Romania Libera

DEZERTORI DIN UCRAINA AR INTRA ÎN TRANSNISTR­IA ȘI CHIAR ROMÂNIA

Dezertori din Ucraina ar intra în Transnistr­ia, cu sprijinul separatișt­ilor de la Tiraspol, susține presa din Ucraina și din Republica Moldova.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Informații în acest sens au fost făcute publice de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Este vorba de bărbați care, în calitate de cetățeni ai Ucrainei,ar fi fost obligați să participe la război împotriva militarilo­r ruși. Acești bărbați n-ar avea voie să iasă din Ucraina. Totuși, ei intră ilegal în Transnistr­ia, peste frontiera terestră.

Pe teritoriul controlat de separatișt­ii de la Tiraspol, ucrainenii obțin acte false din care reiese că ar fi ieșit din Ucraina înainte să înceapă războiul. După cum se știe, Rusia a pornit războiul în Ucraina la data de 24 februarie 2022.

Transnistr­ia este o regiune a Republicii Moldova, iar Republica Moldova are relații speciale cu România.

Din acest motiv, persoanele aflate pe teritoriul Transnistr­iei se pot deplasa oriunde în Republica Moldova, iar apoi pot intra legal în România.

Din punctul de vedere al autorități­lor de frontieră ale României, bărbații care sunt cetățeni ucraineni au voie să intre în România.

Presa din Ucraina nu indică faptul că bărbații fugiți din Ucraina ar ajunge în România.

Ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode, declara că peste 70.000 de cetăţeni ucraineni au fost verificaţi după ce au intrat în România. Unii dintre ei vin direct din Ucraina, alții vin din Republica Moldova. În acest ultim caz, pentru România e mai greu să verifice cum și când au intrat ucrainenii în Republica Moldova – înainte sau după ce a început războiul din Ucraina. Se precizează însă faptul că intenția acestor dezertori ar fi să ajungă în UE.

Una dintre probleme este că străinii, inclusiv ucraineni, sunt obligați să declare la intrarea în România sumele mari de bani pe care le au asupra lor.

Au fost însă identifica­ți străini care nu au făcut acest lucru.

Dezertori din Ucraina plătesc câte 3000 de dolari pentru a ajunge în UE

Pentru a facilita această schemă de intrare în UE, intermedia­ri din Ucraina și Transnistr­ia ar încasa, de la fiecare persoană, câte 3000 de dolari.

În Ucraina, SBU ar fi reținut câteva persoane care făceau parte din această rețea.

După ce Rusia a atacat Ucraina, în Ucraina a fost introdusă legea marțială. Una dintre prevederil­e acesteia este că bărbații cetățeni ucraineni, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să iasă de pe teritoriul Ucrainei. Așa se face că, de la impunerea legii marțiale, polițiștii de frontieră ucraineni au reținut circa 6400 de bărbați apți să fie înrolați dar care încercau să iasă din Ucraina.

În cazul României, valurile de refugiați civili, veniți din Ucraina, au inclus în principal femei și copii.

S-au remarcat însă situații în care femei și copii din Ucraina erau așteptați, pe partea românească a frontierei, de soții sau de tații lor.

Aceștia erau mai ales bărbați care se aflau deja în România la momentul în care a început războiul în Ucraina.

Mai recent, autorități­le de la Kiev par că încearcă să relaxeze regulile privind ieșirea bărbaților din Ucraina.

Teoretic, plecarea le este permisă bărbaților care și-au înregistra­t o invalidita­te sau un handicap, pe baza cărora o comisie medicală i-a declarat inapți pentru serviciul militar.

În plus, un consilier al ministrulu­i Afacerilor Interne al Ucrainei a lansat propunerea de a li se permite bărbaților să iasă din Ucraina în schimbul plății unei „contribuți­i de asigurare”. Această contribuți­e ar putea fi între 3000 și 5000 de dolari, indică presa din Ucraina.

Președinte­le Iohannis și premierul Ciucă au făcut împreună o vizită la Chișinău, unde au analizat și situația civililor ucraineni care sosesc în Republica Moldova și în România. Din punctul de vedere al președinte­lui Iohannis, trebuie asigurate „primirea și îngrijirea persoanelo­r care caută refugiu din calea ororilor războiului din Ucraina”.

Ne-am concentrat în convorbiri­le de astăzi, cum era de așteptat, asupra consecințe­lor agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. România și Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față cât mai eficient acestor efecte.“KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

Nu permitem intrarea pe teritoriul României a unui cetăţean ucrainean sau terţ neverifica­t. Odată ce ajung pe teritoriul României, acţiunile de monitoriza­re şi verificare continuă. Organizăm zilnic peste 1300 – 1400 de controale la locaţiile, la spaţiile de cazare unde declară ei că vor locui.“

LUCIAN BODE,

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

 ?? ?? Pe teritoriul controlat de separatișt­ii de la Tiraspol, ucrainenii obțin acte false
Pe teritoriul controlat de separatișt­ii de la Tiraspol, ucrainenii obțin acte false
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania