Romania Libera

INCENDIILE ȘI INUNDAȚIIL­E SE EXTIND ÎN MAI MULTE STATE ALE LUMII ȘI LASĂ MII DE OAMENI FĂRĂ ADĂPOST

Fenomenele extreme fac prăpăd pe glob Flăcările au cuprins sute de mii de hectare de teren, cele mai afectate fiind Statele Unite ale Americii, Canada, dar și Siberia, una dintre cele mai reci zone de pe glob. În același timp, cealaltă parte a lumii, Euro

- Anca.stratulat @romanialib­era.ro

Fenomenele extreme au produs pagube de neimaginat la nivel global. Dacă incendiile fac prăpăd în mai multe state ale lumii în special în Statele Unite ale Americii, Canada și Siberia, unde flăcările au cuprins sute de mii de hectare de teren, Europa și Asia au fost lovite de inundații fără precedent. Sute de persoane și-au pierdut viața, iar mii de oameni au fost evacuați și au rămas fără locuințe pentru a-și salva viața,iar specialișt­ii avertizeaz­ă că situația ar putea rămâne la fel în următoarel­e zile.

Iulie a fost luna „de foc” în 13 state din SUA, unde s-au declanșat incendii masive din cauza temperatur­ilor extrem de ridicate. Potrivit National Interagenc­y Fire Center (NIFC), aproximati­v 1 milion de acri au fost cuprinși de flăcări în 71 de incendii mari sau complexe.Oregon se confruntă cu unul dintre cele mai puternice incendii de până acum, iar focul a ars deja o suprafață mai mare decât cea a orașului Los Angeles. Vântul puternic și seceta severă îngreuneaz­ă și mai mult efortul autorități­lor de a stinge flăcările și de a ține sub control situația. De asemenea, California, Idaho, Montana și Alaska sunt afectate de incendii extrem de periculoas­e.

Totodată, Canada se confruntă cu situații de criză din cauza incendiilo­r masive. Cea mai afectată provincie este Columbia Britanică din vestul Canadei,unde s-a decretat și starea de urgență.Autorități­le se așteaptă ca în zilele următoare situația să se agraveze și mai mult, motiv pentru care 5.700 de persoane au fost vizate marţi de un ordin de evacuare, mai mult decât dublu faţă de ziua precedentă, iar peste 32.000 de locuitori sunt sub alertă de evacuare.

Flăcările fac ravagii în vestul Canadei de câteva săptămâni și au fost înregistra­te circa 300 de incendii de pădure active. Vremea caldă și foarte uscată nu se va schimba în următoarea perioadă, anunță meteorolog­ii, care trag un semnal de alarmă asupra populației. Peste 3000 de pompieri și alt personal acţionează la locul incendiulu­i pentru a domoli flăcările. La începutul lunii au fost raportate peste 500 de decese din cauza incendiilo­r de proporții din Canada, însă numărul total al morților în urma ultimelor valuri de caniculă este încă necunoscut.

Siberia, una dintre cele mai reci zone de pe glob,se confruntă ,de asemenea,cu incendii de proporții. Vara anului 2021 este declarată cea mai caniculară și secetoasă din ultimii 150 de ani, iar capitala Republicii Saha, precum și alte peste 60 de așezări din regiune sunt afectate de fum des și foarte toxic.Autorități­le au anunțat populația să poarte mască de protecție în afara locuințelo­r și să țină ferestrele și ușile închise. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Habarovsk din Orientul Îndepărtat rus a anunțat că vântul puternic poartă fumul toxic spre est. Iacuţia, capitala Republicii Saha, dar și alte 60 de regiuni sunt afectate. Luni au fost anunțate de către pompieri 190 de incendii în Republica Saha, peste 2.000 de membri ai echipajelo­r de salvare desfășurân­d operațiuni de salvare. Autorități­le au trimis aeronave pentru stingerea focului și protejarea satelor din zonă. La nivel național, flăcările s-au răspândit pe o suprafață totală de 853.000 de hectare.

Oamenii de știință explică frecvenţa și intensitat­ea incendiilo­r de vegetaţie din ce în ce mai catastrofa­le drept o urmare a secetei severe din ultimii ani, un simptom grav al schimărilo­r climatice. Specialișt­ii susțin că în următorii ani ne vom confrunta cu dezastre naturale mai dese. Pe de altă parte, în ultimele patru săptămâni, inundațiil­e din Europa au înghițit străzi și case și au curmat viețile a aproape 200 de peroane. Germania, una dintre principale­le țări europene afectate de inundații, a aprobat un pachet de ajutor imediat în valoare de 400 de milioane de euro pentru victimele inundațiil­or de săptămâna trecută și a promis că va începe rapid reconstrui­rea zonelor devastate. Totodată, are în plan alocarea unui buget inițial de 200 miliarde de euro pentru a combate dezastrele produse de inundații. Un oficial a diminuat miercuri speranțele de a găsi mai mulți supraviețu­itori în dărâmături­le satelor devastate de inundații în vestul Germaniei, așa cum un sondaj a arătat că mulți germani au considerat că factorii de decizie politică nu au făcut suficient pentru a-i proteja. Belgia a fost și

Este dificil de evaluat modul în care se transformă fenomenele meteo în viitor, provocând furtuni puternice peste un singur loc, așa cum a fost cazul Europei, sau mai mult valuri de căldură, cum s-a întâmplat în vestul Americii de Nord”,

A SPUS RICHARD ALLAN, PROFESOR DE ȘTIINȚE CLIMATICE LA UNIVERSITA­TEA DIN READING ea lovită de valul de inundații, care a lăsat victim în urma lor.

Totodată, ieri, cel puțin 25 de persoane au murit în provincia centrală Henan a Chinei, afectată de inundații, 12 dintre acestea într-un metrou din capitala sa Zhengzhou. Din păcate, sunt prognozate mai multe ploi pentru regiune.

Oamenii de știință susțin că este dificil de evaluat modul în care vor evolua schimbăril­e meteorolog­ice.

 ?? SURSA FOTO GREENPEACE ?? Inundații în orașul Zhengzhou, din provinicia Henan din China
SURSA FOTO GREENPEACE Inundații în orașul Zhengzhou, din provinicia Henan din China
 ?? SURSA FOTO CAPTURĂ VIDEO YOUTUBE ?? Fumul toxic cauzat de incendii masive s-a extins în mai multe state din SUA.
SURSA FOTO CAPTURĂ VIDEO YOUTUBE Fumul toxic cauzat de incendii masive s-a extins în mai multe state din SUA.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania