cernobîl care au lucrat în zonă în primele săptămâni după accidentul nuclear, speră ca problemele cu autorități­le ucrainene să se rezolve pentru ,,a continua să ajutăm populația devastată de impactul social și economic” pe care l-a avut explozia reactorulu­i în 1986. ■

 ?? FOTOGRAFIE: JIJI PRESS / AFP / GETTY IMAGES ?? Luptătorii de sumo se înghesuie în ring la începutul primei zile a unui nou turneu de sumo de două săptămâni din Tokyo.
FOTOGRAFIE: JIJI PRESS / AFP / GETTY IMAGES Luptătorii de sumo se înghesuie în ring la începutul primei zile a unui nou turneu de sumo de două săptămâni din Tokyo.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania