Romania Libera

Cartierul Justiției se ridică fără un Plan Urbanistic Zonal

Proiectul denumit „Cartierul pentru Justiție”, lansat de Ministerul Justiției, care urmează a fi aprobat de Guvernul Cîțu, nu are la bază un Plan Urbanistic Zonal, avertizeaz­ă arhitecții.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Proiectul denumit „Cartierul pentru Justiție”, lansat de Ministerul Justiției, care urmează a fi aprobat de Guvernul Cîțu, nu are la bază un Plan Urbanistic Zonal, avertizeaz­ă arhitecții.

Proiectul de Ordonanță de Guvern care va aproba lucrările la obiectivul denumit „Cartierul pentru Justiție” are nevoie de amendament­e majore pentru a respecta legislația în construcți­i. Acest avertismen­t este transmis, printr-un comunicat de presă, de Filiala București a Ordinului Arhitecțil­or din România (OAR). “Ministerul Justiției a omis parcursul clasic al promovării unei lucrări de interes public național. În primul rând, Planul Urbanistic Zonal destinat obiectivul­ui de investiții Cartierul pentru Justiție nu a fost elaborat niciodată, locul lui fiind luat de un masterplan intitulat «Conceptul general urbanistic-arhitectur­al».

Primăria Municipiul­ui București și corpul profesiona­l local nu au fost implicate din niciun punct de vedere, dezbaterea publică nu a existat”, subliniază Filiala București a Ordinului Arhitecțil­or din România.Membrii Filialei afirmă că proiectul Ordonanței este elaborat prin “derogări nejustific­ate de la lege”.

Proiectul de Ordonanță „propune, prin derogări nejustific­ate de la lege, o procedură inadecvată – un Plan Urbanistic de Detaliu – și, implicit, un circuit de avizare și autorizare care exclude complet Primăria Municipiul­ui București”, este de părere arhitectul Emil Ivănescu, președinte­le Filialei București a Ordinului Arhitecțil­or din România.

Anul trecut, când încă nu știa sigur că va ajunge ministru al Justiției, Stelian Ion declara în Parlament, în calitate de deputat USR PLUS, că „ar fi fost ideal să existe până acum un Cartier al Justiției sau numiți-l cum vreți” și că edificarea unui asemenea ansamblu de clădiri reprezintă „o problemă arzătoare”. Ministrul spune că problema a fost tergiversa­tă de PSD.

Deputatul Stelian Ion explica anul trecut, înainte să devină ministru, că Justiția trebuie să aibă un “spațiu” nou, prin care și-ar rezolva unele probleme legate de infrastruc­tură.

„Cartierul pentru Justiție” este un proiect care se discută în România încă din perioada guvernării PSD, pornind de la realitatea că foarte multe sedii de Parchete sau de Instanțe funcționea­ză în clădiri improprii.

Chiar și în București, unele spații puse la dispoziția instituții­lor din domeniul Justiției, deși se află în clădiri monumental­e, nu mai corespund normelor actuale de suprafață și de siguranță la incendiu.

Potrivit celei mai recente variante a acestui proiect urbanistic, “Cartierul pentru Justiție” ar putea fi construit lângă sediul central al Biblioteci­i Naționale a României, aflat în Sectorul 3 al Capitalei, pe Bulevardul Mircea Vodă – adică în vecinătate­a Biblioteci­i Naționale și a clădirii unde funcționea­ză, în acest moment, Tribunalul Municipiul­ui București și Judecători­a Sectorului 3.

„Cartierul pentru Justiție” ar urma să includă spațiile destinate instanțelo­r de judecată, Parchetelo­r de pe lângă acestea cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractua­l și auxiliar, spații tehnice etc.), precum și sedii alte altor instituții din sistemul judiciar. Conform proiectulu­i, alături de acest ansamblu de construcți­i va fi amenajat și un parc menit să fie la dispoziția locuitoril­or din întreaga zonă centrală a Capitalei.

Arhitecții sugerează că Primăria Capitalei trebuia solicitată să emită aprobările necesare, dar că Ministerul Justiției a evitat această procedură.

“Proiectul de Ordonanță de Guvern propune, prin derogări nejustific­ate de la lege, o procedură inadecvată – un Plan Urbanistic de Detaliu – și, implicit, un circuit de avizare și autorizare care exclude complet Primăria Municipiul­ui București”, susține Filiala București a Ordinului Arhitecțil­or.

OAR București atrage atenția că sunt necesare câteva modificări în sensul instituiri­i unei proceduri concurenți­ale și calitative de promovare a proiectulu­i la nivel urbanistic“

EMIL IVĂNESCU, PREȘEDINTE­LE FILIALEI BUCUREȘTI A OAR

Avem probleme în domeniul infrastruc­turii. Pot fi găsite spații. Există în București spații care se pretează. Așa cum Biblioteca Națională și-a găsit un spațiu, așa putea și Justiția“

STELIAN ION, MINISTRUL JUSTIȚIEI

 ??  ??
 ?? – FOTO MIHAI DIAC ?? Palatul de Justiție, una dintre clădirile istorice ale Capitalei, oferă un spațiu insuficien­t pentru funcționar­ea Instanțelo­r și a Parchetelo­r
– FOTO MIHAI DIAC Palatul de Justiție, una dintre clădirile istorice ale Capitalei, oferă un spațiu insuficien­t pentru funcționar­ea Instanțelo­r și a Parchetelo­r
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania