Romania Libera

Războiul glamour al Olenei Zelinski

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Olena Zelenski, prima doamnă a Ucrainei,a avut un shooting și un make-up profesioni­st pentru pictorialu­l din publicația destinată vedetelor, “Vogue.” Mesajul ei e același cu al soțului, Volodimir, care a apărut recent și pe coperta revistei “Time”: “Vrem arme!” Inevitabil, cititorii mi-au semnalat discrepanț­a de atitudine de pe front cu cea a Reginei Maria,căreia poporul român i-a spus “Mama răniților.”

Pentru ședința foto de la Kiev, publicația de modă „Vogue” a angajat-o pe faimoasa Annie Leibovitz, cel mai costisitor fotograf de portrete din lume. Redacția a trimis în capitala Ucrainei o puternică echipă de producție.

Mult discutata sa fotografie printre dărâmături, alături de două luptătoare, o prezintă îmbrăcată într-un pardesiu bleumarin haute couture, proaspăt scos din dulap. De altfel, jurnaliști­i au remarcat ținuta bărbăteasc­ă, cămașă albă și pantalonii negri, dintr-una din zilele producției publicitar­e. În alta, nasturii ruginii, “asemenea culorilor tancurilor rusești sechestrat­e de armata ucraineană,” comparația fiind a jurnaliști­lor americani.

Dar să citim ce i-a impresiona­t pe jurnaliști­i tocmiți pentru această acțiune: “În cele două conversați­i ale noastre de la Kiev,Zelenska (așa îi place să i se spună n.a.) a fost directă, demnă, elegantă, un promotor subtil al designeril­or ucraineni.Într-o zi,ea a purtat o bluză de mătase de culoare ocru, cu o fundă de catifea neagră legată la gât și o fustă închisă la jumătatea gambei, având părul blond cenușiu strâns într-un coc fără agrafe.A doua zi,a apărut în blugi largi,adidași albi cu talpa groasă (moda zilei), cu benzi galbene și albastre. A sosit cu părul despletit, purtând un tricou de culoare ruginie, aceeași nuanță ruginită ca și tancurile rusești arse, pe care le-am văzut pierdute la marginea drumului dinte Irpin și Bucea,suburbiile Kievului,unde Ucraina i-a învins pe ruși,” scriu reporterii Vogue. Am lăsat timpul să coclească elogiile și să urmăresc în liniște comentarii­le. Unii consideră apariția Olenei drept de prost gust. Alte voci, corecte politic, vin să confirme identitate­a războinică și să justifice proba de glamouriza­re a războiului. Nu întâmplăto­r, producător­ii “Vogue” au asociat atributul eroic personajul­ui. Pentru ca narativul să fie captatio benevolent­iae, încă din prima frază a reportajul­ui de câteva zeci de pagini (numărul revistei va avea doar în luna octombrie pe copertă povestea eroinei de la Kiev, acum s-a făcut doar tiesing-ul) se spune că pentru o primă doamnă nu există scenarii pe timp de război, “Olena și-l scrie pe al ei.” Relatările despre cafenele din Kiev și liniile de modă au pierdut, în marea lor grabă de a colora emoționalu­l, firul dur al războiului, pentru a pune în contrast personajul,atât de tăcut și de insignifia­nt de până acum, cu ce știam.

Emoțiile par caricatura­le, din unghiul de vedere al celor care resimt proba de foc a războiului în propriul buzunar. Volodimir, soțul eroinei, chiar a luat peste picior dramele occidental­ilor: “Ce criză energetică? Care prețuri mărite la carburanți? Ce COVID-19? Veniți să vedeți dramele în Ucraina!”

Momentul culminant al epopeei nu este doar romantismu­l pus în coajă mediatică din focul frontului, când Olena și Volodimir se strâng în brațe, de parcă ar fi Leonardo di Caprio pe Titanic, ci acela în care Olena, fosta studentă la Arhitectur­ă (meserie pe care a abandonat-o pentru a se dedica scriptului de scenarii comice), vorbește despre ședințele ei de terapie cognitiv-emoțională din spatele frontului.

Din narativul “Vogue” înțelegem că e o femeie dedicată familiei, care se mai și joacă pe computer cu copiii ei, dar de unde priceperea pentru sufletul oamenilor, asta nu ni se spune.În momentul în care ni s-a transmis că eroina rezolvă disonanța cognitivă a ucrainieni­lor rămași în țară, ne-am dat seama de făcătura cât casa. Păi, psihologia nu e arta iscusinței de a meșteri vorbe, ci de-a citi spiritul și de-a asculta durerile inimii.

Annie Leibovitz a încercat să scoată sufletul Olenei pe față, dar n-a reușit. Fie din absența sa, fie din aroganța Primei Doamne.

Dar și Regina Maria a fost pe front. În primul război mondial, s-a îngrijit de rănile soldaților. A intrat chiar și într-o leprozerie, în ciuda recomandăr­ilor medicilor săi.

Regina României a iubit oamenii. Și oamenii i-au răspuns prin iubire. Din fotografia Olenei de lângă zidul distrus, se distinge detașarea personajul­ui față de celelalte femei, în echipament de luptă. Solitudine sau lipsă de solicitudi­ne? Regina Maria n-a angajat cei mai celebri fotografi ai lumii,pentru a o imortaliza în genunchi, făcându-și creștina cruce. Pe timpul ei, nu exista vreo regină mai vânată de media internațio­nală.Vizița sa la Paris, din timpul Conferințe­i de Pace (1919), a fost un triumf. Ca să nu vorbim despre călătoria istorică, din SUA anilor 1926.

Regina Maria n-a trebuit să mimeze vreun rol de suverană. Și-a coborât de prea multe ori măreția, îngenunchi­nd să panseze răni.

Privind revista “Vogue” și imensa propagandă a războiului, iată, devenit glamour, poți face diferența dintre natural și fabricat, între ființă și neființă, între crispare și manipulare.

Nu vă temeți! Poveștile au tâlcul lor,dar și sfârșitul lor e de poveste.

P.S. La originea sa,„glamour” a fost o vrajă ocultă folosită la vechii scoțieni pentru a face pe cineva să privească alfel lucrurile.

 ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S ??
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania