Sanatatea de Azi

Boabe de sănătate

Când excluzi din meniu alimentele de origine animală, vegetalele precum năutul, fasolea sau mazărea te ajută să-ţi echilibrez­i dieta.

-

Pe durata postului, sucurile naturale, verdeţuril­e, fructele și legumele proaspete sunt foarte sănătoase, dar nu suficient de săţioase și hrănitoare. Ca să nu cazi în ispita de a mânca exagerat de multă pâine, ai nevoie de alimente care să-ţi astâmpere foamea. Bobiţele din farfurie își fac treaba excelent!

Fasole boabe

Fasolea uscată este un aliment foarte săţios și hrănitor: 100 g ne oferă 300 calorii, 24 g proteine, 60 g carbohidra­ţi, din care 25 g sunt fibre alimentare. Fasolea conţine și o mare varietate de minerale și vitamine (acid folic, vitaminele B1, B2, B6, C, K, calciu, magneziu, fier, zinc). Datorită cantităţii mari de proteine vegetale din compoziţie, poate suplini foarte bine pe durata postului lipsa proteinelo­r animale. → Cum o consumi? O poţi găti în diverse moduri: supă, iahnie, piure, dar poţi adăuga boabe fierte și la salate ori la diverse amestecuri de legume fierte la aburi. Ai grijă cu porţiile, este un aliment calorigen!

Năut

Ca toate leguminoas­ele, năutul este bogat în proteine și fibre, dar ne oferă și cantităţi importante de mangan, cupru, fosfor, fier, zinc, acid folic, vitaminele B1, B2, B5, B6, C, K. Studiile arată că năutul ajută la reglarea glicemiei, scade colesterol­ul și trigliceri­dele, previne cancerul de colon. Toate aceste beneficii pot fi obţinute consumând o cantitate mică de năut, doar 50 g pe zi.

→ Cum îl consumi? Înainte să-l gătești, lasă-l la înmuiat în apă peste noapte. Sub formă de piure, la care adaugi ulei de măsline, usturoi, tahini și puţin suc de lămâie, obţii un delicios humus. Boabele fierte pot fi savurate ca atare, asezonate cu mirodeniil­e preferate ori adăugate în salate sau supe.

Mazăre

Ne oferă proteine, fibre, vitaminele B, C și K, precum și minerale: mangan, cupru, fosfor, zinc, magneziu, fier, potasiu etc. Au un avantaj pe care cei care vor să slăbească îl vor aprecia în mod deosebit: sunt sărace în calorii (100 g mazăre furnizează doar 81 calorii). Puţini știu că mazărea conţine un fitonutrie­nt unic, numit coumestrol, un puternic antioxidan­t și antiinflam­ator care ne protejează de cancerul de stomac.

→ Cum o consumi? Adăugată în salate, sote sau sub formă de supă-cremă.

Porumb

Face parte din categoria cerealelor. Boabele proaspete (le găsim mai ales conservate), fierte, conţin vitaminele B3, B5, B6, fosfor, mangan, fibre, antioxidan­ţi. Porumbul stă bine și la capitolul calorii: 100 g de boabe fierte ne oferă în jur de 100 de calorii, deci îl putem include în meniu fără teama că ne îngrașă.

→ Cum îl consumi? Boabele fierte pot fi consumate ca atare, asezonate cu puţin ulei de măsline, sare, piper, mirodenii sau adăugate în salate, alături de roșii, ardei, fasole boabe. În zilele de dezlegare la pește, din porumb și ton obţii o salată pe cât de săţioasă, pe atât de delicioasă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania