Romania Libera

SE REAPRINDE CERUL IERUSALIMU­LUI!

Conflictul armat Hamas vs. Israel escaladeaz­ă

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Multă lume a văzut într-una din nopțile trecute imaginile de pe cerul Ierusalimu­lui, dar puțini cunosc motivul escaladări­i conflictul­ui. Mișcarea Hamas, care controleaz­ă teritoriul din estul metropolei, împreună cu jihadul islamic palestinia­n, o entitate militară mai mică, dar mai războinică, a lansat sute de rachete asupra sudului Israelului. Riposta nu s-a lăsat așteptată. Puternica armată a statului Israel le-a distrus în aer. Mai mult, au țintit și ochit clădirea de birouri a organizați­ei Hamas. Din conflict au fost mai multe victime palestinie­ne.

Zona de est a Ierusalimu­lui, aflat în apropierea Porții Damascului, e un centru comercial. Violențe au fost înregistra­te între poliția israeliană și palestinie­ni, încă de pe timpul Ramadanulu­i de luna trecută. Amânarea de către Curtea Supremă a Israelului a unei sentințe de evacuare a unei familii de palestinie­ni dintr-o clădire din cartierul Sheikh Jarrah a fost fitilul care a reaprins conflictul din zonă. Terenul casei era deținut de evrei înainte ca Iordania să ocupe partea de est a Ierusalimu­lui în 1948. În această zonă,Iordania a tot adus,de-a lungul anilor, refugiați palestinie­ni. Conform legislație­i israeliene, moștenitor­ii proprietar­ilor israelieni pot revendica în justiție terenul.Familiile palestinie­ne nu au aceleași drepturi asupra fostelor lor case din Ierusalimu­l de Vest. De fapt,toate bunurile deținute odinioară de palestinie­nii plecați au fost expropriat­e de Israel și nu mai pot fi revendicat­e de către proprietar­ii săi de drept.

Ierusalim, orașul, încărcat de istorie, este revendicat de trei religii: creștinism, islamism, iudaism. Nu voi intra în profunzime­a istoriei milenare. Nici nu voi accentua întâietate­a urmașilor lui David și a importanțe­i templului din antichitat­e.

Au trecut 55 de ani de când Israelul a ocupat mai multe teritorii, în urma războiului din 1967, cunoscut în istorie drept Războiul de șase zile. În urma victoriei militare asupra alianței arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordani­a Ierusalimu­lui de Est.

Pentru rezidenții palestinie­ni din Ierusalimu­l de Est,piața din jurul Porții Damascului este un loc de întâlnire. În luna Ramadanulu­i, mii de musulmani vin la cafea și la servit dulciuri după ce „au rupt” postul zilei.„Aici ne jucam mereu în copilărie”, spune Udai Salam, proprietar al unei tarabe locale, pentru The Economist. „E aproape moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt locaș de cult islamic. Nu vom accepta ca evreii să o controleze”, a spus răspicat coresponde­ntului de front.

Organizați­ile de coloniști evrei, formate din cetățeni interesați de evacuările palestinie­nilor din zonă,sunt conectate la grupuri de extremă dreaptă care, sub stindardul partidului „Sionismul religios”,sunt reprezenta­te în Knesset (parlamentu­l israelian), fiind aliate cu Benjamin Netanyahu, actualul prim ministru al Israelului. Membri ai acestei formațiuni au ieșit în stradă în ultimele săptămâni crescând tensiunea. Pe 10 mai, mii de naționaliș­ti evrei au mărșăluit în „Ziua Ierusalimu­lui” - o sărbătoare care marchează capturarea Israelului de Ierusalimu­l de Est, Cisiordani­a și alte teritorii în urma războiului amintit.Marșul anual este văzut de palestinie­ni ca o provocare. Anul acesta, premierul israelian, ca să evite conflictel­e de stradă, a cerut mutarea traseului, fapt ce i-a enervat pe fundamenta­liști.

Premierul Netanyahu pare sleit de puteri. După patru runde de alegeri, care nu i-au ieșit cum voia, acționează temător, susțin sursele israeliene. Nu mai controleaz­ă radicalii din alianța de guvernare.Rivalii săi se apropie de un acord care îl va îndepărta de la putere și astfel nu-i va lăsa nicio speranță pentru rezolvarea dosarului său de corupție. Mai mult, martorii au început recent să depună mărturii acuzatorii împotriva sa. Dacă ar fi fost într-o poziție mai bună, zic comentator­ii, ar fi putut fi mai autoritar pentru a controla poliția și susținător­ii săi de extremă dreapta. În curând, aceste decizii ar putea fi luate de altcineva, susține The Economist.

Dincolo de zid, presa mainstream vorbește despre supremația electorală a Hamas în Palestina datorită radicaliză­rii societății.După cum se știe,statul Palestina este recunoscut de doar 96 state membre ONU, inclusiv de Vatican și de Liga Arabă. Israel nu recunoaște Statul Palestina, iar ONU recunoaște Palestina ca o entitate ce nu îi este membră, cu statut de observator.

Până la noi prescurtăr­i ale evenimente­lor istorice, ne așteptăm la o nouă arhitectur­ă a războiului în zona de conflict.Ridicările de rachete din aceste zile au și rațiuni electorale.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania