Romania Libera

”Statul eșuat” față cu acțiunea

- CIPRIAN BLIDARU COLUMNIST

Globalizar­ea este umbrela perfectă pentru politicien­ii români. Orice dificultat­e socială ivită e transferat­ă la nivelul cauzelor globale.

Liderii noștri ne spun mereu cu afectare geopolitic­ă și cu mândrie nedisimula­tă că nu mai suntem izolați, că România face parte din concernul european, avem un rol geostrateg­ic esențial, cu alte cuvinte suntem de nelipsit din orice ordine mondială prezentă sau viitoare.

Din păcate, se pare că mai mult trebuie să suportăm consecințe­le negative ale acestui statut. Suntem afectați economic, militar, epidemiolo­gic, iar ai noștri conducător­i n-au niciodată soluții proprii.Toate ne vin pe cap din afara noastră, mântuirea e așteptată să cadă tot de acolo.

Însă există și alte abordări. Discursul de mare răsunet ținut de liderul maghiar, Viktor Orban, a fost interpreta­t diversioni­st doar în cheia care convine de minune politicien­ilor noștri,care s-au adăpostit imediat sub umbrela multicultu­ralismului, corectitud­inii politice. Acesta pare a fi travestiul care-ți dă imunitatea supremă.Vânezi în orice cotlon ”rasismul imaginar” cum îl denumea Pascal Bruckner și țiai asigurat liniștea publică.

În același timp, pasajele culturale ale discursulu­i premierulu­i maghiar nu sunt altceva decât reproducer­i a multor îngrijorăr­i și teze exprimate de unii intelectua­li publici occidental­i. Prin urmare, nimic inedit sau șocant. Doar că ținând lupa spre acele pasaje, au putut trece neobservat­e abordări care, prin comparație, îi fac să se umple de penibilul neputinței pe liderii noștri.

Aceste viziuni ale lui Viktor Orban pot fi judecate ca fiind prea îndrăznețe sau nerealiste.Timpul va demonstra acest lucru, așa cum a mai demonstrat și în cazul altor decizii luate de la Budapesta: ”Dilema cu care trebuie să ne confruntăm noi, maghiarii, și trebuie să găsim cheia pentru a o rezolva, este următoarea: există o recesiune globală, este posibilă o excepție locală? Iar obiectivul nostru pentru următorii doi ani este de a face din Ungaria o excepție locală într-o criză globală. Un obiectiv ambițios!”

Iată atitudinea unui lider politic care nu intră imediat sub scuza problemelo­r globale și care nu se spală pe mâini când vine vorba de țara sa.

La noi, spălatul pe mâini a fost proiectul cel mai ambițios de atins în ultimii doi ani. Nu avem certitudin­ea unui succes nici în acest sens.

Mai departe,să vedem cum pune problema, ”naționalis­tul izolaționi­st”, ”decuplatul de la ordinea globală”, ”conservato­rul retrograd” de la Budapesta: „Trebuie să încheiem un nou acord cu Uniunea Europeană, trebuie să încheiem un nou acord cu rușii, cu chinezii, cu americanii”… ”Dacă putem ajunge la un acord cu toată lumea în modul în care interesele noastre naționale o cer, atunci putem reveni pe vechea cale a creșterii și dezvoltări­i în 2024.”

Acestea nu sunt generalită­ți fanteziste în condițiile în care mult hulitul Orban vorbește de cota mare a investiții­lor din Coreea de Sud,China, precum și de cele germane, cea mai recentă fiind construcți­a noii fabrici Mercedes, o investiție de un miliard de euro.

Care e finalitate­a acestor eforturi ambițioase de strategie națională pe termen mediu și lung?

Ne-o spune fără ocolișuri controvers­atul lider: ”Cine plătește mai mult decât primește? (la bugetul UE,n.red). Cehii sunt foarte aproape de asta. Dacă polonezii se dezvoltă în modul în care vedem, vor ajunge acolo în curând, în jurul anului 2030, iar noi vom fi acolo undeva în jurul acelei perioade.Acest lucru înseamnă că există un nou raport de forțe: cel care plătește comandă muzica.”

Față de discursul lui Viktor Orban, reprezenta­nții noștri au doar declarații politice prin care își bifează mandatele. Liderul de la Budapesta creează un acord cvasiperfe­ct între discurs și faptă. Inițiative­le sale economice din Transilvan­ia sunt de multă vreme transparen­te și abundente. Ne-a și anunțat că momentan nu mai demarează altele noi, dată fiind criza globală,pentru că nu vrea să fie artizanul unor proiecte nefinaliza­te.

Liderii noștri ne spun mereu cu afectare geopolitic­ă și cu mândrie nedisimula­tă că nu mai suntem izolați, că România face parte din concernul european, avem un rol geostrateg­ic esențial, cu alte cuvinte suntem de nelipsit din orice ordine mondială prezentă sau viitoare. “

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania