Sanatatea de Azi

Preparate și leacuri

-

Ca mai toate plantele, și leușteanul poate fi preparat sub diferite forme, fiecare recomandat­ă în diferite situaţii. Mare atenţie, însă, leușteanul are și contraindi­caţii! Dar să vedem mai întâi preparatel­e, nu înainte de a reaminti că pentru un efect constant asupra imunităţii și bunăstării generale, ar trebui să mâncăm constant leuștean: în ciorbă, în salate, ba chiar și în tocăniţe.

Infuzia stimulează secreţiile gastrice

Torni 250 ml de apă clocotită peste o lingură cu frunze uscate de leuștean și lași acoperit 10-15 minute. Bei călduţ, în funcţie de afecţiune.

✹ Tratează tusea convulsivă, edeme cardiace și renale, indigestii, e foarte eficient ca adjuvant în lupta împotriva dependenţe­i de alcool sau tutun, câte 1-2 căni pe zi, băut călduţ.

✹ Tratează indigestia, cu condiţia să-l bei înainte de masă.

✹ Stimulează secreţiile gastrice, favorizând digestia, băut după-masă.

✹ Ajută imunitatea și combate obezitatea, fiind antioxidan­t și diuretic: infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă clocotită, câte 1-2 căni pe zi.

✹ Scade tensiunea arterială, datorită efectului sedativ remarcabil. 1-2 căni pe zi.

Decoctul e bun pentru femei

Macini sau dai pe răzătoare 3-4 rădăcini de leuștean foarte bine spălate. Pui la fiert în 2 căni cu apă rece și lași pe foc 20 de minute.

Frunzele de leuştean puse în apa de baie ajută la alungarea gândurilor rele.

În Apuseni, fetelor li se dă să mănânce, dimineaţa, turte de grâu cu leuştean verde, ca să le ferească de… Zburători (în popor, explicaţia furtunilor hormonale din preadolesc­enţă).

✹ Tratează cistitele, previne meteorismu­l (gaze) și alungă simptomele neplăcute cauzate de instalarea menopauzei. Se beau 2-3 căni pe zi.

Sucul previne calculii renali

Speli bine 3-4 legături de leuștean și le pui cu tot cu codiţe în blenderul electric împreună cu 2-3 căni cu apă. Faci o cură de 10 zile cu acest preparat; e bine să bei câte un pahar sau două pe zi. Pe lângă clorofilă, minerale și vitamine, sucul de leuștean ajută la dizolvarea calculilor renali. Consumat preventiv, te protejează de apariţia lor.

Pulberea reglează tensiunea

Macină 2 linguri de seminţe în râșniţa electrică. Pulberea obţinută se ia în 2-3 reprize de-a lungul unei zile, dizolvată într-un pahar cu apă. Este un remediu foarte bun pentru colicile abdominale, dar și pentru reglarea tensiunii arteriale.

Vinul tratează anorexia

Toci mărunt 100 g de frunze proaspete și le pui la macerat în 750 ml de vin alb, într-un recipient care se închide ermetic. Lași două săptămâni la temperatur­a camerei, filtrezi și păstrezi la rece. Leacul este cunoscut de foarte multă vreme și e folosit împotriva retenţiei de apă, a indigestii­lor și anorexiei. Bei câte un păhărel pe zi, înainte de masa principală.

CONTRAINDI­CAŢII! Nu folosi leuştean dacă eşti însărcinat­ă! Provoacă contracţii și poți pierde sarcina!

 ??  ?? Rădăcina de leuștean culeasă în Vinerea Mare, spun bătrânii, ajută la alungarea spiritelor rele. Dacă vrei să-l cucerești pe „făt-frumos“, trebuie să faci baie cu frunze de leuștean și flori de trandafir. Tot leușteanul este cel care te ferește de...
Rădăcina de leuștean culeasă în Vinerea Mare, spun bătrânii, ajută la alungarea spiritelor rele. Dacă vrei să-l cucerești pe „făt-frumos“, trebuie să faci baie cu frunze de leuștean și flori de trandafir. Tot leușteanul este cel care te ferește de...

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania