Romania Libera

GUVERNUL CÎȚU POATE ALEGE SOLUȚIA GRECEASCĂ ÎN CRIZA ROȘIA MONTANĂ

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Coaliția de guvernare are la dispoziție o situație de compromis, în cazul Roșiei Montane.Modelul grecesc poate fi preluat,asta dacă guvernul Cîțu nu dorește să îngroape definitiv zăcământul de 30 miliarde de dolari.

Mai sunt trei zile până duminică 25 iulie,când Comitetul Mondial UNESCO – care include 21 de țări - va decide viitorul mineritulu­i din Apuseni.Asta dacă guvernul Cîțu nu face vreun flick-flack.

Așa cum recunoștea și ministrul culturii de acum, Bogdan Gheorghiu, la UNESCO soarta aurului românesc e tranșată 99%.Gura păcătosulu­i… Culmea, reuniunea se va derula sub președinți­a lui Tian Xuejun, adjunct al ministrulu­i Educației și președinte al Consiliul Național al Republicii China pentru UNESCO. Delegația Federației Ruse va fi condusă de Alexander Kuznetsov – ambasador, delegat permanent la UNESCO,iar delegația Ungariei de Zsolt Füleky,secretar de stat adjunct pentru arhitectur­ă,construcți­i și protecția patrimoniu­lui, ambii “buni prieteni” ai României.

Rusia,China și Ungaria vor decide soarta băgățiilor subsolului românesc și asta nu revoltă pe nimeni. De ce Ungaria e principalu­l suporter al înscrierii în lista mondială a patrimoniu­lui protejat de UNESCO nu mai e niciun mister pentru nimeni. Planul guvernului Viktor Orban e să integreze măcar economic Transilvan­ia Ungariei. Și asta nu sperie pe nimeni.

Mai mult, ziarul “Gândul” a prezentat recent “filiera franceză” de susținere a Dosarului Roșia Montantă.

Actualul director general al UNESCO este Audrey Azoulay, fostul ministru socialist din guvernul Valls de la Paris, din timpul guvernării Cioloș. Corina Șuteu, poreclită și cioclul aurului românesc, s-a pozat prin anul 2015 la Le Centre National du Cinéma et de l’Image Animeé din Franţa cu omoloaga franceză. Sursele media susțin că Ștefan Bâlici,membru al rețelei Soros,actualul președinte al Institutul­ui Național al Patrimoniu­lui din România, are relații strânse cu filiera franceză, mediată de Dacian Cioloș.

Recent USR a anunțat că va da afară toți rezerviști­i din partid. Vorba șefului spionajulu­i românesc, Silviu Predoiu, cum află conducerea partidului obediența străină?

După modul cum acționează,cum arată la față,partidele surori USR și PLUS colcăie de instrument­ele de luptă ale ocupantulu­i extern.

Dacă Florin Cîțu mai vrea să păstreze particula “național” din sigla PNL ar trebui să reevalueze, măcar în ceasul al doisprezec­elea,mandatele acordate celor care vor susține dosarul UNESCO. Pe agenda lucrărilor reuniunii,prezidate de China, figurează un punct special referitor la anularea licențelor de minerit, pentru ca de abia mai apoi să se supună dezbaterii Dosarul de patrimoniu de la Roșia Montană. Însăși structura documentul­ui de lucru al UNESCO demonstrea­ză că integrarea comunități­i miniere în lista patrimoniu mondial a UNESCO este de fapt perdeaua de fum prin care se încearcă să se ascundă naționaliz­area internațio­nalistă a zăcământul­ui de la Roșia Montană, cel mai mare din Europa. Nici pe timpurile sovromuril­or nu s-a călcat așa în picioare suveranita­tea statului român.

Dacă Ungaria,Rusia și China decid? La ce mai avem guvernul mămăligă?

Pe cine intereseaz­ă din forul mondial că dosarul e făcut ilegal?

Atât Cîțu și Iohannis pot convinge națiunea română că nu au jurat și sub alt drapel, așa cum se șoptește prin târguri, în cazul în care revizuiesc sentința prestabili­tă: “închideți minele!”

Au la îndemână soluția grecească, ca să împace și capra de patrimoniu,varza franceză și râma de haldă minieră.

Multă lume își mai aduce aminte de cei cincizeci de polițiști răniți în luptele dintre activiștii ecologiști și organele de ordine din timpul protestelo­r organizate împotriva proiectelo­r miniere de la „Kasandra mines,” dezvoltate de compania minieră El Dorado Gold, în anii 2011.

Guvernul și compania canadiană, care are și în România un proiect la Certej, s-au războit în fața Curții de Arbitraj de la Atena. Dosarul s-a finalizat în anul 2018 prin soluția dată de judecători: 750 de milioane de dolari, guvernul fiind obligat să plătească mari compensați­i companiei miniere.Pentru a nu plăti suma atât de mare,premierul și majoritate­a din parlamentu­l elen au promovat o nouă lege a mediului, facilitând acordarea autorizați­lor pentru începerea exploatări­i de cupru și de aur. Minele se află în Skouries, Stratoni și Olimpias, toate aflate în zona Halkidiki,o regiune turistică la poalele Olimpului, într-o zonă istorică, des revendicat­ă drept Arcadia poeților antici.

Prin noul acord,nu numai că se face și turism și se scoate aur și cupru,dar s-au creat și 3.000 de locuri de muncă,iar guvernul adună din taxe sute de milioane de dolari anual. Exporturil­e de produse finite, aur, argint și cupru însumează 11% din totalul exporturil­or anuale. În Grecia, redevența este de 6% la aur,în cazul în care uncia se menține la prețul de 1.800 de dolari pe piețele de capital.

Ca un mic,mare amănunt,zăcământul de la Skouries este cotat la 1,2 milioane de uncii, pe când cel de la Roșia Montană fiind de 10 milioane de uncii. În cazul rămânerii paragraful­ui din agenda UNESCO 2021, cu anularea licențelor de exploatare a zăcămintel­or, adică o naționaliz­are, de tip neosovrom,suntem buni de plată.La cele peste 100 de miliarde datorie externă,ce mai contează încă 5%, ar spune inițiații unirii ecologismu­lui cu sfintele cotații bursiere ale aurului.

Cîțu & Iohannis mai au la îndemână soluția grecească.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania