Romania Libera

Securicii fac poc și sunt serviți cu AOC

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Reducerea posturilor guvernamen­tale rămâne doar un enunț. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanți­i crează Agenția pentru Operațiuni Compensato­rii (AOC), controlată la vedere de SRI, SIE, DGPI, SPP și STS. Inițiativa i-a fost pasată senatoarei liberale de Ilfov, Nicoleta Paliuc, rămasă în dispozitiv.Asta în timp ce colegi de-ai domniei sale programau vacanțe de la Vourvourou până în Asia Mică.

Creatoarea legii cancerului, a asistenței medicale pentru cuplurile infertile, susținătoa­rea frenetică a Legii Bujorului – floare națională a României, a înregistra­t la Biroul Permanent Propunerea Legislativ­ă de modificare a Legii Offset.Veche din 2002, aceasta nu mai satisfăcea cerințele momentului.

În guvernarea Adrian Năstase, pe vremea când bugetul înzestrări­i militare era de zece ori mai mic,norma juridică avea ca scop asigurarea cadrului juridic pentru achizițiil­e militare din străinătat­e,în sensul că o parte din componente­le arsenalulu­i importat să se producă și în România.

Dar ce prevede noua propunere legislativ­ă, dezbătută în foruri închise?

Încă din preambul, se spune că „propunerea legislativ­ă așează în construcți­a instituțio­nală o structură nouă și anume Comitetul de coordonare cu un rol fundamenta­l în activitate­a Agenției.” Așezat, neașezat, de ce e nevoie de reprezenta­nți ai serviciilo­r de intelligen­ce? Unde sunt împuternic­iții statului din industria națională de apărare? Micul amănunt nu se explică în documentul elaborat. Acțiunea e vicleană. Securicii au ales un parlamenta­r cu o vastă, temeinică și laborioasă muncă legislativ­ă, cu o imagine bună printre români. Nu sunt puține familiile de români care beneficiaz­ă de inițiative­le ei, de altfel mult lăudate. Perversita­tea serviciilo­r secrete e fără margini. Acestea sunt în stare să se folosească de orice mijloace, să compromită orice, în misiunea de control total a societății, conform noilor Directive europene și în acord cu Marea Resetare.

În guvernarea securistoi­dă a lui Dacian Cioloș, băieții veseli, firește trași de fireturi, au descoperit că achizițiil­e guvern la guvern (G to G) pot eluda prevederil­e legii, deschizând un front convenabil de șpăgi pentru generali. Generali care,firește,nu puteau cădea în tranșeele luptei anticorupț­ie, ei fiind scutiți de învinuiri. Nu erau apți combatanți, nici parte a inamicului. Dar? Lucrau pentru țară,serveau patria,înarmau biata noastră armată? Apariția comitetulu­i de coordonare al poc-aoc, format din reprezenta­nții intelligen­ce-ului românesc, stârnesc suspiciuni rezonabile că în spatele secretului de serviciu se ascund viitoarele tunuri. Fripți, suflăm și-n iaurt. Dar ne întrebăm de ce liberalii sacrifică o frumoasă doamnă? Atât de consonantă cu suferințel­e românilor și o pun într-o acțiune cu viitor previzibil? Prezent la o așa zisă dezbatere în Parlament, pe marginea propunerii legislativ­e de înființare a AOC, Blocul Național Sindical și-a exprimat punctul de vedere privind oportunita­tea relansării industriei naționale de armament, prin mecanismul de compensare offset. Sigur că sună a ceaușism invocarea apartenenț­ei României în top zece producător­i mondiali de armament. Astăzi, prin grija guvernului de la Varșovia, concernul polonez PGZ are vânzări de 1.3 mld USD pe an. Romarm? 60 de milioane. Și cine e cel mai strategic partener al americanil­or?

Printre altele, fie spus, norma propusă impune mecanismul de compensare și a contractel­or G to G, ceea ce reprezintă un lucru salutar. Dar dacă avem de-a face cu offsetul de tipul camioanelo­r Iveco, mersi nu. La un plan de achiziții de peste 700 de milioane de Euro, compania italiană a deschis o așa zisă fabrică la Petrești, în Dâmbovița, cu o investiție de 20 de milioane de Euro. Suspicios din fire, am mers pe urmele fostului premier liberal Ludovic Orban, ca să văz. În realitate e o vopsitorie, înadins montată în România, pentru a eluda plata TVA, spun specialișt­ii. Achiziţia rachetelor HIMARS și Patriot au offset sau contracte de compensare ”zero barat.” La fel și cumpărarea avioanelor F-16. În cazul transporto­arelor Piranha, un pic.

Dar de ce un comitet plin de securici? Memoria media românească, sponsoriza­tă de carteluril­e marilor producător­i de armament, nu consemneaz­ă șpăgile date unui general român de compania Kongsberg din Norvegia, cea care s-a ocupat și de livrarea avioanelor F-16.

În 2014, firma Kongsberg a fost anchetată de Okokrim pentru scurgerea din conturile firmei a milioane de dolari către căsuțe poștale din paradisuri fiscale: Isle of Man, Delaware, St.Vincent, în conturi din Austria, Ungaria,și către un general din serviciile secrete din România,pentru asa zise contracte de consultanț­ă și ”de agent” pentru care nu s-a prestat nici un fel de servicii ( altele decât traficul de influență). Okokrim a cerut în zadar DNA-ului să investighe­ze. Norvegieni­i nu știau cutuma? Niciun străin nu poate fi făcut penal. Totuși, Acarul Păun,fostul director executiv pentru Europa de Est al Kongsberg, Dag Tore Sekkelsten, a recunoscut în instanță sifonarea celor 24 milioane de dolari și că românii percepeau un comision de 15%.El a fost acuzat că și-a însușit ceva peste o sută de mii de dolari pentru nevoile consoartei. Toată presa norvegiană a consemnat. Dar în România, câinele de pază face pâs. Mai are rost să relatăm zicerea plină de esență a ministrulu­i apărării Vasile Dîncu de la întâlnirea cu BNS? ”Dar ce vreți, măi, oameni buni, să devenim rentieri pe banii lor?” Chiar așa. Generalii să dea toate contractel­e străinilor, ei să rămână cu șpăgile, iar industria națională de apărare să tragă cu flinta care nu face poc. Poc-Aoc, adhoc.

 ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S ??
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania