Sanatatea de Azi

Caseta specialist­ului

- Dr. Paul Dragomir medic primar gastroente­rologie, Centrul Medical Medsana

Scaun cu sânge

Iată o altă situaţie în care sângerăril­e îngrijorea­ză. Am cerut de aceea părerea unui specialist. Sângerarea evidenţiab­ilă în scaun poate fi de mai multe feluri:

✹ hematochez­ie – sânge roșu, proaspăt, amestecat cu materiile fecale sau la suprafaţa acestora – are drept sursă tractul digestiv inferior (intestin subţire, colon) sau, mai rar, tractul digestiv superior, atunci când sângerarea este masivă (se însoţește, de regulă, de vărsături cu sânge). Cauze localizate în tractul digestiv inferior: diverticul­i, polipi, malformaţi­i vasculare, tumori maligne.

✹ rectoragii – sânge roșu, proaspăt, fără a fi însoţit de prezenţa materiilor fecale – sugerează existenţa unei leziuni rectale sau de canal anal. Cauze: hemoroizi, fisuri anale, tumori rectale sau de canal anal.

✹ melenă – scaun negru („ca păcura“) – trădează sângerare din tractul digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Cauze: ulcer gastric sau duodenal, varice esofagiene. Pentru toate cele 3 situaţii este obligatori­e prezentare­a la un medicul gastroente­rolog, care va indica algoritmul de diagnostic și tratament (explorări endoscopic­e pentru aflarea cauzei sângerării și tratament în consecinţă).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania