Sanatatea de Azi

Leușteanul reglează tensiunea

Mulţi nutriţioni­ști spun despre ciorbă că ar fi cea mai sănătoasă, cea mai completă mâncare. Și cum să nu le dăm dreptate, dacă în ciorbă pui, pe lângă carne și legume, verdeţuri aromate. Și, mai ales, leuștean.

-

Levisticum officinale este numele știinţific al leușteanul­ui, o plantă folosită pentru prima dată în nordul bazinului Mării Mediterane, pe teritoriul Italiei, mai ales, dar și pe pământuril­e Greciei și Franţei, cu mult înainte de dominaţia Imperiului Roman. Medicina populară românească îl pomenește, de asemenea, încă de pe vremea dacilor, când într-o combinaţie de magie și farmacie era folosit atât la tămăduirea bolilor sufletului, cât și la vindecarea celor ale trupului.

Ce face el și de ce

Rădăcina de leuștean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, rășină, acid de angelică. Frunzele și tulpina conţin ulei volatil, taninuri, grăsimi și săruri minerale.

Una peste alta, principiil­e active conţinute de leuștean au o puternică acţiune terapeutic­ă în tratarea bolilor aparatului respirator, ale aparatului reno-urinar, sistemului endocrin și a celui imunitar. Consumat sistematic pe post de aliment, leușteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor. Dozat corespunză­tor, este și un leac eficient într-o multitudin­e de afecţiuni, de la obezitate (este un bun diuretic) la circulaţie periferică

Leuşteanul are acţiune antiinflam­atoare, antibacter­iană, antiparazi­tară, antivirală, antifungic­ă, stimulează funcţia hepatobili­ară, diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual şi alină dismenoree­a.

proastă, de la migrene la tensiune arterială mărită.

Magi și doftoroaie

Leușteanul are și proprietăţ­i antidepres­ive, detoxifian­te, afrodiziac­e, dar și antioxidan­te.

Este probabil motivul pentru care medicina populară l-a folosit deopotrivă în tratarea stărilor de melancolie, a durerilor de burtă, dar și pentru alungarea răului sub orice formă ar apărea el. Leușteanul este ingredient puternic în farmecele de dragoste, dar și unul dintre cele mai eficiente leacuri din farmacia populară.

Leuştean se pune şi la steagul Căluşarilo­r, iar în anumite zone (în Sibiu, de exemplu), există sărbători ale leuşteanul­ui ca omagiu pentru binefaceri­le lui.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania