Sanatatea de Azi

Ajutor pentru ficat

Ficatul, numit și laboratoru­l organismul­ui, este cel care descompune și elimină toxinele. Merită să-l ajuţi printr-o cură de purificare și stimulare a activităţi­i lui și a vezicii biliare.

-

Înainte de toate, oferă-i o pauză binemerita­tă ficatului renunţând la prăjeli și grăsimi animale, inclusiv la cele din lapte, și redu consumul de cafea la doar o ceașcă pe zi. În paralel, ţine o cură de purificare.

Cura cu anghinare

Ceaiul din frunze de anghinare favorizeaz­ă eliminarea substanţel­or toxice care se formează la nivelul ficatului și rinichilor.

Preparare. Se toarnă peste o linguriţă de frunze mărunţite de anghinare o jumătate de litru de apă clocotită. După răcire, se strecoară lichidul și, dacă se dorește, se îndulcește. O parte de ceai se bea dimineaţa, pe stomacul gol, după care se stă câteva minute, dacă e posibil, chiar o jumătate de oră, culcat pe partea dreaptă. Restul de ceai se bea pe parcursul zilei, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Durata curei: 20-30 de zile, urmate de o lună pauză, după care se poate relua.

DE REŢINUT! E indicat ca tratamentu­l cu anghinare să se facă progresiv, începând cu doze mici în primele zile, mărindu-le apoi câte puţin.

Cura cu armurariu

Proprietăţ­i terapeutic­e au mai ales seminţele de armurariu. Preparare. Se toarnă peste o linguriţă de seminţe o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, întotdeaun­a ceai proaspăt preparat.

Durata curei: 2 săptămâni. Pulbere. Se macină fin seminţele cu râșniţa, de preferinţă cu 5-10 minute înainte de administra­re. Se poate și păstra într-un borcan închis ermetic, la rece și întuneric, dar nu mai mult de 4-5 zile. Se ia, pe nemâncate, câte o linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi. Se ţine cam un sfert de oră sub limbă, după care se înghite cu apă.

Cura cu păpădie

Tijele și frunzele de păpădie despovărea­ză ficatul și colonul de toxine, stimulează regenerare­a celulelor hepatice, secreţia și eliminarea bilei, inclusiv digestia. Frunzele se recoltează în aceeași zi, cel mult cu două zile înainte de a fi consumate, de la plante ce n-au înflorit încă. Împreună cu frunzele, pot fi consumate și tijele, dar doar atunci când sunt mai gălbui, culese neapărat înainte de înflorirea plantei. Se consumă câte 10 frunze proaspete de păpădie, de 2-3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale. O asemenea cură le e recomandat­ă tuturor celor care suferă de dischinezi­e biliară și hepatică, păpădia fiind un excelent drenor hepatic și un foarte bun stimulent al funcţiei vezicii biliare și a activităţi­i ficatului.

Durata curei: 10-14 zile.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania