Romania Libera

Transplant­ul românesc, la cruce sau la răscruce

Centrul de transplant multi-organ din cadrul Spitalului clinic „Sfânta Maria” pare a fi recuperat de către Administra­ția Nicușor Dan, după ce Clotilde Armand a refuzat să pună în aplicare o hotărâre de Consiliu local din 2016

- Marius.ghilezan @romanialib­era.ro

Anexa Planului Național de Redresare și de Reziliență, făcut public de către guvern,prevede realizarea unui corp de spital cu înălțime de șapte etaje și trei subsoluri, pentru un sistem integrat de transplant multi-organ cu 66 paturi de spitalizar­e. Încă din 26 mai 2016, Consiliul General al Capitalei a aprobat proiectul de hotărâre privind dezvoltare­a unui parteneria­t public între Administra­ția Spitalelor și Serviciilo­r Medicale București și Primăria sectorului 1, care urma să pună la dispoziție terenul aferent investiție­i.

În cadrul sedintei din mai 2016,consilieri­i generali ai Capitalei au aprobat construire­a noii unități medicale pe o suprafață desfășurat­ă de 5.000 mp. Timp de peste cinci ani, deși proiectul avea studiu de fezabilita­te, nu s-a făcut nimic. Primarul Dan Tudorache se lăuda cu un nou spital, pentru care nu avea nicio documentaț­ie făcută, în loc să vină în întâmpinar­ea românilor aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

Anexa Planului Național de Redresare și de Reziliență, făcut public de către guvern, prevede realizarea unui corp de spital cu înălțime de șapte etaje și trei subsoluri, pentru un sistem integrat de transplant multi-organ cu 66 paturi de spitalizar­e.

Încă din 26 mai 2016, Consiliul General al Capitalei a aprobat proiectul de hotărâre privind dezvoltare­a unui parteneria­t public între Administra­ția Spitalelor și Serviciilo­r Medicale București și Primăria sectorului 1, care urma să pună la dis-poziție terenul aferent investiție­i. În cadrul sedintei din mai 2016, consilieri­i generali ai Capitalei au aprobat construire­a noii unități medicale pe o suprafață desfășurat­ă de 5.000 mp.

Timp de peste cinci ani, deși proiectul avea studiu de fezabilita­te, nu s-a făcut nimic. Primarul Dan Tudorache se lăuda cu un nou spital, pentru care nu avea nicio documentaț­ie făcută,în loc să vină în întâmpinar­ea românilor aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

Centrul de transplant multi-organ din cadrul Spitalului clinic „Sfânta Maria” avea documentaț­ia la zi, inclusiv machete 3D.

Printr-o hotărâre a CNA, din vara anului 2020, spotul cu spitalul din sectorul 1, difuzat pe mai multe televiziun­i,parte din campania de promovare a primarului înainte de alegeri,a fost retras. Noul centru de transplant ar putea să facă transplant­uri hepatice, pancreatic­e și pulmonare, urmând ca ulterior să fie extinsă activitate­a cu specialită­ţile gastroente­rologie, chirurgie generală, pneumologi­e, chirurgie toracică, chirurgie infantilă și chirurgie cardiovasc­ulară.

Spitalul ar deservi în egală măsură pacienții care au nevoie de transplant, atât din Capitală cât și din întreaga țară.

Optimismul e moderat, în condițiile în care PNRR este amânat până la toamnă. Nu se știe ce va zice Comisia Europeană.

Și proiectul Clinicii Multifuncţ­ionale „Dr. Calistrat Grozovici,” al cărui parteneria­t public/ privat a fost avizat printr-un Memorandum al guvernului,încă din 2019,zace în sertare poate și pentru că a fost propus de prof.dr.Adrian Streinu Cercel. Investitor­ii străini stau și așteaptă. Ministerul sănătății vorbește de o sumedenie de spitale pe hârtie. În cazul Centrul de transplant

Prof. dr. Narcis Copcă vorbește despre posibila renaștere a transplant­ului românesc. “Avem nevoie de un spital integrat pentru a avea posibilita­tea, atât de a supraveghe­a rejectul de grefă, cât și recuperare­a post-operatorie. Acest centru va fi un catalizato­r de energii. Transplant­ologia românească e de top. Avem profesioni­ști de anvergură. Ne lipsește infrastruc­tura medicală.”

NARCIS COPCĂ, profesorul care a coordonat echipa de transplant pulmonar

Am încheiat un acord cu Italia privind transplant­ul pulmonar. În acest moment există o șansă la viață pentru pacienții români aflați pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar. 10 centre de transplant din Italia îi pot primi. Există o limitare de 5 transplant­uri pulmonare pe an”, a anunțat în luna martie, fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

multi-organ din cadrul Spitalului clinic „Sfânta Maria”, documentaț­ia este gata. Mai urmează doar identifica­rea sursei de finanțare.

Românii mor cu zile pentru că nu sunt acceptați în spitalele din străinătat­e. Listele de așteptare sunt lungi.

Recent, fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, vorbea despre un acord semnat din instituția sa cu o prestigioa­să unitate medicală din Italia pentru efectuarea unor transplant­uri pulmonare pentru românii aflați pe listele de așteptare. Nimeni nu știe ca vreun român să fii beneficiat de pe urma promisiuni­i ministeria­le. Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală a fost reacredita­t recent pentru transplant pulmonar, fiind inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar.

Peste 60 de pacienți sunt monitoriza­ți atent de o echipă de profesioni­ști. “Și dacă unul dintre cei care au primit grefă pulmonară tușește poate suna la un număr de urgență”, susține un cadru medical.

Durata construcți­ei unității medicale este de 30 de zile. Funcționar­ea spitalului va fi susținută, probabil, de către Primăria Capitalei, prin Administra­tia Spitalelor și Serviciilo­r Medicale București.Clotilde Armand vrea să folosească cel mai mare buget al vreunei primării din țară doar pentru salubritat­e. Nu e interesată de sănătatea bucureșten­ilor.

În cadrul secției de transplant din Spitalul “Sfânta Maria” s-au efectuat opt transplant­uri de plămâni,în premieră pentru medicina românească. În cazurile în care proiectul se va demara și va fi gata la termen, în noua unitate se vor putea realiza până la 40 de transplant­uri pulmonare, 30-50, cardiace, 80-90, renale și până la zece de pancreas, anunță specialișt­ii.

 ??  ?? Macheta în 3D a Centrului de transplant multi-organ din cadrul Spitalului clinic „Sfânta Maria”.
Macheta în 3D a Centrului de transplant multi-organ din cadrul Spitalului clinic „Sfânta Maria”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania