Sanatatea de Azi

Cald, mai cald, fierbinte

Ne place căldura pentru că ne relaxează și ne liniștește, ne oferă o stare de bine și de confort, calmează durerile, destinde mușchii... Mai mult, e un foarte bun instrument de îngrijire a frumuseţii.

-

Ce se întâmplă cu pielea sub efectul temperatur­ii și de ce numeroase produse cosmetice se aplică „la cald“? Explicaţia e simplă: la o temperatur­ă ridicată, vasele de sânge se dilată, circulaţia se accelereaz­ă, iar pielea e mai bine irigată, ceea ce înseamnă că poate absorbi mai bine substanţel­e hrănitoare din produsele cosmetice. Află cum poţi pune căldura în slujba frumuseţii tale.

Compresele calde calmează iritaţiile tenului

O compresă caldă înmoaie asperităţi­le pielii, destinde mușchii feţei, curăţă și vindecă iritaţiile. Procedura e simplă: într-un vas (nu de aluminiu) pune trei pahare de apă și o lingură de plante, apoi încălzește amestecul fără să lași să dea în clocot. Ce plante poţi folosi? Mușeţel, gălbenele, sunătoare pentru ten uscat; mentă, podbal, salvie pentru ten gras; coada-șoricelulu­i, frunze de pătrunjel pentru ten iritat. În infuzia caldă, bine filtrată, înmoaie un mic prosop de faţă cu care îţi înfășori faţa, gâtul și decolteul. Menţine compresa cât e caldă, lasă

apoi pielea să se usuce și aplică o cremă hidratantă.

Aburii și căldura prosopului deschid porii pielii, care se va hidrata și va absorbi mai bine substanţel­e active din cremele sau măștile hidratante pe care le folosești.

Relaxează-te într-o baie caldă

După o zi obositoare la serviciu, ce poate fi mai relaxant decât să stai cufundată într-o cadă plină cu apă caldă și plante aromatice, lăsând căldura să te învăluie? Infuzia de plante se prepară cu doi litri de apă clocotită și un pumn de ierburi. Lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară și toarnă lichidul în apa din cadă. Ce plante alegi? Ca să-ţi pui sângele în mișcare alege rozmarinul, iar ca să te relaxezi apelează la lavandă sau mentă. Temperatur­a apei nu trebuie să depășească 38-40°C - o baie prea fierbinte obosește organismul. Nu sta în cadă mai mult de 10-15 minute, căci îţi va amorţi corpul. După baie unge-ţi pielea cu un lapte de corp sau o loţiune hrănitoare.

Aburii curăţă, măștile hrănesc

Toată lumea știe că punctele negre și impurităţi­le din piele se îndepărtea­ză mai ușor când porii sunt deschiși. Așadar, după ce te demachiezi, răsfaţă-ţi tenul cu o baie de aburi: stai aplecată deasupra unui vas aburind și acoperă-ţi capul cu un prosop. E suficient să stai 5 minute. Imediat după aceea poţi aplica o mască, tot caldă.

Ca să-ţi hrănești tenul uscat, folosește miere: pune 2 linguri de miere într-un bol pe care îl cufunzi în apă clocotită. După ce mierea devine lichidă, o poţi întinde pe faţă (ai grijă să nu fie fierbinte), evitând zona ochilor. Las-o să acţioneze 15-20 de minute, apoi clătește-te cu apă caldă. În cazul în care ai tenul normal, laptele e ingredient­ul de care ai nevoie. Aplică un strat de lapte cald pe pielea curată. Așteaptă 2 minute, apoi mai aplică un strat, iar peste alte 2 minute încă unul. Lasă masca să acţioneze 20 de minute, apoi clătește-te cu apă caldă. Tenul tău va rămâne curat și strălucito­r.

Maioneza călduţă regenereaz­ă părul

Părul tău pare obosit, lipsit de strălucire sau cade prea mult? E momentul să-l îngrijești mai atent. O modalitate simplă de a-l revigora sunt măștile cu ulei cald: ulei de cocos dacă ai mătreaţă sau dermatită seboreică, ulei de migdale în cazul părului uscat sau de in ca să-l hrănești în profunzime. Cum procedezi? Pune într-un bol 3-6 linguri de ulei (în funcţie de cât de lung ai părul) și încălzește-l 10-15 secunde la microunde (sau pe aragaz). Înainte să-l întinzi pe păr verifică să nu fie prea cald. Masează-ţi pielea capului 1-2 minute, apoi înfășoară-ţi capul într-un prosop și stai așa 30 de minute, după aceea spală-te cu un șampon blând.

Un efect minunat obţii și cu o banală maioneză preparată cu două gălbenușur­i, o linguriţă de oţet de mere și 5-6 linguriţe de ulei de măsline. Aplică amestecul pe păr, masează puţin pielea capului, apoi înfășoară-ţi capul într-un prosop cald și umed. Din când în când încălzește prosopul cu foenul. Lasă masca să acţioneze 30-40 de minute, apoi spală-te pe cap. Această „maioneză“cosmetică regenereaz­ă firele degradate și le redă strălucire­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania