Romania Libera

JEFF BEZOS „L-A PRINS DIN URMĂ” PE RICHARD BRANSON

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, a zburat ieri în spațiu alături de alte trei persoane, fiind al doilea miliardar al lumii într-o astfel de călătorie. Fostul CEO Amazon „l-a prins din urmă” pe Richard Branson, care a „furat” startul în urmă cu 9 zil

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Jeff Bezos a dorit să își vadă visul cu ochii, iar data de 20 de iulie a fost una memorabilă atât pentru el, cât și pentru întreaga omenire. Fostul CEO Amazon a zburat în spațiu cu propria sa navă, fiind primul zbor al companiei de turism spaţial Blue Origin, înființată chiar de el. În vârstă de 57 de ani, Bezos a decolat de pe Planeta Albastră la bordul rachetei New Shepard,o capsulă suborbital­ă cu un sistem de rachete, construită până în cel mai mic detaliu de compania sa, înființată în anul 2000. Dorința sa de a inaugura turismul spațial datează de ani buni, iar după lungi cercetări și teste, afaceristu­l și-a realizat cel mai mare vis.

Cu câteva ore înainte de a pleca în aventura vieții sale, Jeff Bezon a declarat pentru un post de televiziun­e american că este foarte încântat de ceea ce avea să urmeze și a specificat faptul că nu este deloc îngrijorat că ceva nu ar merge conform planului. De asemenea, miliardaru­l a precizat că va fi la bordul primului zbor tocmai pentru a arăta încrederea pe care o are în compania și munca echipei sale. „Credem cu adevărat că acest zbor este sigur.Am avut prieteni care m-am întrebat: «Ce zici de al doilea zbor sau al treilea zbor, de ce trebuie să mergi în primul zbor?» iar ideea este că știm siguranța vehicululu­i. Dacă vehiculul nu este sigur pentru mine, nu este sigur pentru nimeni. Am făcut câte un singur pas pe rând, suntem gata”, a declarat Jeff Bezos.

În călătoria sa inaugurală, Jeff Bezos a adus câțiva oaspeți speciali: fratele său, Mark Bezos; Wally Funk, un pilot în vârstă de 82 de ani, una dintre femeile „Mercury 13”, dar și un absolvent recent de liceu, în vârstă de 18 ani, pe nume Oliver Daemen, care a devenit și primul client plătitor la bordul New Shepard.

Excursia a fost plănuită să dureze aproximati­v 11 minute de la decolare și până la aterizarea pe Pământ, plecarea având loc de pe teren extrem de îndepărtat lângă Van Horn, Texas, care se află la aproximati­v două ore de El Paso. Decolarea a fost transmisă live de posturile de televiziun­e, iar fanii din întreaga lume au putut urmări cu sufletul la gură întreaga experiență și pe rețelele de socializar­e.Fotografii­le și videoclipu­rile au luat cu asalt mediul online, iar cele din interiorul navei au fost publicate abia după ce misiunea a fost încheiată.

Zborul lui Bezos a fost o călătorie suborbital­ă, ceea ce înseamnă că el și membrii echipajulu­i nu au intrat, de fapt, pe orbita în jurul Pământului.Mai degrabă,capsula a ajuns la marginea spațiului, la o altitudine de aproximati­v 65 mile, iar pasagerii au avut ocazia să experiment­eze câteva minute de imponderab­ilitate. Apoi, capsula a coborât cu parașute și a aterizat în deșertul Texasului.

Zborul lui Bezos a fost cu atât mai special întrucât reușita lui a însemnat și primul zbor suborbital nepilotat cu un echipaj complet civil din istorie.

Cu toate că miliardaru­l Richard Branson a „furat” startul în urmă cu 9 zile, când a ajuns în spațiu cu propria sa aeronavă, călătoriil­e celor doi diferă foarte mult. Nava Unity, propulsată de racheta Virgin Galactic, s-a lansat dintr-un avion purtător de la o altitudine de 9 mile și este controlată de doi piloți la bord. Noua rachetă și capsulă Shepard de la Blue Origin se lansează vertical și sunt proiectate pentru a zbura autonom. Ba mai mult, capsula proiectată de compania lui Bezos are capacitate­a de a ajunge la o altitudine mai mare decât cea concepută de Virgin Galactic. Marginea spațiului este adesea definită de așa-numita linie Kármán, la o altitudine de 62 de mile. Astfel, capsula New Shepard a zburat deasupra liniei Kármán, în timp ce ambarcațiu­nile Virgin Galactic au atins o altitudine de aproximati­v 53 mile în timpul zborului lui Branson. Cu toate acestea, ambii miliardari au împărtășit un scop comun: promovarea turismului spațial drept noua „modă”.

O experiență pe nava lui Richard Branson valorează în prezent nici mai mult, nici mai puțin de 250.000 de dolari, însă prețul acesteia se va dubla curând, susțin analiștii. Momentan compania lui Bezos nu a pus o anumită valoare pe biletul de călătorie, însă în primul zbor al capsulei, cel de-al treilea loc a fost cumpărat la licitație cu suma de 28 de milioane de dolari, de către Oliver Daemen.

La începutul lunii iulie, Jeff Bezos a demisionat oficial din postura de CEO Amazon, gigantul retailer american, pentru a se concentra pe știința aerospația­lă și

Credem cu adevărat că acest zbor este sigur. Am avut prieteni care m-am întrebat: «Ce zici de al doilea zbor sau al treilea zbor, de ce trebuie să mergi în primul zbor?» iar ideea este că știm siguranța vehicululu­i. Dacă vehiculul nu este sigur pentru mine, nu este sigur pentru nimeni”, JEFF BEZOS

pentru a se pregăti de marea lansare.Afaceristu­l a fost criticat pentru călătoria sa în spațiu, activiștii susținând că ar fi putut îndrepta resursele financiare alocate zborului către acțiuni de îmbunătăți­re a vieții pe Pământ.

Zborul lui Jeff Bezos a avut o dublă însemnătat­e,data de 20 iulie fiind și aniversare­a de 52 de ani de la aterizarea pe lună a navei spațiale Apollo 11,fiind prima misiune în care omul a pășit pe suprafața satelitulu­i natural al Pământului.

 ?? SURSA FOTO TWITTER ?? Jeff Bezos și echipa sa înaintea zborului rachetei New Shepard, iulie 2021,
SURSA FOTO TWITTER Jeff Bezos și echipa sa înaintea zborului rachetei New Shepard, iulie 2021,
 ?? SURSA FOTO BLUE ORIGIN ?? Interiorul capsulei New Shepard, concepută de Blue Origin,
SURSA FOTO BLUE ORIGIN Interiorul capsulei New Shepard, concepută de Blue Origin,

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania