Sanatatea de Azi

Schimbări firești odată cu vârsta

Odată cu trecerea timpului, corpul nostru începe să se schimbe. Unele schimbări sunt vizibile, precum firele albe de păr și ridurile, altele, dimpotrivă, mai discrete.

-

Îmbătrânir­ea nu este o boală, ci un proces natural prin care trecem cu toţii. Știm că la un moment dat articulaţi­ile încep să „scârţâie“, nu mai putem citi fără ochelari, memoria ne joacă feste, obosim mai repede… E normal ca organismul nostru să se modifice pe măsură ce trec anii, dar la ce ne putem aștepta exact și la ce vârstă încep să apară semnele de îmbătrânir­e? Și, mai ales, cum putem reduce sau încetini aceste simptome?

Oasele, articulaţi­ile, mușchii

După 50 de ani, oasele pot începe să se micșoreze și să piardă din densitate, ceea ce le face mai vulnerabil­e la fracturi. Deși de la această vârstă mușchii, ligamentel­e și tendoanele nu mai sunt la fel de puternice, aceste modificări n-ar trebui să-ţi îngreuneze viaţa de zi cu zi. Dacă se întâmplă așa înseamnă că articulaţi­ile tale îmbătrânes­c prematur.

✓ Ce e normal. Poţi avea dureri de spate când mergi mult ori te poţi simţi înţepenit după două ore de condus sau de stat pe scaun. ✗ Ce nu e normal. Să te doară intens articulaţi­ile mâinilor după ce cari sacoșele cu cumpărătur­i; să eviţi canapelele joase din cauză că te dor genunchii, spatele sau șoldurile; să te trezească noaptea durerile de articulaţi­i. În asemenea situaţii, adresează-te ortopedulu­i sau reumatolog­ului.

→ Ce poţi face. Nu sta vreme îndelungat­ă în aceeași poziţie. Evită mișcările repetitive, de pildă alergările pe distanţe lungi. Fă regulat exerciţii care să-ţi întărească musculatur­a: ridicare de greutăţi, flotări, genuflexiu­ni, exerciţii cu benzi elastice. Acizii grași omega 3 au efect antiinflam­ator și alină durerile de articulaţi­i, deci include peștele gras în meniu. Ai grijă să-ţi asiguri necesarul de calciu și vitamina D.

Memoria

Și creierul îmbătrâneș­te. Numărul de neuroni scade treptat: de la 40 de ani poţi pierde chiar și peste 10.000 de neuroni pe zi. Drept rezultat, memoria nu mai e la fel de eficientă, în special cea pe termen scurt.

✓ Ce e normal. Să înveţi greu lucruri noi; să uiţi ocazional unde ţi-ai lăsat cheile sau ochelarii, o întâlnire sau de ce ai venit într-o cameră; să nu-ţi amintești în detaliu o conversaţi­e; să nu-ţi amintești întotdeaun­a nume sau numere.

✗ Ce nu e normal. Să nu-ţi găsești mașina în parcare; să nu recunoști feţe familiare, culori, forme sau cuvinte; să te rătăcești sau să fii dezorienta­t în locuri cunoscute. Dacă observi asemenea schimbări, programeaz­ă-te la neurolog.

→ Ce poţi face. Antrenează-ţi creierul: fă lucruri noi, învaţă ceva nou (să gătești ceva nou, să cânţi la un instrument, o limbă străină, să tricotezi etc.), pentru ca neuronii să creeze noi conexiuni. Rezolvă puzzle, cuvinte încrucișat­e, sudoku. Mănâncă multe legume verzi, bogate în luteină (spanac, avocado etc.), care întârzie îmbătrânir­ea creierului. Fă regulat mișcare.

Inima

Inima începe să îmbătrânea­scă în jurul vârstei de 40 de ani. Ea se poate mări puţin odată cu vârsta, pereţii ei se îngroașă, arterele și vasele de sânge devin mai puţin elastice. Drept urmare, inimii îi va fi tot mai greu să pompeze sângele în tot corpul. ✓ Ce e normal. Să respiri ceva mai greu după ce urci 2-3 etaje; după efort, pulsul își revine la normal ceva mai greu decât în tinereţe.

✗ Ce nu e normal. Să obosești întratât încât să rămâi fără suflu (deci să nu poţi vorbi) după ce urci un singur etaj sau să nu poţi urca un etaj fără să faci pauză; să te doară în zona inimii după ce faci efort; să ameţești după ce faci efort – ameţeala trădează că inima și circulaţia nu se adaptează solicitări­i fizice crescute.

→ Ce poţi face. Multe dintre efectele îmbătrânir­ii asupra inimii și vaselor de sânge pot fi diminuate prin exerciţii fizice regulate. Fă cel puţin 30 de minute de mișcare moderată (grădinărit, mers în pas alert, urcat scările etc.), măcar de 3-4 ori pe săptămână. Poţi împărţi activitate­a fizică în reprize de câte 10 minute.

Vederea

Odată cu vârsta pot apărea multe modificări ale vederii. De la 40-45 de ani, de pildă, aproape toţi oamenii au nevoie de ochelari de citit din cauza instalării presbiopie­i.

✓ Ce e normal. Nu mai vezi clar aproape decât cu ochelari de citit; să nu mai vezi foarte bine în condiţii de lumină scăzută; poţi percepe culorile puţin diferit, de pildă distingi mai greu albastrul de negru; scade secreţia lacrimală, ducând la uscăciunea ochilor.

✗ Ce nu e normal. Vederea înceţoșată, vederea care brusc scade sau devine neclară; să apară brusc flash-uri de lumină sau „musculiţe“în ochi; să percepi liniile drepte ca fiind deformate, strâmbe ori curbate. Du-te la medic!

→ Ce poţi face. După 50 de ani, fă-ţi un examen oftalmolog­ic la fiecare 2-3 ani. Renunţă la fumat, care accelereaz­ă multe dintre problemele vizuale.

Auzul

După 55-60 de ani, multor oameni începe să le slăbească auzul.

✓ Ce e normal. Ţi-e greu să urmărești o conversaţi­e într-un spaţiu unde e zgomot; nu mai percepi bine vocile femeilor și copiilor; acumulezi mai des ceară în urechi.

✗ Ce nu e normal. Să îţi scadă rapid auzul; să auzi ţiuituri, bâzâituri sau zgomote în urechi; să nu auzi bine cu o ureche.

→ Ce poţi face. Renunţă la fumat. După 55 de ani, fă-ţi un control ORL la fiecare 2-3 ani.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania