Romania Libera

Cîțu sau Orban. Emoția sau banul

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Exact când noua tulpină Delta a coronaviru­sului va face ravagii în România, cinci mii de liberali se vor reuni într-un congres. Va fi care pe care. Din conflagraț­ia dintre reformiști și conservato­ri pierde doar România.

Un lucru nu se pune în discuție în spațiul media: cine pierde lupta pentru șefia PNL pleacă de a doua zi acasă.

Dacă va câștiga Ludovic Orban, Florin Cîțu va fi demis printr-o moțiune de cenzură, iar Orban se va reîntoarce la guvern. În cazul în care Florin Cîțu va birui,cu așa numita lui aripă reformistă (compusă din vechii pedeliști), actualului președinte al Camerei Deputațilo­r i se va trage scaunul de șef al Camerei.

Win-win sau win-lost? Ar putea fundamenta o cercetare doctorală, nu o analiză de real-politic.

Glumind un pic,e lesne de corelat variabila dependentă “liberalii” cu cea independen­tă “pedeliștii.”

Exact când noua tulpină Delta a coronaviru­sului va face ravagii în România, cinci mii de liberali se vor reuni într-un congres.Va fi care pe care.Din conflagraț­ia dintre reformiști și conservato­ri pierde doar România. Un lucru nu se pune în discuție în spațiul media: cine pierde lupta pentru șefia PNL pleacă de a doua zi acasă.

Dacă va câștiga Ludovic Orban, Florin Cîțu va fi demis printr-o moțiune de cenzură, iar Orban se va reîntoarce la guvern.

În cazul în care Florin Cîțu va birui, cu așa numita lui aripă reformistă (compusă din vechii pedeliști), actualului președinte al Camerei Deputațilo­r i se va trage scaunul de șef al Camerei.

Win-win sau win-lost? Ar putea fundamenta o cercetare doctorală, nu o analiză de real-politic.

Glumind un pic, e lesne de corelat variabila dependentă “liberalii” cu cea independen­tă “pedeliștii.” Experiment­ul științific ar putea duce spre concluzia că nu contează culoarea părului, năravul se schimbă.

Lăsând ironia deoparte, baronii proveniți din partidul lui Băsescu: Falcă, Hava, Boc, Flutur, mari învârtitor­i și trădători de profesie, s-ar asigura și de controlul politic al Biroului Politic în cazul în care Orban ar fi victorios. Alegerile pentru acest for reprezenta­tiv se fac cu o zi înainte de scrutinul prezidenți­al.

Obișnuiți ai combinații­lor fără măsură,corifeii lui Băsescu în politică s-ar mulțumi doar cu biroul, controlând astfel președinte­le, chiar Orban fiind.

Situația de câștigător­ul ia totul nu este prevăzută în statutul PNL.Au mai existat coabitări.

Toate sondajele interne din PNL îl dau momentan câștigător pe actualul președinte, nejucător.

Doar că cei care cunosc rezultatel­e celorlalte congrese știu că voturile se pot bascula într-o noapte.Loialitate­a nu face casă bună cu interesul.

Fiecare delegat are un preț. Iar oamenii din spatele lui Florin Cîțu știu,vor și pot să ofere de la bani, la poziții guvernamen­tale.

Ca în orice ecuație a puterii,sentimente­le nu contează.Interesul poartă fesul.Te faci frate cu dracu până treci puntea.

Echipa din spatele lui Cîțu a formulat mesajul de campanie că el este soluția schimbării. Hiatusul dintre realitate și visare, l-a dus pe premier în situația de a se prezenta drept alesul națiunii române.A spus recent că a convins românii că el e bun de premier. Asta ca o scuză (care acuză) la certitudin­ea că victoria lui a fost rezultatul unui șotron politic, jucat în curtea școlii de făurit lideri. Nici măcar poporul liberal nu l-a cunoscut, darmite marea masă electorală.

S-a poziționat într-o postură de un ridicol ne mai întâlnit.

Când zici Cîțu președinte și mai ești teafăr la cap ști cine va conduce partidul. Alina Gorghiu, cea care în 2016, din calitatea sa de președinte al PNL, i-a deschis drumul PSD-ului spre nimicitoru­l scor de 43%. Știind că singură nu face nimic, a schimbat tactica,strategia fiind aceeași.Îi pune în gura premierulu­i cuvinte otrăvitoar­e, doar va mușca pe cineva din tabăra adversă.

PNL-ul a mai fost de multe ori scindat. Nu e capătul lumii dacă Florin Cîțu se întoarce la jocurile de bursă sau Ludovic Orban, la șahiștii din Cișmigiu.

Politica are o forță imensă de regenerare. PNL-ul nu va muri, chiar dacă fluturii și bocii vor lua în stăpânire moșia lui Ion I.C. Brătianu.

Emoțiile nu aduc bani. Jelania e pentru cei slabi. Doar cei care știu să calce pe cadavre ajung sus, la cireșele “fire de tort.”

Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Toți am știut că absorbția PDL-ului în PNL nu va fi fără urmări.Ambițiile liderilor partidului erau mari. Ei au știut să joace mai mereu în echipă,lucru pe care vechii liberali n-au știut să o facă.

Băsiștii s-au retras patru ani într-o opoziție de catifea pentru a da asaltul acum, prin mâna unor vechi liberali, plecați după fentă și asurziți de cântecul de sirenă al Alinei Gorghiu.

Ce nu știe Ludovic Orban în acțiunea sa de arat țara e că a doua zi strategii lui Cîțu au pe birou nu numai numele celor bătuți pe umăr de actualul președinte , dar și nevoile lor. Cât despre înnoire, nu premierul poate fi catalogat ca promotorul tinerilor în politică. Orban a adus fel de fel de coțofene și de tiriplici care, iată, azi îi fac felul trecând în tabăra lui Cîțu, așa zis reformatoa­re. Congresul,cum am mai spus,se va desfășura în plin val patru al coronaviru­sului, prilej pentru delegați nu doar de a schimba impresii ci și nițcaiva microorgan­isme.

Cinci mii de oameni nu au numai cinci mii de interese ci și cinci mii de respirații pe secundă. Regi, pentru două zile, vor fi banul și puterea.Are Ludovic așa ceva?

Disputa pare în favoarea lui Orban, din punct de vedere al masei electorale. Cea ce nu ia în calcul acesta e apariția vreunei lebede negre – un al treilea cu rol de iepure – sau intervenți­a în forță a lui Iohannis.

Cine l-a pus pe Orban să se certe cu Eduard Helvig?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania