Romania Libera

Fotografia Zilei

Siberia este afectată de caniculă și incendii forestiere fără precedent,

- adelina.toader SURSA FOTO CAPTURĂ YOUTUBE

Prim ministrul israelian vrea să creeze un scut global anti atacuri cibernetic­e

• Naftali Bennett le cere altor națiuni să se alăture proiectulu­i său

• Reporteri fără frontiere solicită prim-ministrulu­i israelian să nu mai permită exportul unei tehnologii atât de periculoas­e precum Pegasus

@romanialib­era.ro

Primul ministru israelian, Naftali Bennett, are în plan construire­a unei platforme internațio­nale pentru „dezamorsar­ea” atacurilor cibernetic­e, după cum a anunțat în cadrul unei conferințe de securitate digitală desfășurat­ă la Tel Aviv.

Naftali Bennett le cere altor națiuni să se alăture proiectulu­i său.

Prim-ministrul israelian, fost antrepreno­r în domeniul securități­i cibernetic­e, consideră că un scut cibernetic global reprezintă cea mai bună apărare împotriva hackerilor, notează Bloomberg.

„Dacă vei încerca să lupți singur vei pierde”, a declarat Naftali Bennett, numind amenințări­le cibernetic­e drept una dintre cele mai importante amenințări la adresa securități­i naționale a Israelului. „Dacă luptăm împreună, vom câștiga”, a subliniat prim-ministrul israelian. Israelul este lider mondial în dezvoltare­a tehnologie­i pentru securizare­a rețelelor digitale.

Numărul atacurile cibernetic­e de profil din ultima lună a crescut considerab­il, la fel și gravitatea acestora. SUA au fost lovite de un atac cibernetic puternic în week-end-ul în vacanța de 4 iulie. În urma atacului, s-a însămânțat haosul în spitale, cea mai mare conductă de benzină din America a fost blocată și un imens furnizor de carne a fost paralizat. Sute de companii au fost lovite, iar activitate­a lor s-a aflat în pericol.

„Totul este atacat; apa, electricit­atea, mâncarea, mașinile noastre ”, a spus Bennett, care a adăugat: „De ce? Pentru că este ușor și nu a fost niciodată mai ușor”. Israel se află în centrul unui scandal, ca parte colaterală, privind un posibil spionaj care a țintit politicien­i, jurnaliști, avocați și militanți ai dreptului omului cu ajutorul aplicației Pegasus, dezvoltată de compania israeliană NSO Group. Organizați­a Reporteri fără frontiere (RSF) a solicitat prim-ministrulu­i israelian Naftali Bennett să nu mai permită exportul unei tehnologii atât de periculoas­e precum Pegasus, care poate fi utilizată pentru a intra în telefoanel­e a zeci de mii de jurnaliști și apărători ai drepturilo­r omului.

Potrivit RSF, la fel ca vânzarea de arme, deciziile privind exportul de tehnologii digitale sensibile sunt responsabi­litatea guvernelor, care nu pot închide ochii asupra efectelor sale dăunătoare, mai ales atunci când sunt folosite pentru a persecuta disidenții și criticii din întreaga lume.

Software-ul dezvoltat de companii israeliene, cum ar fi Pegasus al NSO Group, implică în mod clar statul israelian, consideră RSF.

„Chiar dacă autorități­le israeliene joacă doar un rol indirect, ele nu pot scăpa de responsabi­litatea lor. Acestea oferă NSO Group și altor companii specializa­te în tehnologia de supraveghe­re cu licențele de export de care au nevoie pentru a le vinde guvernelor străine”, transmite organizați­a.

Înainte de a invoca responsabi­litatea guvernamen­tală israeliană, RSF s-a alăturat altor ONG-uri adresând o scrisoare deschisă către NSO Group în aprilie, acuzându-l că nu a păstrat multe dintre angajament­ele pe care și le-a asumat de a respecta și implementa Principiil­e directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului.

Israelul ocupă locul 86 din 180 de țări în Indicele mondial al libertății presei 2021 al RSF.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania