Sanatatea de Azi

Trucuri de bucătar

Toţi suntem șefi la noi în bucătărie și ne pricepem să gătim cum ne place, dar secretele bucătarilo­r de meserie nu sunt niciodată de prisos.

-

Nu trebuie să fii Chef ca să-ţi iasă mâncarea delicioasă, cu toate acestea sfaturile unui specialist într-ale gătitului te pot ajuta să-ţi îmbunătăţe­ști tehnica de preparare, ca să obţii gustul și textura după care tânjești. Iată câteva detalii care îţi sunt de folos sau chiar te salvează când ești în impas!

→ Folosește sare grunjoasă sau sub formă de fulgi când pregătești carnea pentru friptură. Dacă sarea fină poate să usuce carnea, cea grunjoasă se dizolvă treptat, așa că, alături de alte condimente, poţi lăsa carnea în ea 10-20 de minute înainte de a o așeza în tigaie. Totodată, ai grijă să nu gătești carnea proaspăt scoasă din frigider – las-o să ajungă la temperatur­a camerei mai întâi.

→ Când gătești paste, nu te zgârci cu apa în care le fierbi. Ai nevoie de un litru de apă la 100 g de paste. Nu uita să adaugi puţin ulei și puţină sare în apă, chiar înainte să înceapă să fiarbă! Un alt truc este să le fierbi în apă cu un minut mai puţin decât scrie pe ambalaj, fiindcă oricum le vei găti puţin și în tigaie, alături de sos.

→ Ca să obţii niște cartofi la cuptor excelenţi, taie fiecare cartof felii, dar nu până jos, astfel încât să rămână întreg, sub forma unui acordeon. Pune între felii câte un vârf de cuţit de unt, apoi așază-i în tavă, la cuptor. Servește-i cu puţină sare!

→ Salata orientală nu mai miroase strident, a ceapă, dacă fierbi leguma aromată în oţet (cu puţină sare, zahăr și un pic de piper) înainte să o adaugi pe post de ingredient.

→ Pentru supe aromate, călește mai întâi legumele într-o tigaie, cu puţin ulei de măsline, abia apoi adaugă-le în oală și pune peste ele apa fiartă. Fasolea trebuie fiartă în patru ape, ca să iasă ciorba bună, iar carnea de miel trebuie opărită înainte să fie pusă la fiert.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania