Romania Libera

EXCLUSIV. SUTE DE CADRE DIDACTICE PĂRĂSESC ANUAL SISTEMUL

Aproape 400 de profesori titulari au demisonat în anul școlar dominat de predarea online.

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Potrivit datelor statistice ale Ministerul­ui Educației obținute de cotidianul național România liberă, 375 de cadre didactice de predare titulare au demisionat din sistemul de învățământ preunivers­itar în anul școlar 2020 – 2021, în care primul semestru s-a desfășurat aproape exclusiv online.

Astfel, în anul școlar în curs, au demisionat din învățământ­ul preunivers­itar 111 mai multe cadre didactice de predare titulare, în comparație cu anul școlar 2019 – 2020, când au părăsit sistemul 264 de profesori.

Concediul fără plată

Potrivit datelor ce ne-au fost furnizate de ministerul de resort, în anul școlar 2020 – 2021 au intrat în concediu fără plată 932 de cadre didactice de predare titulare, mai puține față de cele care au luat aceeași decizie în anul școlar precedent, 964.

Numărul profesoril­or titulari care se întorc într-un an școlar din concediu fără plată este mult mai mic față de cel al cadrelor didactice care pleacă.

Doar o treime revin

După cum demonstrea­ză datele pe care ni le-au furnizat reprezenta­nții Ministerul­ui Educației, numărul cadrelor didactice titulare care revin din concedii fără plată reprezintă doar o treime din cel al profesoril­or care pleacă.

,,În același timp, precizăm că în anul școlar curent 335 de cadre didactice titulare au revenit în sistem din concediu fără plată, în vreme ce, în anul școlar precedent, numărul revenirilo­r a fost de 383”, se mai arată în răspunsul oficial al Ministerul­ui Educației adresat cotidianul­ui național România liberă.

Conform datelor publicate pe site-ul ministerul­ui de resort,în anul școlar în curs, sunt angajate în sistemul de învățământ preunivers­itar 213.921 cadre didactice, dintre care 171.962 sunt titulare.

Avem în sistem 4.870 de cadre didactice cu studii neconforme (necalifica­ți).

Dintre necalifica­ți, cei mai mulți au studii superioare, dar cu o altă specializa­re decât materia pe care o predau elevilor. Tot la necalifica­ți sunt incluși 516 studenți și 939 persoane cu studii medii care predau în sistemul de învățământ preunivers­itar.

Numărul cadrelor didactice pensionate care predau în școli, licee și grădinițe este în continuare unul important, peste 30.000.

Conform legislație­i în vigoare, un cadru didactic titular are dreptul de a intra în concediu fără plată până pentru o perioadă de până la doi ani, postul rămânându-i asigurat. Cadrele didactice pensionate au posibilita­tea de a mai preda la plata cu ora pentru o perioadă de până la trei ani, contractul semnându-se însă în fiecare an școlar.

Învățământ­ul online pare să fi determinat mai mulți profesori titulari să părăsească sistemul educaționa­l din țara noastră, comparativ cu anii școlari precedenți. În anul școlar în curs s-au înregistra­t față de precedentu­l cu 111 mai multe demisii din sistemul de învățământ preunivers­itar, conform datelor Ministerul­ui Educației.

Au intrat în concediu fără plată 932 cadre didactice de predare titulare (an școlar 2020 - 2021), 964 (an școlar 2019 - 2020).”

MINISTERUL EDUCAȚIEI Dacă în ultimii ani școlari au părăsit sistemul de învățământ preunivers­itar, de fiecare dată, peste 900 de profesori titulari, doar o treime s-au întors la posturile lor. Principalu­l factor care determină părăsirea sistemul educaționa­l românesc de către profesori este, în continuare, nivelul scăzut al salariilor.

Precizăm că în anul școlar curent 335 de cadre didactice titulare au revenit în sistem din concediu fără plată, în vreme ce, în anul școlar precedent, numărul revenirilo­r a fost de 383.”

MINISTERUL EDUCAȚIEI

 ??  ??
 ??  ?? Aproape 400 de profesori titulari au demisionat în anul școlar dominat de predarea online.
Aproape 400 de profesori titulari au demisionat în anul școlar dominat de predarea online.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania