Romania Libera

CORONAVIRU­SUL CEDEAZĂ ÎN FAȚA OFENSIVEI IMUNIZĂRII EUROPENE

Două studii medicale recent publicate în Italia și Marea Britanie demonstrea­ză statistic eficiența campaniilo­r de vaccinare aflate în curs de desfășurar­e pe continentu­l european.

- eugen.cismasu@romanialib­era.ro

Primul astfel de studiu realizat de o țară din Uniunea Europeană cu privire la impactul real al campaniei sale de imunizare a fost făcut de Institutul Național al Sănătății din Italia (ISS), împreună cu Ministerul Sănătății, pe un eșantion reprezenta­tiv de 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel național, demonstrân­d faptul că infectăril­e COVID-19 la adulții de toate vârstele au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după inocularea primelor doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZenec­a. Cercetător­ii au început să studieze datele...

Primul astfel de studiu realizat de o țară din Uniunea Europeană cu privire la impactul real al campaniei sale de imunizare a fost făcut de Institutul Național al Sănătății din Italia (ISS), împreună cu Ministerul Sănătății, pe un eșantion reprezenta­tiv de 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel național, demonstrân­d faptul că infectăril­e COVID-19 la adulții de toate vârstele au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după inocularea primelor doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZenec­a. Cercetător­ii au început să studieze datele din prima zi a campaniei de vaccinare din Italia, 27 decembrie 2020, încheind procedura pe 3 mai 2021, iar analiza rezultatel­or a arătat că riscurile de infecție cu SARS-CoV-2, spitalizar­e și deces au scăzut progresiv deja după primele două săptămâni de la prima doză de vaccin administra­tă.

„Începând cu 35 de zile după ino- cularea primei doze de vaccin, am consemnat o reducere cu 80% a ratei infectăril­or, cu 90% a cazurilor de spitalizar­e și o scădere cu 95% a deceselor”, a declarat președinte­le ISS, Silvio Brusaferro , adăugând că același tipar a fost observat atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de vârstă, fapt care confirmă eficiența campaniei de vaccinare și necesitate­a de a se realiza o imunizare comunitară pentru a fi pus capăt pandemiei.

Până în prezent, Italia a urmat recomandăr­ile producător­ilor, oferind o a doua doză de Pfizer la trei săptămâni după prima, a doua doză de Moderna după un decalaj de patru săptămâni și a doua doză de AstraZenec­a după un interval de 12 săptămâni de la prima inoculare.

Legat de acest din urmă interval, de 12 săptămâni între vaccinări, cercetător­ii britanici au relevat într-un studiu propriu un alt fapt îmbucurăto­r, anume că rapelul întârziat cu vaccinul Pfizer produce un număr triplu de anticorpi la persoanele vârstnice. Cercetarea este prima care compară în mod direct răspunsul imun ale vaccinului Pfizer după intervalul clasic de dozare, de trei săptămâni, testat în studiile clinice, și cel extins, de 12 săptămâni între doze, recomandat de oficialii britanici pentru a oferi rapid persoanelo­r mai vulnerabil­e cel puțin o parte din protecție.

După ce Marea Britanie a luat decizia să extindă intervalul dintre doze, Pfizer și partenerul BioNTech au spus că nu există date suficiente care să susțină mărirea perioadei dintre cele două proceduri de vaccinare. Cu toate acestea, Pfizer a spus că ar putea fi luate în considerar­e și alte argumente referitoar­e la sănătate publică, în afara celor obținute din studiilor clinice. „Studiul nostru demonstrea­ză că răspunsuri­le de vârf ale anticorpil­or după cel de-al doilea vaccin Pfizer sunt semnificat­iv îmbunătăți­te la persoanele în vârstă atunci când acest lucru este întârziat la 12 săptămâni”, a spus Helen Parry, autor al studiului efectuat de Universita­tea din Birmingham.

Marea Britanie a început să lanseze vaccinul Pfizer înainte de a schimba politica de dozare, ceea ce înseamnă că un număr mic de persoane care au primit vaccinul devreme au primit al doilea vaccin trei săptămâni mai târziu. Studiul s-a desfășurat pe un eșantion de 175 de persoane cu vârste cuprinse între 80 și 99 de ani și a constatat că extinderea la 12 săptămâni a intervalul­ui de administra­re a dozelor a crescut de 3,5 ori răspunsul anticorpil­or, comparativ cu cei care și-au făcut rapelul la trei săptămâni de la inocularea primei doze . În atare condiții, Institutul pentru Sănătate Publică din Anglia (PHE) a declarat că cercetarea reprezintă o dovadă suplimenta­ră pentru susținerea eficienței abordării campaniei de vaccinare în Marea Britanie. „Strategia adoptată în Marea Britanie pentru întârziere­a celei de-a doua doze a dat roade”, a declarat Gayatri Amirthalin­gam, consultant epidemiolo­g PHE.

 ??  ??
 ??  ?? Vaccinarea populației rămâne cel mai eficient instrument de luptă împotriva pandemiei de coronaviru­s.
Vaccinarea populației rămâne cel mai eficient instrument de luptă împotriva pandemiei de coronaviru­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania