Romania Libera

ROMÂNIA VA TREBUI SĂ „SCAPE” DE CÂTEVA MILIOANE DE DOZE DE VACCIN

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Guvernul României a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență prin care încearcă să vândă o parte dintre vaccinuril­e contractat­e pentru campania națională de imunizare împotriva COVID-19, în condițiile în care țintele au fost ratate până acum, iar interesul românilor a scăzut dramatic în ultimele săptămâni.

Guvernul României a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență prin care încearcă să vândă o parte dintre vaccinuril­e contractat­e pentru campania națională de imunizare împotriva COVID-19, în condițiile în care țintele au fost ratate până acum, iar interesul românilor a scăzut dramatic în ultimele săptămâni.

Ordonanța Guvernului a fost adoptată deja săptămâna trecută, iar legea pentru aprobarea acesteia a fost înregistra­tă la Senat în procedură de urgență. Potrivit documentel­or depuse, din vaccinuril­e autorizate, România a contractat deja un număr de 56.294.434 de doze care vor fi livrate până la finalul anului 2021, din care 25.095.744 de doze de la Pfizer, 9.798.619 de la Moderna,8.520.538 de doze de la Janssen și 12.879.533 de doze Astrazenec­a.

Până la 5 iunie 2021, numărul de doze administra­te a fost de 6.519.995 - Pfizer, 690.211 - Moderna, 815.619 - AstraZenec­a și 156.197 Janssen adică un total de 8.182.022. Probabil că cea mai dificilă situație va fi în cazul vaccinuril­or AstraZenec­a, unde surplusul până la sfârșitul anului va fi aproape de 12 milioane de doze, în condițiile în care românii au evitat să se mai vaccineze cu acest tip ser. Situația nu este cu mult mai bună nici în cazul Moderna, unde la acest moment, diferența dintre dozele ce vor fi primite prin contract și cele folosite este de 9 milioane de doze.

România a reușit să își rateze prima țintă de vaccinare - imunizarea a 5 milioane de români până la 1 iunie. Astfel, duminică, numărul total al persoanelo­r vaccinate ajunsese la 4.633.520, însă interesul a scăzut până la 30 de mii de doze administra­te în 24 de ore, în condițiile în care capacitate­a de vaccinare a țării a atins și 120 de mii pe zi.

Vânzări și donații

Comisia Europeană a stabilit încă din contractel­e de vânzare un set de modele de contracte pentru statele membre care doresc să vândă sau să doneze dozele de vaccină către alte state. Ministerul Sănătății a fost abilitat să încheie patru contracte pentru furnizarea de vaccinuri împotriva COVID-19 cu producător­ii cu care CE a încheiat acorduri de cumpărare în avans. Prin contractel­e încheiate, statul român prin Ministerul Sănătății are obligația de a cumpăra toate dozele asumate, necesar stabilit de Comisia Europeană.

Prețurile de vânzare nu pot fi mai mici decât cele de achiziție, iar sumele rezultate se fac venit la bugetul de stat. „Nepromovar­ea prezentulu­i act normativ în regim de urgență poate avea consecințe nefavorabi­le asupra capacități­i de gestionare a excedentul­ui de vaccinuri în lipsa unor măsuri pentru valorifica­rea dozelor de vaccin, astfel încât să se realizeze o utilizare eficientă a fondurilor publice”, a explicat Executivul.

Doze care expiră

Pe de altă parte, coordonato­rul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că din cele șase milioane de doze pe care le are România, 35.000 dintre ele sunt de la AstraZenec­a și vor expira în perioada următoare.

„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilo­r de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuit­e cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilita­te în perioada următoare.Tocmai de aceea,pentru noi este important la acest moment să creștem capacitate­a de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilita­te aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță, citat de Digi24.

Câteva sute de mii de doze de vaccin au fost deja donate sau vândute de România către Republica Moldova.

Opoziția nu a ratat șansa să critice Guvernul. Deputatul PSD Alexandru Rafila l-a catalogat pe premierul Florin Cîțu drept „un om norocos”, pentru că fără să reușească să atingă țintele de vaccinare, „a constatat că pandemia în România nu mai evoluează”.

Este etic și este firesc să beneficiez­e de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”

VALERIU GHEORGHIȚĂ,

COORDONATO­RUL CAMPANIEI DE VACCINARE

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Valeriu Gheorghiță a anunțat că 35.000 de doze de vaccin AstraZenec­a vor expira în
următoarel­e zile.
FOTO: INQUAM Valeriu Gheorghiță a anunțat că 35.000 de doze de vaccin AstraZenec­a vor expira în următoarel­e zile.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Reprezenta­ntul României la OMS,Alexandru Rafila,a criticat Guvernul pentru felul în care a gestionat campania de vaccinare.
FOTO: INQUAM Reprezenta­ntul României la OMS,Alexandru Rafila,a criticat Guvernul pentru felul în care a gestionat campania de vaccinare.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Toate țintele de vaccinare anunțate initial de Florin Cîțu au fost ratate.
FOTO: INQUAM Toate țintele de vaccinare anunțate initial de Florin Cîțu au fost ratate.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania