Sanatatea de Azi

Secrete de... neem

În medicina ayurvedică, frunzele, florile sau scoarţa acestui copac sunt folosite de mii de ani pentru a trata diverse afecţiuni. Din fericire, chiar și în România ne putem bucura de proprietăţ­ile sale.

-

Dacă aţi face o călătorie în India, acolo unde arborele neem este o vedetă incontesta­bilă a medicinei tradiţiona­le, aţi vedea frecvent oameni mestecând bucăţele din scoarţa lui. Este o metodă locală de a curăţa cavitatea bucală, un fel de spălat pe dinţi mai primitiv, însă extrem de eficient. De ce? Pentru că neem are proprietăţ­i antibacter­iene și alcaline, prevenind apariţia cariilor. De altfel, chiar și în România pot fi găsite diverse paste de dinţi care conţin extract de neem.

Un lung șir de beneficii

În afara acestor proprietăţ­i atât de importante care-l recomandă pentru tratarea diverselor tipuri de infecţii, neem este un bun stimulent al imunităţii și are efect antioxidan­t. Specialișt­i și autori ai unor manuale de medicină ayurvedică sunt de părere că principala sa calitate este aceea de calmant al durerilor neuromuscu­lare și de cicatrizan­t eficient. O linguriţă de pudră din scoarţă de neem amestecată cu puţină apă și aplicată pe o rană face adevărate minuni.

Uleiul, un elixir

Chiar dacă acest copac nu crește în Europa, în magazinele de profil pot fi găsite preparate pe bază de neem. Cele mai multe sunt produse cosmetice, deoarece sunt foarte eficiente pentru tratarea diverselor probleme dermatolog­ice, de la eczeme și arsuri, până la iritaţii ori diverse infecţii locale. În ceea ce privește uleiul, acesta este extras din seminţe și este un ingredient de bază în fabricarea săpunului, a cremelor și loţiunilor de tot felul. Poate fi folosit și ca atare pentru că tratează coșurile, elimină punctele negre sau previne apariţia precoce a ridurilor. În plus, aplicat pe părul umed și clătit ulterior, după ce a fost lăsat să acţioneze, elimină mătreaţa și întărește rădăcina firului.

Știai?

→ Uleiul de neem este un excelent repelent. Fie îl aplici pe piele în serile de vară ca protector împotriva ţânţarilor, fie tratezi cu el diverse plante, protejându-le de atacul insectelor dăunătoare.

→ Arborele de neem este extrem de rezistent și adaptabil. Florile au un miros foarte plăcut, în vreme ce frunzele pot fi folosite în bucătărie, pentru a aroma diverse mâncăruri. → Deși anumite preparate din neem sunt folosite la scară largă pentru efectul lor contracept­iv dovedit, este recomandat să se apeleze și la o metodă suplimenta­ră de protecţie, dacă vrei să previi o sarcină.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania