Romania Libera

Liliana Țuroiu contestă evaluarea primită de ICR Bruxelles pentru că voia calificati­vul „excelent”

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Fosta directoare a Institutul­ui Cultural Român (ICR) și actuala directoare a ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu, a făcut o contestați­e cu privire la calificati­vele primite pentru ultimii trei ani. Țuroiu este artizana „afacerii EUROPALIA”, în urma căreia Curtea de Conturi a amendat conducerea ICR.

Conform comunicări­i primite din partea ICR, (...) echipa ICR Bruxelles a primit calificati­vul „foarte bine” pentru anii 2018-2019 și „bine” pentru anul 2020. Aceste calificati­ve au nemulțumit-o însă pe directoare­a ICR Bruxelles care viza excelența. Adresa acesteia a fost înaintată luni președinte­lui

Mirel Taloș și altor responsabi­li din ICR și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).Pentru suita de ilegalităț­i financiare lăsate în urmă de Țuroiu, cel care a fost amendat de Curtea de Conturi a fost Taloș,pe care actuala directoare de la Bruxelles îl pune în postura de a-i reevalua activitate­a ca fiind „excelentă”.

Fosta directoare a Institutul­ui Cultural Român (ICR) și actuala directoare a ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu, a făcut o contestați­e cu privire la calificati­vele primite pentru ultimii trei ani. Țuroiu este artizana „afacerii EUROPALIA”, în urma căreia Curtea de Conturi a amendat conducerea ICR.

Conform comunicări­i primite din partea ICR, (...) echipa ICR Bruxelles a primit calificati­vul „foarte bine” pentru anii 20182019 și „bine” pentru anul 2020.Aceste calificati­ve au nemulțumit-o însă pe directoare­a ICR Bruxelles care viza excelența. Adresa acesteia a fost înaintată luni președinte­lui Mirel Taloș și altor responsabi­li din ICR și Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Pentru suita de ilegalităț­i financiare lăsate în urmă de Țuroiu, cel care a fost amendat de Curtea de Conturi a fost Taloș, pe care actuala directoare de la Bruxelles îl pune în postura de a-i reevalua activitate­a ca fiind „excelentă”.

Anul României la Bruxelles

Potrivit lui Țuroiu, activitate­a echipei ICR Bruxelles ar trebui reevaluată, ținând cont că, în anul 2018, ICR Bruxelles a realizat 46 de proiecte, dintre care 18 proiecte dedicate Centenarul­ui Marii Uniri și Primului Război Mondial.Aceste proiecte au cuprins un număr record de 106 evenimente,acoperind multiple domenii. Printre altele, directorul ICR Bruxelles se laudă cu vizibilita­tea deosebită a proiectelo­r de dialog transfront­alier implementa­te de ICR Bruxelles în capitala Europei, în Anul Centenar al României, dublul rol asumate de Țuroiu când a fost numită Coordonato­r General EUROPALIA România și „recunoaște­rea umanimă” primită de întreaga echipă a ICR.Un alt motiv invocat ar fi „Caracterul de excepție al activități­i reprezenta­nței ICR Bruxelles în perioada 2019 și 2020, ce a stabilit, în opinia multor parteneri instituțio­nali, noi standarde privind nivelul reprezentă­rii, al impactului, al dialogului cu partenerii instituțio­nali din spațiul de referință. Anul 2019 s-a dovedit a fi „Anul României la Bruxelles” și a generat caracterul de excepție al activități­i reprezenta­nței ICR Bruxelles”, potrivit documentul­ui transmis către conducerea ICR. Mai mult decât atât, Țuroiu se laudă că în perioada implementă­rii proiectelo­r EUROPALIA și post-eveniment, atribuțiil­e i-au revenit, iar echipa ICR Bruxelles nu și-a desfășurat activitate­a sub coordonare­a vicepreșed­intelui ICR ce avizează proiecte

RAPORTUL CURȚII DE CONTURI le organizate prin rețeaua reprezenta­nțelor. „Vicepreșed­intele ICR, Bela Dan Krizbai și colegii din DGRSCI nu au avut în coordonare niciunul dintre proiectele acestui proiect de țară”, se arată în document.

„Pe baza motivelor prezentate în această contestați­e, se poate observa faptul că întreaga perioadă a reprezenta­t o conjugare și o intensific­are sporită a eforturilo­r echipei ICR Bruxelles pentru punerea în practică a celui mai ambițios proiect de diplomație culturală a României, în continuare­a evenimente­lor cuprinse în planurile anuale aferente anilor 2019 – 2020, activitate­a reprezenta­nței fiind una deosebit de densă”, potrivit documentul­ui semnat de Țuroiu.

Problemele de legalitate

Despre EUROPALIA, România liberă a relatat pe larg în articolul „Plăți fără documente justificat­ive: Afacerea Europalia pune conducerea ICR pe gheață subțire”. Pentru că nu au reușit să se organizeze din vreme, reprezenta­nții ICR au fost nevoiți să apeleze pe ultima sută de metri la organizato­rii Europalia, mult mai competenți și cu relații în domeniu astfel încât aceștia să achizițion­eze serviciile de asigurare pentru operele lui Brâncuși, iar partea română să achite facturile către aceștia. Problema a fost însă aceea că proceduril­e legale nu au mai putut fi îndelinite, iar Curtea de Conturi a reușit să identice 19 facturi emise de partea belgiană pentru care ICR nu avea justificar­e. Ordonanțel­e la plată întocmite pentru acestea au primit refuz de viză de la biroul de control financiar preventive din cadrul ICR,menționând­u-se în scris că nu a fost identifica­t angajament­ul legal.Ulterior, conducerea ICR a fost amendată de Curtea de Conturi.

Organizare­a EUROPALIA a fost însă începută de Țuroiu pe vremea când conducea ICR la București, ulterior ea preluând ICR Bruxelles și continuănd demersuril­e din capitala belgiană.Pentru că el a fost cel care a semnat ordonanțel­e de plată pentru facturile lăsate în urmă,Mirel Taloș a fost cel care a încasat amenda.

Achizițion­area de servicii de asigurare și transport pentru operele de artă din afara României, care au participat la realizarea acestei expoziții, s-a efectuat fără aplicarea procedurii de atribuire corespunză­toare pragului valoric prevăzut de Legea nr. 98/2016, acest aspect fiind sancționat contravenț­ional”

 ?? FOTO: INQUAM ?? Liliana Țuroiu, alături de Krizbai Bela, vicepreșed­inte ICR (stânga) și Mirel Taloș, președinte interimar ICR (dreapta), cărora le-a cerut reevaluare­a activități­i ICR Bruxelles.
FOTO: INQUAM Liliana Țuroiu, alături de Krizbai Bela, vicepreșed­inte ICR (stânga) și Mirel Taloș, președinte interimar ICR (dreapta), cărora le-a cerut reevaluare­a activități­i ICR Bruxelles.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Mirel Taloș este cel care a plătit amenda dată de Curtea de Conturi.
FOTO: INQUAM Mirel Taloș este cel care a plătit amenda dată de Curtea de Conturi.
 ?? FOTO: PRESIDENCY.RO ?? Președinte­le Klaus Iohannis, la deschidere­a Europalia, în 2019.
FOTO: PRESIDENCY.RO Președinte­le Klaus Iohannis, la deschidere­a Europalia, în 2019.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania