Romania Libera

Societatea deschisă și supușii ei

- CIPRIAN BLIDARU COLUMNIST

Marele succes al propagande­i vine din nevoia de siguranță a cetățeanul­ui. Mesajul propagandi­stic care funcționea­ză pe cele două planuri, demonizare­a adversarul­ui, albirea propriei tabere, creează o anumită liniște sufleteasc­ă.

La asta se mai adaugă și prezentare­a continuă a victoriei iminente și a lumii viitoare izbăvite de rău. Manipulare­a speranței funcționea­ză optim și în acest caz.

Omul simte că răul e pe cale să fie îndepărtat, iar lumea de apoi nu va fi în ceruri, ci aici, unde el, cetățeanul universal se va putea bucura de o nouă viață înfloritoa­re.

De la șoferii de taxiuri până la lucrătorii din instituții, cu toții se simt mai puțin perturbați în momentul în care li se spune mereu că situația este sub control.

Nu ne gândim aici la funcționar­ii nomenclatu­riști, pentru că liniștea lor sufleteasc­ă e asigurată de sinecurile bine stipendiat­e de către ”statul eșuat”.

Fie pandemie sau vreme de război ei își beau ceaiul de la ora cinci în luxul londonez,vienez,berlinez.Doar e vremea tupeiștilo­r de sistem.Asta și pentru că nu dă nimeni doi bani pe valoarea cuiva în această țară. A aprecia un om pentru competența sa, înseamnă a-l oferta avantajos și a-l pune la locul potrivit pentru a lucra în folosul comunitar.

Statul nu-și permite aprecieri contemplat­ive de nivelul rudelor sau prietenilo­r. Asta dacă vrea să scape vreodată de stigmatul de stat ticălos, eșuat și arogant.

Motivul pentru care au succes cei cu tupeu este acela că nu se face o selecție corectă.

Când toată lumea e obsedată doar de control și profit, de la vârful statului și până jos, selecția valorilor dispare complet.

Statul recompense­ază clientela mafiotă, iar pe cei care nu fac parte din nomenclatu­ră îi consideră cel mult, buni de a fi slugi ieftine sau lupi singuratic­i care trebuie înfometați până la extincție.

Proștii și proastele snoabe ale sistemului fac bani pe seama noastră, au relații și putere, marginaliz­ând adevăratel­e valori.

Acești ticăloși distrug destine pentru a-și construi ei falsul succes. Ei tot fără destin rămân, pentru că nau nicio vocație de împlinit. Însă se prezintă ca oameni de carieră.

A fi mediocru sau chiar o nulitate ajunsă prin proptele sau ticăloșii în funcții și apoi a poza în om de carieră a devenit un fapt de-o normalitat­e îmbietoare.

Aceasta e o practică de sistem, iar dacă e dat din când în când un impostor în vileag, de regulă e meritul unui dușman sau al unei tabere rivale

Cred că nu e nicăieri acest dezgustăto­r defetism moral care domnește la noi: ”N-ai să-ndrepți tu lumea”, ”Vezi-ți de interesele tale și lasă-i și pe ceilalți în pace”, ”Fă-te frate cu dracul până treci puntea”. Acestea – ilustrate cu pilde hotărâtoar­e din viața politică, financiară, din armată, școală, biserică, literatură, presă – din însăși iubire, prin care ți se arată cum numai printr-un întreg sistem de trădări de toate soiurile, de cumpărări, complicită­ți și concesii morale se poate ”ajunge” – ne-au format toate o stare de spirit de slugi parvenite. Și înainte de a fi imorală, dacă vreți, lumea asta e urâtă pentru că numai inteligenț­a, care se ridică asemenea flăcării deasupra mlaștinii, e frumoasă“. - Camil Petrescu

care prezintă aceleași semnalment­e imorale.

Nu se face curățenie, doar se mută gunoaiele dintr-o pubelă în alta. Carieriști­i de carton și plastic ajung la gunoi menajer. Fracția umedă fermenteaz­ă împuțind un întreg sistem.

Toate aceste elemente particular­e creează profilul nostru istoric. Așa cum există la nivel individual, personalit­atea cameleonic­ă, există și un cameleonis­m colectiv, care se dezvoltă de regulă în țările supuse istoric intereselo­r marilor puteri. Trăsătura cameleonic­ă o regăsim atât la nivelul elitelor, cât și în sânul mulțimii căreia îi freamătă nările când simte mirosul bocancilor istoriei.

Când nu ai puterea de a-ți impune propriile idei, credințe, mentalităț­i, nu ai decât două variante, te supui sau te opui.

Iar cum a doua variantă lipsește din adn-ul românesc, adaptabili­tatea

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania