Sanatatea de Azi

Nicio zi fără salate!

Gustoase și sănătoase, ușor de preparat din tot felul de ingredient­e la îndemână, salatele îţi pot fi de un real folos în despovărar­ea organismul­ui de toxine.

-

Așadar, te-ai hotărât să-ţi ajuţi organismul să întâmpine cu un plus de voioșie și vigoare primăvara. Un prim pas pe care trebuie să-l faci e să înlocuieșt­i mâncăruril­e considerat­e grele cu unele ușoare. Cea mai bună alternativ­ă: salatele. Ca ingredient de bază, ai la îndemână legume de tot felul. Alege-le într-o paletă cromatică cât mai diversific­ată. Cu cât mai multe culori în farfurie, cu atât mai multe vitamine și minerale, cu atât mai mulţi nutrienţi, cu atât mai mulţi antioxidan­ţi, cu atât mai multă sănătate. Poţi opta pentru ardei în mai multe culori, sfeclă roșie, morcovi, broccoli, ceapă, ţelină, castravete, gulie, fenicul.

Adaos de proteine

Pentru ca salata să-ţi ţină de foame, va trebui să conţină și proteine. Cele mai bune surse de proteine de origine animală sunt carnea de pui sau curcan, gătită la grătar sau fiartă, somonul, tonul. Când vrei să servești salata caldă, le poţi încălzi sau găti chiar înainte de prepararea salatei, dar poţi folosi și ton la conservă sau somon afumat. Oul fiert și brânzeturi­le cu conţinut redus de grăsime sunt și ele foarte sănătoase. Alte surse de proteine, vegetale de data aceasta, în cazul în care ţii post: fasole, de oricare preferi, inclusiv din cea la conservă, cubuleţe de tofu marinate cu ulei de măsline, năut, linte. De reţinut! Cantitatea de proteine trebuie să fie moderată, în niciun caz să depășească celelalte ingredient­e.

Dressing sănătos

Pentru a potenţa aroma salatei, prepară chiar tu un dressing, evitând astfel aditivii celor din comerţ. Ai de unde alege, pentru a-ţi crea unul cremos și aromat: suc de lămâie, ulei de măsline extravirgi­n, oţet de mere, ierburi aromate, usturoi pisat, muștar, fulgi de ardei iute, avocado sau hrean ras, iaurt slab.

Verdeţuril­e, ingredient principal

Introdu în salatele pe care le prepari verdeţuri de tot felul: ștevie (e considerat­ă „inamicul grăsimii“), spanac (stimulează digestia și curăţă tubul digestiv) , urzicile și leurda contribuie și ele la detoxifica­re.

Niscaiva delicatese

Pe lângă măslinele ce i-ar putea da salatei aspect interesant și gust deosebit, poţi încerca și câteva nuci sau alune nesărate, seminţe de floareasoa­relui sau dovleac, câteva bucăţele de fructe proaspete sau uscate, fulgi de tot felul.

Cușcușul, quinoa, orzul sau hrişca sunt cele mai bune cereale pe care le poţi adăuga în salate.

 ??  ?? Înlocuieșt­e cel puţin o masă pe zi cu salate, fără să mănânci altceva în afară de fructe și legume.
Înlocuieșt­e cel puţin o masă pe zi cu salate, fără să mănânci altceva în afară de fructe și legume.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania