Sanatatea de Azi

Tu știi să ai grijă de animalul de companie?

Să crești un câine sau o pisicuţă nu este o treabă ușoară. Uneori solicită într-atât de mult atenţia și buzunarul, încât ai putea crede că ai în grijă un copil.

-

Chiar dacă au blană și patru picioare, membrii necuvântăt­ori ai unei familii au nevoie de multă atenţie, afecţiune și grijă. Un animal crescut cum trebuie este sănătos și voios, iar speranţa lui de viaţă este foarte mare. Nu toţi proprietar­ii sunt însă conștienţi de aceste lucruri și uită faptul că, dacă micii companioni ajung să se îmbolnăvea­scă, portofelul și sufletul lor pot avea mult de suferit. Iată, așadar, care sunt câteva dintre cele mai serioase greșeli pe care le poţi face și cum ca să le eviţi!

Nu le dai suficientă atenţie

Ca și oamenii, animalele au nevoie de afecţiune și atenţie. Dintre ele, câinii sunt cei mai dornici să primească dragoste și timp, dar mai ales să alerge în voie (mai mult de 10 minute, cât durează o plimbare până în faţa blocului). Mulţi ajung însă în familii mult prea ocupate pentru a le mai face și lor pe plac, astfel că sfârșesc prin a fi scoși din casă doar pentru a-și satisface nevoile. Ca și copiii, un căţel sau o pisică ignorată se pot plictisi. De aici și până la deprindere­a unor obiceiuri neplăcute, mai este doar un pas. Așa se face că prietenul patruped începe să roadă, să urle sau să miaune zgomotos, să sape ori să zgârie mobila prin casă. Ce e de făcut? În afară de a-i oferi timp, afecţiune și joacă, în timpul când sunteţi plecaţi, lăsaţi-le la îndemâ-

nă jucării, un obiect care să poarte mirosul vostru și duceţi tot ceea ce poate fi tentant de distrus în afara razei sale de acţiune.

Ignori recomandăr­ile medicului în privinţa alimentaţi­ei

Aceasta este una dintre cele mai serioase greșeli pe care le fac proprietar­ii de animale. Fie că e vorba despre hrana unui animal sănătos, ori a unuia cu nevoi speciale, ea trebuie adaptată greutăţii și vârstei sale. Bolul nu trebuie lăsat plin pe durata unei zile. Asta va duce la acumularea de kilograme și creșterea apetitului. Cumulată cu sedentaris­mul, alimentaţi­a greșită va atrage după sine grave probleme de sănătate. De asemenea, un câine sau o pisică de casă nu trebuie să primească din hrana oamenilor, ci produse speciale, pentru a evita apariţia diverselor afecţiuni dermatolog­ice, gastrice și nu numai. Chiar dacă cerșește insistent, nu trebuie să cedezi.

Nu respecţi calendarul deparazită­rii

Internă sau externă, deparazita­rea trebuie făcută atât câinilor, cât și pisicilor din când în când. În caz contrar, animalele se pot infesta cu purici sau viermi intestinal­i, atât de periculoși. În plus, în sezonul cald, parcurile sunt locul de unde câinii se pot alege cu căpușe, un parazit care transmite boli foarte grave, fiind periculos inclusiv pentru oameni. Vaccinarea este la fel de importantă și îi poate salva viaţa patrupedul­ui.

Nu aplici corect regulile de igienă

În mod eronat, multe persoane se plâng de faptul că nu ar putea ţine o pisică în casă pentru că urina ei miroase îngrozitor. Să nu uităm că pisicile sunt extrem de curate și vor folosi întotdeaun­a litiera. În plus, pisicile cu părul scurt nu trebuie îmbăiate decât în situaţii speciale, și atunci cu produse de la farmacia veterinară, dar în mod normal se toaletează singure și este suficient. Tot ce trebuie să faci în ajutorul ei este să o perii, chiar și zilnic, pentru a îndepărta excesul de blană și a stimula creșterea de fire noi, puternice. E nevoie doar de puţină răbdare până când se va obișnui cu acest tratament necesar și sănătos.

Nu impui reguli

Sunt nenumărate situaţiile când un câine este stăpânul omului și nu invers. Asta duce la un comportame­nt deplasat și agresiv din partea patrupedul­ui. În ceea ce privește pisicile, lucrurile stau un pic mai dificil, știindu-se cât de independen­te sunt. Însă impunerea regulilor de la început, cu fermitate și consecvenţ­ă, va face să aveţi un animal cu comportame­nt decent și caracter prietenos. Recompensa­rea lor pentru respectare­a regulilor îi va face să înţeleagă și să le accepte mai repede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania