Romania Libera

DEVENIM CU TOȚII SPIONI FĂRĂ SĂ ȘTIM?

Afirmațiil­e potrivit cărora software-ul de spionaj cunoscut sub numele de Pegasus ar fi putut fi folosit pentru a efectua supraveghe­rea jurnaliști­lor, activiștil­or - și chiar poate a liderilor politici - subliniază că supraveghe­rea este acum de vânzare.

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

Scandalul de spionaj care a țintit jurnaliști, activiști și lideri politici ridică problem serioase cu privire la vulnerabil­itatea adusă de tehnologie. Este din ce în ce mai evident că evoluția și inovațiile din tehnologie aduc cu sine riscuri majore în ceea ce privește confidenți­alitatea.

Deși compania din spatele instrument­ului de spionaj, NSO Group, a respins acuzațiile și transmite că toți clienții săi sunt evaluați cu atenție, scurgerea de informații este un alt semn că tehnicile de spionaj de ultimă generație, care în trecut erau rezerva exclusivă a câtorva state, se răspândesc acum pe scară mai largă și provoacă modul în care gândim despre confidenți­alitate și securitate într-o lume online.

O analiză BBC a comparat dificultat­ea cu care era efectuată în trecut supraveghe­rea și pașii pe care aceasta îi presupunea și ușurința cu care astăzi oricine poate spiona pe cineva.

Potrivit BBC, în trecutul nu prea îndepărtat, dacă un serviciu de securitate dorea să afle cu ce te ocupi, era nevoie de un efort echitabil. Înainte, pentru supraveghe­re, era nevoie de un mandat pentru a asculta telefonul cuiva sau a planta un bug în casă ori birou sau a trimite o echipă de supraveghe­re pentru a urmări pe cineva. Pentru a afla cu cine a intart în contact și ce activități desfășoară persoana vizată, era nevoie, în primul rând, de răbdare și timp.

Acum, conform analizei BBC, aproape tot ce ar putea dori să știe cineva - ce spuneți,unde ați fost, cu cine vă întâlniți, chiar și ce vă intereseaz­ă - este conținut într-un dispozitiv pe care îl purtăm tot timpul cu noi. Smartphone­ul poate fi accesat de la distanță fără ca nimeni să îl atingă și nu știți niciodată că a fost transforma­t de la prietenosu­l dumneavoas­tră asistent digital în spionul altcuiva.Abilitatea de a accesa de la distanță acel telefon a fost odată considerat­ă ceva ce puteau face doar câteva state, arată BBC. Dar puterile de spionaj și supraveghe­re de ultimă generație sunt acum în mâinile multor alte țări și chiar ale unor persoane și grupuri mici.

Fostul antrepreno­r american de informații Edward Snowden a dezvăluit puterea agențiilor de informații americane și britanice de a intra în comunicați­i globale în 2013.

Aceste agenții au susținut întotdeaun­a că aceste atribuții erau supuse autorizați­ilor și supraveghe­rii unei țări democratic­e.Aceste autorizați­i erau destul de slabe la acea vreme, dar de atunci au fost consolidat­e. În lumina ultimelor evenimente, Edward Snowden a declarat că guvernele trebuie să impună un moratoriu global comerțului internațio­nal cu spyware sau să se confrunte cu o lume în care niciun telefon mobil nu este ferit de hackerii sponsoriza­ți de stat. NSO Group susține că își vinde programele spyware doar pentru a fi utilizate împotriva criminalil­or și a teroriștil­or. Dar problema este modul în care sunt definite aceste categorii.

BBC arată că mai multe țări autoritare susțin frecvent că jurnaliști­i,dizidenții și activiștii pentru drepturile omului sunt consideraț­i criminali sau reprezintă o amenințare la adresa securități­i naționale, ceea ce îi face demni de supraveghe­re intruzivă.

Dar problemele sunt mai largi decât acest tip de spyware pentru telefon.Alte capabilită­ți de informații de ultimă generație se răspândesc, de asemenea, rapid. Chiar și instrument­ele pentru a întrerupe o afacere online sunt acum ușor accesibile, iar atacurile cibernetic­e au devenit tot mai numeroase, potrivit datelor de la nivel global.

În trecut, ransomware-ul - prin care hackerii cer răscumpăra­re pentru a debloca accesul la datele asupra cărora au pus stăpânire era provincia rețelelor criminale.Acum este vândut ca serviciu pe dark web,potrivit BBC. O persoană poate conveni pur și simplu la o înțelegere pentru a le oferi o reducere a profituril­or și va preda instrument­ele și chiar va oferi asistență și sfaturi, inclusiv linii de asistență în caz de probleme.

Alte tehnici - cum ar fi urmărirea locației și dezvoltare­a profiluril­or activități­i și comportame­ntului oamenilor - care odată necesitau acces specializa­t și autorizare sunt acum disponibil­e gratuit. Și când vine vorba de supraveghe­re, nu este vorba doar de state. Este vorba, de asemenea, despre ceea ce pot face companiile pentru a ne urmări - nu neapărat prin implantare­a de programe spion,ci printr-o economie de supraveghe­re în care urmăresc ceea ce ne place pe social media pentru a ne comerciali­za mai bine către companii, arată BBC.

Toate acestea creează grupuri de date pe

Guvernele trebuie să impună un moratoriu global comerțului internațio­nal cu spyware sau să se confrunte cu o lume în care niciun telefon mobil nu este ferit de hackerii sponsoriza­ți de stat”,

EDWARD SNOWDEN, FOST ANGAJAT CIA ȘI NSA

care companiile le pot folosi - dar pe care hackerii le pot fura și statele pot căuta să le folosească.

Unele capabilită­ți sunt acum la vânzare pentru toată lumea.Alte tipuri de programe spion sunt de vânzare pentru persoanele care doresc să verifice unde se află familia. Ceea ce înseamnă toate acestea, deci, este că putem păși într-o lume în care putem deveni cu toții spioni - dar în mod egal putem fi spionați.

 ??  ?? Puterea de spionaj și supraveghe­re se află în mâinile multor țări și chiar ale unor persoane și grupuri mici
Puterea de spionaj și supraveghe­re se află în mâinile multor țări și chiar ale unor persoane și grupuri mici
 ??  ?? Edward Snowden, fost angajat al CIA şi fost colaborato­r al NSA
Edward Snowden, fost angajat al CIA şi fost colaborato­r al NSA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania