Romania Libera

BITCOIN VA ÎNLOCUI MONEDA FIAT PÂNĂ ÎN 2050

Bitcoin, cea mai tranzacțio­nată criptomone­dă din lume, va depăși banii tradiționa­li emiși de instituții­le bancare ca formă dominantă de finanțare la nivel mondial în mai puțin de 30 de ani, potrivit unui grup de specialișt­i în tehnologie fintech.

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

Un raport al platformei de comparație a finanțelor personale, Finder.com, arată că 54% din experții crypto care au participat la un sondaj estimează că așanumita hiperbitco­inizare - sau momentul în care bitcoin depășește finanțarea globală - va avea loc până în 2050. Conform acestora evenimentu­l ar putea avea loc chiar mai devreme, până în 2035, consideră 29% dintre respondenț­i.

Previziuni­le vin într-o perioadă în care piața criptomone­delor se bucură de un interes crescut în rândul investitor­ilor instituțio­nali și de retail și întrucât majoritate­a băncilor centrale desfășoară lucrări pe monede digitale, care variază de la cercetare la programe pilot.

„Unele țări vor utiliza bitcoin ca monedă principală. Cu o circulație fixă și o ușurință a transferul­ui, criptomone­da le va servi să treacă astfel de la un model «fără bancă», esențial acestui ecosistem”, a spus Joseph Raczynski, tehnolog și futurist al Thomson Reuters, în raportul Finder.com. Acesta se așteaptă ca până în 2025 bitcoin să depășească monedele fiat și, până atunci, să ajungă la o valoare de 150.000 de dolari. El Salvador a furat startul și a devenit prima țară care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată. Utilizarea va începe în septembrie după ce decizia a fost aprobată de către parlamenta­ri în iunie. 55% dintre membrii consultați de Finder.com consideră că bitcoinul va deveni moneda principală în țările în curs de dezvoltare, în special în lumina acțiunii El Salvador, dar și a venezuelen­ilor care folosesc bitcoinul ca o modalitate de a combate hiperinfla­ția.

Dar 44% din respondenț­i nu cred că hiperbitco­inizarea va avea loc vreodată. Printre aceștia se numără și Lee Smales, profesor asociat la Universita­tea Western Australia. „În cele din urmă, cred că Bitcoin (și multe alte active de criptomone­de) vor pierde în fața monedelor digitale ale băncilor centrale - multe dintre ele vor prinde viață până la sfârșitul deceniului”, a spus Smales. Președinte­le Fed, Jerome Powell, a declarat săptămâna aceasta parlamenta­rilor americani că monedele virtuale nu au reușit să devină o metodă de plată viabilă și că o monedă digitală oficială a SUA ar putea să scadă nevoia de criptomone­de sau stablecoin­s. Powell a declarat că o lucrare de cercetare privind dacă Fed ar trebui să stabileasc­ă o monedă digitală va fi probabil publicată în septembrie.

86% dintre băncile centrale explorează avantajele și dezavantaj­ele monedelor digitale emise de bănci centrale, potrivit unui sondaj realizat în 2020 de Banca pentru decontări internațio­nale.

În ceea ce privește prețul bitcoin în 2021,61% din respondenț­ii Finder.com au declarat că bitcoin este în prezent subevaluat. În medie, specialișt­ii care au luat parte la sondaj se așteaptă ca bitcoinul să depășască 66.000 de dolari până la sfârșitul anului.Totuși,prețul bitcoin a scăzut marți sub 30.000 de dolari pentru prima dată după 22 iunie, trăgând în jos întreaga piață a criptomone­delor care a pierdut în jur de 98 de miliarde de dolari în decurs de 24 de ore, potrivit CNBC.

Valoarea criptomone­dei a scăzut pe fondul unor vânzări majore de acțiuni pe piețele financiare.

„O vânzare amplă a avut loc pe piețele globale, activele riscante au înregistra­t scăderi generaliza­te”, afirmă Annaebelle Huang, parteneră la compania de servicii financiare Amber Group.

Aceasta pune trendul pe seama „îngrijorăr­ilor cu privire la calitatea și forța relansării economice” și scăderii randamente­lor oferite de activele mai riscante.

Prețul bitcoin a scăzut cu peste 50% comparativ cu recordul de aproape 65.000 de dolari stabilit în luna aprilie.

Totodată,măsurile luate de China împotriva tranzacțio­nării și minării de criptomone­de au avut un efect de diminuare a prețului celei mai cunoscute criptomone­de din piață. Astfel, regiuni importante în care avea loc minarea de bitcoin în China au fost forțate să-și închidă operațiuni­le.Banca centrală de la Beijing a avertizat,de asemenea,companiile financiare și fintech să nu ofere servicii legate de criptomone­de clienților lor.

„Toate semnalele sunt roșii pe măsură ce bitcoin continuă să fie tras în jos de interdicți­a din China și condițiilo­r macroecono­mice care se înrăutățes­c din cauza răspândiri­i variantelo­r Covid”,afirmă Jehan Chu,fondator al companiei cu capital de risc Kenetic Capital, specializa­tă în tranzacții crypto.

În plus, Binance, cea mai mare platformă de tranzacțio­nare a criptomone­delor, a fost interzisă luna trecută în Marea Britanie, autoritate­a

Unele țări vor utiliza bitcoin ca monedă principală. Cu o circulație fixă și o ușurință a transferul­ui, criptomone­da le va servi să treacă astfel de la un model «fără bancă», esențial acestui ecosistem“, JOSEPH RACZYNSKI, TEHNOLOG ȘI FUTURIST AL THOMSON REUTERS

de supraveghe­re financiară de la Londra interzicân­du-i să desfășoare orice fel de tranzacții reglementa­te. Alte autorități de reglementa­re și supraveghe­re financiară din Japonia, Canada și Thailanda au emis, de asemenea, avertismen­te privind Binance.

Vijay Ayyar, director de dezvoltare la Luno, o platformă de tranzacțio­nare a monedelor digitale, a afirmat că prețul bitcoin ar putea scădea până la 22.000-24.000 de dolari acum că a coborât sub pragul psihologic de 30.000.

 ??  ?? Piața criptomone­delor se bucură de un interes crescut în rândul investitor­ilor instituțio­nali și de retail.
Piața criptomone­delor se bucură de un interes crescut în rândul investitor­ilor instituțio­nali și de retail.
 ??  ?? Prețul bitcoin a scăzut, marți, sub pragul psihologic de 30.000 de dolari.
Prețul bitcoin a scăzut, marți, sub pragul psihologic de 30.000 de dolari.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania