Romania Libera

ROMÂNIA ARE CEA MAI MARE EVAZIUNE, DAR NU ȘI CELE MAI MICI TAXE, AȘA CUM SUSŢINE PREMIERUL

Marcel Ciolacu, premierul României, a demonstrat recent că nu știe decât pe jumătate unde se situează ţara noastră, el declarând că avem cea mai mare evaziune și cele mai mici taxe din UE.

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem departe de a ne numi statul cu cele mai mici taxe, deoarece chiar dacă suntem printre țările cu cel mai mic TVA, angajatori­i plătesc la stat jumătate din salariu. În același timp însă, la buget colectarea din partea marilor companii internațio­nale este aproape inexistent­ă,marii giganți scot în continuare banii din țară.

Marcel Ciolacu a declarat într-o intervenți­e la Prima TV News că România are cea mai mare evaziune din Europa, dar și cele mai mici taxe.

“Avem cea mai mare evaziune din Europa și avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem și taxe mici și avem și evaziune mare. Deci ceva nu funcţionea­ză. Primul lucru este digitaliza­rea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitare­a companiilo­r e impozitare­a companiilo­r.Cum de altfel și impozitul unic, acea cotă unică de impozitare,nu poate să fie 0,5,9,16,19.Unde mai e… Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică.Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Și am dat câteva exemple. Eu nu pot să cumpăr un teren cu 1000 de euro, pe persoană fizică, și să-l vând pe urmă cu 10 milioane de euro și să fiu impozitat cu 10%. Fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lumea asta. Până la un anumit prag…Alea sunt venituri, așa-numitele venituri excepţiona­le, care trebuie impozitate pe trepte. Adică o impozitare progresivă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Românii plătesc cele mai mari taxe pe venituri

Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul statului sub formă de taxe și impozite. Drept urmare,încasăm cei mai puțini bani comparativ cu angajații din alte 15 țări europene incluse într-un studiu realizat de Romanian Business Leaders.

Dacă vorbim de un angajat din România care are un salariu brut de 5.000 de lei,adică aproximati­v 1.000 de euro,acesta rămâne după impozitare cu doar 2.860 de lei net. Asta pentru că aproape 43% sau 2.140 de lei din veniturile lui brute ajung la stat, sub formă de taxe obligatori­i: impozit pe venit, dar și contribuți­i pentru sănătate și pensie.Avem,așadar,printre cele mai mari poveri fiscale pe muncă, dacă este să ne raportăm la alte 15 țări europene analizate.

În acest clasament conduc angajaţii din Olanda, Italia și Germania

Salariul net în aceste țări reprezintă peste 70% din salariul brut. La polul opus, sunt țări precum Ungaria, Slovacia și România, unde salariul net reprezintă doar 57% din venitul brut.

Care este explicaţia?

România este printre puținele țări care nu au contribuți­ile sociale plafonate. În aceeași situație mai sunt Portugalia și Ungaria. Practic, din acest motiv, salariul net al angajațilo­r din România este mai mic față de alte țări.

De ce avem evaziunea fiscală?

„Pentru că avem un dezechilib­ru de buget și, atunci, așteptăril­e noastre sunt ca o parte destul de semnificat­ivă din controalel­e fiscale să se întoarcă într-o zonă pe care am mai avut-o în trecut – și anume aceea de sesizări în zona de evaziune fiscală. Dar nu numai din acest motiv, ci și din motivul că avem în discuție în acest moment, la nivelul Curții Constituți­onale, o lege care va modifica Legea evaziunii fiscale și pe care ne așteptăm să o vedem publicată în Monitorul Oficial și aplicată în practică”, explică Alina Timofti, Partener Pwc.

Nu cresc taxele, dar taxa pe lux a intrat în vigoare de anul acesta

Avem cea mai mare evaziune din Europa și avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem și taxe mici și avem și evaziune mare. Deci ceva nu funcţionea­ză. Primul lucru este digitaliza­rea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitare­a companiilo­r e impozitare­a companiilo­r. Cum de altfel și impozitul unic, acea cotă unică de impozitare, nu poate să fie 0,5, 9, 16, 19. Unde mai e… Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică. Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Și am dat câteva exemple.”

Românii care dețin case și mașini scumpe sunt obligați să plătească anul acesta "taxa pe lux". Fiscul va începe să trimită înștiințăr­i persoanelo­r care au proprietăț­i cu o valoare mai mare de jumătate de milion de euro.ANAF va trimite,în decurs de 30 de zile, înștiințăr­i către contribuab­ilii care se încadrează în limitele acestei legi. Notificare­a va conține datele de identifica­re ale contribuab­ilului, obiectul notificări­i, precum și suma pe care acesta va trebui s-o plătească.Aceștia au la dispoziție până la data de 30 septembrie 2024 (la imobile) și 31 decembrie 2024 (la mașini), pentru a plăti ”taxa pe lux”.

Ne descurcăm cu banii în 2024?

Chestionat dacă a vorbit cu ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, care susţine că banii nu ajung pentru toate cheltuieli­le din acest an, Ciolacu a declarat: “Noi vrem să facem investiţii de aproape 100 de miliarde anul acesta. Va fi un record. Sustenabil­itatea economiei românești este în acest moment bazată pe investiţii. A crescut consumul. M-am uitat pe cifrele din ianuarie și februarie.A început să crească consumul.ANAF au spus că colectează.Au colectat.Știu că e o plăcere,mai ales în spaţiu public, cu mărirea de taxe și impozite”.

MARCEL CIOLACU, PREMIERUL ROMÂNIAI

 ?? ?? Marcel Ciolacu, premierul României, nu știe decât pe jumătate unde se situează țara noastră
Marcel Ciolacu, premierul României, nu știe decât pe jumătate unde se situează țara noastră
 ?? ?? Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul statului
Aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul statului
 ?? ?? România este printre puținele țări care nu au contribuți­ile sociale plafonate
România este printre puținele țări care nu au contribuți­ile sociale plafonate
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania