Sanatatea de Azi

Flori de leac, darul primăverii

Primăvara ne aduce soare mai mult, vreme mai blândă, dar și numeroase plante și flori vindecătoa­re. Bucură-te de ele în luna femeii!

-

Albe, roz, albastre, roșii, cu parfum delicat, intens sau amărui… Florile ne încântă simţurile cu spectacolu­l lor de culori, arome și forme, dar poate nu știai că multe dintre ele conţin substanţe cu proprietăţ­i terapeutic­e. Iată trei flori delicate, pe care le poţi recolta acum și pune la păstrare pentru ca, la nevoie, să le transformi rapid în remedii tămăduitoa­re.

Toporași

Imediat după ghiocei apar toporașii, cărora le mai spunem și violete. Sunt de ajutor în caz de laringită, tuse, astm, bronșită, răceală, febră, dureri de cap, infecţii urinare, varice, eczeme, psoriazis, mastită.

→ Infuzia se prepară cu o linguriţă de flori uscate la 250 ml apă clo- cotită, lăsată să infuzeze 5 minute. Se bea o cană de trei ori pe zi. → În caz de mastită, crăpături ale mameloanel­or, eczemă, psoriazis, poţi folosi infuzia extern, sub formă de comprese.

Lăcrămioar­e

Mică, delicată și intens parfumată – aceasta e lăcrămioar­a. În scopuri medicinale și cosmetice se folosesc frunzele, tulpinile și florile plantei, uscate la temperatur­a camerei și păstrate în pungi de hârtie.

→ În caz de migrenă, durere de cap, nevralgie, insomnie, palpitaţii se poate folosi infuzia: o lingură de pulbere de flori la 250 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 1-2 linguri de trei ori pe zi, înaintea meselor, timp de 3-5 zile.

→ O loţiune tonică și revigorant­ă pentru ten este infuzia obţinută din 2 linguriţe de flori uscate la 200 ml apă clocotită. Cu această apă parfumată te poţi spăla pe faţă în fiecare dimineaţă, înainte să te machiezi. ATENŢIE! NU depăși cantităţil­e recomandat­e. În doze mari, lăcrămioar­a e toxică!

Narcise

Planta se folosește numai extern, fiind utilă în caz de mastită, reumatism, hemoroizi.

→ Spală și curăţă un bulb de mărime medie. Toarnă peste el 500 ml apă clocotită și lasă să infuzeze două ore. Înmoaie un tifon în lichid și aplică pe sânul dureros, lăsând să acţioneze o oră.

→ Dacă te dor articulaţi­ile, prepară următoarea reţetă: dă pe răzătoarea mică un bulb de narcisă spălat și curăţat. Amestecă-l cu ulei vegetal (o parte plantă, 4 părţi ulei). Păstrează amestecul într-un recipient închis la culoare, la loc răcoros, timp de 7 zile, apoi strecoară și conservă-l la frigider. Cu mixtura obţinută masează-ţi articulaţi­ile dureroase, în fiecare seară. Dacă te supără hemoroizii, înmoaie un tifon în aceeași mixtură și aplică pe locul dureros timp de 2-3 ore, după care te clătești cu apă călduţă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania