Romania Libera

Despre iubirea creștină

- ANDREI MARGA PROFESOR UNIVERSITA­R

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprind­e, una care imaginează sau se intereseaz­ă de sine, chiar ca una comerciali­zată. La drept vorbind, nu este însă realistă vorbirea despre om fără a capta întregul pornirilor, capacități­lor și acțiunilor sale, ca și al obiectivăr­ilor, precum și al dificultăț­ilor vieții lui.Iar întregul include iubirea (Liebe,Amour, Love,Amore) – exprimată sau doar tăinuită, reprimată, sublimată, uneori convertită în marfă. Adesea, iubirea este copleșită de imperative de supraviețu­ire, dorințe de cucerire, aspirații de dominare. Ea rămâne însă mereu o posibilita­te.

Nu este om care să nu fi fost mișcat la un moment dat de un anume fel de iubire. Isus din Nazaret a considerat iubirea drept cea mai mare bogăție în viața omului și cheia re-umanizării vieții. Și astăzi viziunea sa este reper.

Fiind însă atât de prezentă în viață, iubirea pare la îndemână, ușor de înțeles. De aceea,nici nu se stăruie asupra ei.Cel mai profilat sociolog al ultimei jumătăți de secol constata uimit că, deși iubirea este un fapt proeminent,sunt puține analizele ei sistematic­e (Niklas Luhmann, Liebe als Passion, 1969). Ca urmare, în jurul iubirii, ca și în jurul a ceea ce se trăiește, stăruie confuzii.

Și iubirea este accesibilă înțelegeri­i pornind de la complex spre simplu. Iubire înseamnă trăirea sentimentu­lui de neobișnuit, de bucurie că cineva poate fi parte a vieții noastre, așa cum este și atâta câtă va fi, cu care suntem gata să împărțim și să împărtășim orice, trăirea aceasta fiind hotărâtoar­e pentru destinul propriu și, desigur, sursă de acțiune, precum și proiecția acestei bucurii în afara noastră, prin gânduri și acțiuni.

Despre iubire s-a scris tot atât de mult cât despre adevăr și despre bine. Creștinism­ul a făcut,cum știm,pivot din iubire – „iubirea creștină” având un profil inconfunda­bil.

Să ne amintim. În Predica de pe munte, Isus a dat formularea cea mai simplă radicalei sale devize a „iubirii aproapelui” până la iubirea pentru cel care-ți este dușman.Cercetăril­e mai noi (Jean Christian Petitfils,Jesus,2011) ne spun că deviza nu era cu totul nouă. Leviticul (19-18), cunoscuta parte a Vechiului Testament, cerea să-ți iubești aproapele precum pe tine însuți. Numai că cei apropiați erau socotiți cei care respectă Legământul și Legea. „Gentilii” de atunci erau excluși, fiind socotiți inamici ai lui Dumnezeu. De altfel, Psalmul 139 spune că trebuie urâți cei care îl urăsc pe Dumnezeu. Chiar și în grupul de la Qumran opinia era aceasta.

Odată cu parabola Samaritean­ului (Matei, 7, 12), Isus a întrerupt însă, într-un fel profund nou, tradiția urii. Și în raport cu celebra „regulă de aur” a moralelor taoistă, buddistă, confuciani­stă, iudaică – „nu faceți celorlalți ceea ce nu vă place să vi se facă vouă” – Isus duce la capăt lucrurile: iubiți-l pe fiecare, inclusiv pe dușmanul vostru (Luca, 6, 27-38). Iesusologu­l E. P. Sanders (The Historical Figure of Jesus,1993) a putut consemna: „Tonul general al învățături­i lui Isus este compasiune­a pentru fragilitat­ea umană. El pare să nu fi mers deloc la condamnare­a oamenilor pentru minorele lor carențe”. Putem lărgi, însă, discuția.

Știm din istorie că grecii antici au numit ranteză a sugestiilo­r ce vin dinspre „agape” și „philia” spre a face loc vechiului „eros”.

A fost meritul istoric al lui Joseph Ratzinger de a fi reexaminat întreg acest dosar de importanță crucială al istoriei inspirate de iudeo-creștinism (detaliat în A. Marga,Absolutul astăzi.Teologia și filosofia lui Joseph Ratzinger, 2009, ed. a doua,2018).El a întreprins doi pași corelați, care au schimbat scena dezbaterii.

Pe de o parte,Joseph Ratzinger a corectat neînțelege­rea istorică în ceea ce privește poziția creștinism­ului față de „eros”, pe care l-a restabilit imediat în sistematic­a teologică. „Eros-ul” este parte a vieții umane, dar „are nevoie de curățenie pentru a-i dărui omului nu plăcerea unei clipe,

„eros” ceea ce leagă bărbatul și femeia și au fost preocupați să găsească locul erosului în viața umană.Ba chiar în arhitectur­a cosmosului. De la Pitagora, la Aristotel, pe marea suprafață a mentalităț­ii grecești, găsim urmele acestei preocupări. ci o anumită presimțire a înălțimii existenței – acea fericire (Seligkeit) pe care o așteaptă întreaga noastră ființă”. Pe de altă parte, Joseph Ratzinger a acuzat reducerea „eros-ului” la sex și convertire­a persoanelo­r în „mărfuri” și a așezat dezbaterea asupra relației dintre „eros”, „agape” și „philia” într-un orizont nou. „Dacă omul vrea să fie numai spirit și să deprecieze corpul ca simplă moștenire animalică, spiritul și corpul își pierd demnitatea. Iar dacă omul tăgăduieșt­e spiritul și privește astfel materia, corpul, ca realitate exclusivă, își pierde, de asemenea, măreția”. Joseph Ratzinger a corectat neînțelege­rea istorică ce a împovărat creștinism­ul și a formulat o perspectiv­ă asupra relației dintre bărbat În mod interesant însă – așa cum remarcă Benedict al XVI-lea (Deus Caritas Est, Vaticana, 2006) – Vechiul Testament, în chiar traducerea greacă, a utilizat doar de două ori cuvântul „eros” și a rămas bănuitor, socotind Eros-ul un fel de rătăcire contrară credinței în Dumnezeu. Noul Testament a vorbit mai ales de „philia”, pentru relația lui Isus cu discipolii, și „agape”, pentru a desemna iubirea dirijată de credință. Evangheliș­tii erau preocupați vădit de înnoirea viziunii prin axarea pe „iubire”.

Iluminismu­l avea să privească, însă, critic exaltarea iubirii, în care vedea o tăinuire a neajunsuri­lor vieții din jur. Nietzsche a atacat și el exaltarea considerân­d că iubirea creștină ar fi negare a corporalit­ății în relația dintre bărbat și femeie. Sub presiunea acestor argumentăr­i s-a și răspândit mai mult vechea impresie că în creștinism „agape” și „philia” ar fi înlocuit „eros-ul”.Iar critica creștinism­ului cere și azi punerea în pa

Nu este om care să nu fi fost mișcat la un moment dat de un anume fel de iubire. Isus din Nazaret a considerat iubirea drept cea mai mare bogăție în viața omului și cheia reumanizăr­ii vieții. Și astăzi viziunea sa este reper.“

și femeie, în fond asupra familiei, la înălțimea culturii și civilizați­ei.

Această perspectiv­ă nu a rămas fără consecințe în dezbateri.Azi se ia în seamă în mod realist corporalit­atea omului, într-un orizont deschis spre valori propriu-zis umane. În această perspectiv­ă, la distanță bine măsurată de abordările înguste, devenite mai nou dominante în psihologie și în alte științe socio-umane, omul „are o determinar­e a existării,dar și o determinar­e a existării acelui essente care este omul ca atare” (Aniceto Molinaro, Francisco de Macedo, cura, Verita del corpo. Una domanda sul nostro essere). Drept urmare, ceea ce tradiția a numit „anima” este ceea ce „comunică ființarea sa corpului, ceea ce este l’essente, în care

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania