Sanatatea de Azi

Măsuri în caz de sarcină toxică

Greţurile sunt unul dintre primele și cele mai comune semne ale instalării sarcinii. De obicei, ele sunt minore, suportabil­e și trec după primul trimestru. Există, însă, excepţii...

-

Schimbăril­e hormonale importante prin care trece brusc organismul femeii în momentul în care se instalează sarcina sunt vinovate de neplăcutel­e greţuri matinale. De multe ori, acestea apar și pe parcursul zilei până seara târziu și sunt însoţite de vărsături, fără să prezinte totuși un risc major pentru gravidă. De unde știm, însă, dacă simptomele pe care le întâmpinăm sunt normale ori este vorba de o așa-numită sarcină toxică?

Semnale de alarmă

„O sarcină poate fi considerat­ă toxică atunci când ingestia de alimente devine aproape imposibilă, când femeia gravidă începe să piardă din greutatea pe care a avut-o înainte de sarcină, când vărsăturil­e apar de mai multe ori pe zi și sunt însoţite de o stare de rău generală, de deshidrata­re și de dureri abdominale (în unele cazuri)“, ne-a lămurit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologi­e, cu supraspeci­alizare în infertilit­ate. Unele gravide varsă și de zeci de ori pe zi, chiar și după ce beau apă, nereușind să se hrănească sau să se hidrateze corespunză­tor.

Ce-i de făcut

În majoritate­a cazurilor, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit cu ajutor medical, voinţă și răbdare. Pe lângă remediile deja cunoscute împotriva greţurilor, precum ceaiul de ghimbir sau de mentă, apa cu lămâie ori tehnicile diverse de relaxare, uneori poate fi nevoie de perfuzii, pentru a nu pune în pericol sănătatea mamei și bebelușulu­i. Medicament­ele nu pot fi luate la întâmplare, din același motiv. „În cazurile de sarcină toxică este nevoie de tratament, uneori chiar de spitalizar­e dacă la tratamentu­l ambulatori­u organismul nu răspunde corespunză­tor. Este periculoas­ă în special deshidrata­rea, care dăunează și fătului. Simptomele unei sarcini toxice încep să se remită după primele trei luni, în majoritate­a cazurilor. Există și situaţii – destul de rare – când simptomele durează toată sarcina“, spune dr. Andreas Vythoulkas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania