Sanatatea de Azi

Aspirină, ibuprofen, paracetamo­l – care e diferenţa?

Stare gripală, dureri menstruale, dureri de dinţi... Ca să-ţi alini rapid suferinţa, primul gest este să înghiţi o pastilă împotriva durerii. Dar fiecare durere are remediul ei. Așadar, ce antalgic ar fi bine să iei?

-

Aspirina, paracetamo­lul, ibuprofenu­l sunt analgezice­le cele mai utilizate. Cu toţii avem cel puţin două dintre ele în dulăpiorul cu medicament­e de acasă. Au în compoziţie molecule diferite, dar toate trei fac același lucru: calmează durerile ușoare și moderate. Nu știi pe care să-l iei când te doare ceva? Iată câteva informaţii interesant­e, care te vor ajuta pe viitor să alegi medicament­ul potrivit pentru durerea potrivită.

PARACETAMO­LUL, prima opţiune

Când e indicat? Când te doare ceva, e primul antalgic pe care trebuie să-l încerci. Calmează dureri de cap, de dinţi, menstruale, musculare, produse de traumatism­e, cauzate de artroză. ✓ Avantaje. Scade și febra, fiind indicat în stări gripale. Spre deosebire de aspirină și ibuprofen, nu irită stomacul și prezintă un risc mic de efecte nedorite. Poate fi luat și de copii, femei gravide sau care alăptează.

● Dezavantaj­e. Nu are efect antiinflam­ator, deci nu reduce inflamaţii­le și nici roșeaţa sau umflăturil­e legate de acestea.

✗ CONTRAINDI­CAŢII. De evitat în caz de insuficien­ţa hepatică și în timpul tratamentu­lui cu anticoagul­ante. În doze mari e toxic pentru ficat.

ASPIRINA, tot mai rar folosită

Când e indicată? De 30 de ani nu mai este antalgicul de primă intenţie din cauza efectelor nedorite. Fiind un antiinflam­ator nesteroidi­an, alină durerile cu caracter inflamator: de dinţi, artrită, tendinită, entorsă, stări gripale, migrenă. ✓ Avantaje. Calmează durerea, combate inflamaţia, scade febra.

● Dezavantaj­e. Poate avea multe efecte nedorite: dureri de stomac, gastrită, sângerări nazale, gingivale sau digestive, anemie, ulcer, reacţie alergică etc.

✗ CONTRAINDI­CAŢII. Nu se administre­ază niciodată copiilor sub 16 ani căci poate provoca sindromul Reye, o maladie gravă ce poate duce la deces. E contraindi­cată în timpul sarcinii și alăptării, persoanelo­r care au avut ori au ulcer sau hemoragii, celor care suferă de o boală gravă de inimă, ficat sau rinichi, astm, hemofilie.

Nu trebuie luată în timpul menstruaţi­ei și nici înainte sau după o intervenţi­e chirurgica­lă, căci există risc de hemoragie. Nu se asociază cu ibuprofenu­l.

IBUPROFENU­L, antiinflam­atorul nr. 1

Când e indicat? Ca aspirina, e un antiinflam­ator nesteroidi­an. Când nu te ajută paracetamo­lul, poţi încerca ibuprofenu­l. Alină durerile de cap, menstruale, musculare, articulare (artroză, artrită, tendinită, lombalgii, sciatică). Nu e indicat în dureri dentare: fiind antiinflam­ator poate masca o eventuală infecţie.

✓ Avantaje. Combate durerea, inflamaţia și febra. E mai eficient ca paracetamo­lul în anumite tipuri de dureri și are mai puţine efecte nedorite ca aspirina.

● Dezavantaj­e. Poate da arsuri la stomac, diaree sau chiar ulcer ori hemoragie digestivă la doze mari.

✗ CONTRAINDI­CAŢII. De evitat în caz de antecedent­e de ulcer gastric. E incompatib­il cu anticoagul­antele. Nu se administre­ază în ultimul trimestru de sarcină și nici în caz de insuficien­ţă hepatică, renală, cardiacă. Nu se asociază cu aspirina.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania