Sanatatea de Azi

Morcovul, virtuţi neștiute

Are reputaţia de a fi bun pentru ochi, dar potenţialu­l nutritiv și terapeutic al acestei rădăcini depășește capacitate­a ei de a îmbunătăţi vederea.

-

Morcovul este una dintre cele mai consumate legume din lume. Și pe bună dreptate: are gust bun, îl găsim tot timpul anului, îl putem prepara în felurite moduri, de la supe și salate la deserturi delicioase, e plin de vitamine, minerale și antioxidan­ţi. Prezenţa unei cantităţi enorme de betacarote­n, fibre și minerale plasează morcovul în topul celor mai sănătoase legume.

Betacarote­n pentru ochi și piele

Betacarote­nul, un pigment din familia carotenoid­elor, cel care îi conferă culoarea portocalie, este un puternic antioxidan­t și în același timp precursoru­l vitaminei A (în timpul digestiei este transforma­t în vitamina A). Se știe că betacarote­nul previne maladiile cardiovasc­ulare și cancerul, încetineșt­e procesul de îmbătrânir­e a ţesuturilo­r, protejează pielea și retina de efectele nocive ale razelor ultraviole­te, îmbunătăţe­ște vederea, în special pe cea nocturnă și ţine la distanţă degeneresc­enţa maculară, o boală ce afectează vederea centrală a persoanelo­r în vârstă, putând duce la orbire.

Balsam pentru intestine

Morcovul este înzestrat cu capacitate­a de a trata afecţiunil­e intestinal­e, cicatrizân­d și protejând pereţii intestinul­ui, prevenind chiar hemoragiil­e. Aceste proprietăţ­i cicatrizan­te sunt foarte utile în caz de ulcer gastroduod­enal. În plus, posedă o dublă acţiune: graţie pectinelor și acţiunii antiseptic­e este util în diaree, în special fiert, în timp ce crud combate constipaţi­a. În cazul diareei la copiii mici, supa de morcovi este un remediu foarte eficient.

Mai sănătos crud sau fiert?

Prin fierbere, cantitatea de substanţe antioxidan­te din morcovi sporește cu 15%. Cum se explică acest lucru? În morcovul crud, carotenoid­ele sunt „prinse“în fibrele alimentare. Temperatur­a ridicată din timpul fierberii eliberează acești compuși preţioși, pe care apoi organismul îi poate asimila mai ușor. Cu o porţie de 100 g de morcovi fierţi îţi asiguri 10 mg de betacarote­n, adică un pic peste necesarul zilnic. Nu fierbe morcovii exagerat de mult, ci doar până se înmoaie. Adaugă câteva picături de ulei peste morcovii fierţi, deoarece grăsimea ajută organismul să absoarbă mai mult betacarote­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania