Romania Libera

ROMÂNIA OFERĂ SPRIJIN MILITAR UCRAINEI DOAR DACĂ NU AFECTEAZĂ PROPRIA APĂRARE

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Președinte­le Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președinte­lui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaerien­e Patriot, pe care le-a cumpărat din SUA, însă cu condiţia ca Statele Unite să ofere României ceva „în schimb”, astfel încât apărarea antiaerian­ă a României să nu fie periclitat­ă.

Ca în orice întâlnire între doi șefi de stat, și președinte­le Biden i-a cerut ceva președinte­lui Iohannis, în întâlnirea pe care a acceptat-o cu acesta, la Casa Albă. Se pare că principala solicitare a SUA, în întâlnirea din 7 mai 2024, a fost ca România să ajute la întărirea apărării antiaerien­e a Ucrainei împotriva Rusiei, oferindu-i acestei țări un sistem antiaerian Patriot. România a cumpărat din SUA șapte sisteme Patriot, contra sumei de 3,9 miliarde de dolari – unul dintre cele mai mari costuri pe care le-a plătit vreodată România pe un program de înzestrare militară. Producător­ul acestor mijloace antiaerien­e este compania Raytheon. Deși contractul România – SUA a fost semnat încă din anul 2017,în acest moment, în 2024, doar una dintre cele șapte instalații Patriot pe care le-a cumpărat România este operaționa­lă.

Casa Albă a difuzat, în ziua de 7 mai 2024, două comunicate de presă referitoar­e la întâlnirea dintre președinți­i Iohannis și Biden, ceea ce arată importanța pe care SUA a acordat-o acestei întâlniri și, în general, relației cu România. Primul comunicat redă declarații­le publice ale celor doi șefi de stat înainte să intre în Biroul Oval. Celălalt comunicat face o sinteză a temelor discutate (fără public) de cei doi președinți. Dar niciunul dintre aceste comunicate nu face referire la un sistem Patriot sau la un sprijin militar efectiv din partea României pentru Ucraina.

Danilă susține că Iohannis ar fi cerut „asumarea garanției pentru securitate­a României de către SUA”, ca o minimă condiție pentru trimiterea în Ucraina a unui sistem Patriot al României.

Totuși, într-o conferință de presă susținută la Washington, președinte­le Iohannis a confirmat, în fața jurnaliști­lor români, că președinte­le Biden i-a solicitat ca România să cedeze Ucrainei un sistem Patriot.

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaerian­ă în Ucraina – sisteme avansate, și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președinte­le Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni”, a explicat președinte­le Iohannis. Șeful statului a precizat că România are un singur sistem Patriot „funcțional, care va rămâne în România”, iar celelalte „sunt în faze avansate de operaționa­lizare”.

Iohannis a precizat că,în discuția cu Biden despre eventuala cedare a unui sistem Patriot din România către Ucraina, „era vorba” despre unul dintre sistemele care se află în curs de operaționa­lizare.

Pe de altă parte, președinte­le Iohannis a precizat că i-a atras atenția președinte­lui Biden despre necesitate­a consolidăr­ii apărării Flancului Estic al NATO,deci implicit a apărării României. „Avem acele Battlegrou­ps, avem trupe, dar, după părerea mea, nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic,și pentru apărare dar și pentru descurajar­e, însă descurajar­e nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe Flancul Estic. Descurajar­e înseamnă să fim echipați ca lumea, înseamnă să avem o producție din industria de apărare care este suficientă”, a explicat președinte­le României.

Merită subliniat că, în anul 2017, când România a semnat contractul pentru Patriot, încă nu începuse actualul război în Ucraina. Acum, România are o nevoie mult mai mare de mijloace militare decât în anul 2017. Încă nu există informații despre vreo ședință CSAT pe care s-o fi convocat președinte­le Iohannis, pentru a prezenta discuția avută cu președinte­le Biden.

Președinte­le Iohannis a confirmat că, la 7 mai, în Biroul Oval, președinte­le Biden i-a solicitat ca România să transfere, către Ucraina, unul dintre sistemele Patriot pe care le-a cumpărat din SUA. Iohannis sugerează că a cerut ceva în schimb din partea SUA, pe motiv că „este, după părerea mea, inacceptab­il să rămână România fără apărare antiaerian­ă”.

Președinte­le Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb.“

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

Generalul în rezervă Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Apărării, comentează în termeni critici intenția președinte­lui Iohannis de a accepta, aparent cu ușurință, solicitare­a Statelor Unite de a ceda Ucrainei unul dintre sistemele Patriot ale României. Generalul Dănilă sugerează că acesta a fost obiectivul părții americane în discuțiile cu președinte­le României.

Care sistem, în ce condiții, dacă este doar acceptarea unei amânări la livrare sau cedare contra altor sisteme (care ar putea fi garantate de către SUA), reprezintă alte discuții care ar necesita aprobarea Parlamentu­lui, nu doar o discuție în CSAT. Dacă nu ar fi fost vizita la Casa Alba, altfel ar fi fost negocieril­e.“

ȘTEFAN DĂNILĂ, FOST ȘEF AL STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII

 ?? ?? România a cumpărat șapte sisteme Patriot, insă doar unul e funcțional
România a cumpărat șapte sisteme Patriot, insă doar unul e funcțional
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania