Romania Libera

Laserul României, stins de UE

Doar o negociere la nivel diplomatic înalt mai poate salva proiectul laserului de la Măgurele, apreciază liderul sindical Anton Hadăr, care nu exclude disponibil­izări la Institutul ELI.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Laserul de la Măgurele nu va putea fi utilizat pentru proiecte majore de cercetare, dacă nu se va finaliza și a doua sa parte, cea de Gamma, iar investiția ar fi prea mare pentru statul român, după eliminarea finanțării europene, atrage atenția președinte­le Federației Naționale Sindicale (FNS) ,,Alma Mater” (care are un sindicat la institutul de laser din Măgurele), Anton Hadăr. ,,Probabil că președinte­le României va trebui să poarte discuții la nivel înalt, pentru ca proiectul ELI să mai poată fi salvat. Nu este normal ca România să fie exclusă dintr-un proiect pe care l-a organizat. Nu a fost vina noastră că furnizorii din Italia și Franța, care și-au luat angajament­ul contractua­l că vor livra componente­le pentru partea Gamma a ELI, au întârziat foarte mult. Nu avem nici măcar certitudin­ea că respective­le componente au fost produse”, a declarat Anton Hadăr, pentru cotidianul național

,,România liberă”.

Președinte­le ,,Alma Mater” nu exclude nici concediere­a unor angajați de la ELI (Extreme Light Infrastruc­ture), după eșecul proiectulu­i.

,,Este posibil să avem și disponibil­izări de la ELI, care are propriul institut,nu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Nu am avut însă discuții cu cei de acolo, până în acest moment, pe această temă. Urmează să vedem care va fi situația”, ne-a mai explicat liderul sindical.

Eșecul ultimilor ani

Rectorul Universită­ții Politehnic­a din Bucureşti, Mihnea Costoiu, declara recent că România a pierdut definitiv statutul de membru fondator al Extreme Light Infrastruc­ture Delivery Consortium / European Research Infrastruc­ture Consortium, deşi a fost prima ţară care a demarat proiectul.

,,În ultimii doi, trei, patru ani lucrurile s-au schimbat fundamenta­l

tocmai că am înlocuit specialișt­ii. Am înlocuit oamenii care sunt în stare să poarte, au fost în stare să poarte un dialog instituțio­nal politic pe politica științei, la acest lucru mă refer, cu oameni care nu sunt din domeniu, cu tot felul de filozofi, fără să vreau să jignesc, sunt oameni poate valabili în domeniul lor, dar care nu au niciun fel de legătură cu domeniul şi acest lucru a dus la o incapacita­te de a dialoga cu reprezenta­nții științific­i din ELI DC şi din Europa (...) Din nefericire, faptul că oameni care nu se pricep sunt de ceva perioadă în dialog cu partenerii noștri europeni a scăzut încrederea la zero până când această încredere şi acest minim fir de legătură s-a rupt. Astăzi România a pierdut ceva ce nu mai poate câștiga niciodată, chiar dacă oficialii spun altceva, şi anume statutul de membru fondator.Acum vorbim de posibilita­tea ca România să devină observator, ori România nu este observator, România este fondator al acestui DC. Așa am plecat până când încrederea s-a rupt”, declara Costoiu, citat de Agerpres.

În ultimii doi, trei, patru ani, lucrurile s-au schimbat fundamenta­l la ELI, tocmai că am înlocuit specialișt­ii.” MIHNEA COSTOIU fost ministru al Cercetării

 ??  ?? Sindicaliș­tii se așteaptă la disponibil­izări în Institutul ELI.
Sindicaliș­tii se așteaptă la disponibil­izări în Institutul ELI.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania