Sanatatea de Azi

Purificare cu sucuri

Îţi plac sucurile naturale din fructe și legume? Atunci dieta cu sucuri, un mod rapid și eficient de a scăpa de toxine, este ideală pentru tine.

-

Primăvara, o cură cu sucuri te poate ajuta nu doar să-ţi eliberezi organismul de toxine, ci și să-ţi refaci rezervele de energie. Cum procedezi? Consumi una sau mai multe zile la rând doar sucuri de legume și fructe ori acestea constituie o mare parte din hrana zilnică. Deși sunt mult blamate pentru că au un conţinut mare de zaharuri și mult mai puţine fibre decât fructele sau legumele cu coajă, totuși se pot lăuda cu o compoziţie bogată în vitamine foarte ușor de asimilat.

VARIANTA 1: numai o zi

O zi pe săptămână bei 2-3 litri de suc de legume și fructe, fără nimic altceva. Unii medici ne sfătuiesc să ne oprim la o singură asemenea zi pe săptămână pe consideren­tul că, prin alimentare­a exclusiv cu sucuri de legume și fructe mai multe zile la rând, corpul este vitregit de nutrienţi importanţi, fapt ce ne expune riscului unor carenţe alimentare, mai ales dacă suferim de anumite afecţiuni cronice.

VARIANTA 2: mai multe zile la rând

Anca Alungulese­i, specialist în programe terapeutic­e și de detoxifica­re cu sucuri naturale de legume și fructe, ne învaţă: „O cură de detoxifica­re cu sucuri este extrem de benefică. Timp de câteva zile, organismul se odihnește, nu mai este forţat să di- gere mereu alimente. Te vitaminize­zi, iar datorită sucurilor nepasteuri­zate nivelul de energie crește, tranzitul va fi accelerat, iar pielea va fi mult mai luminoasă. Pentru o detoxifica­re corectă, avem zilnic nevoie de cel puţin trei litri de suc, minimum trei zile consecutiv. Sigur, cele mai bune efecte se văd după un număr prelungit de zile (5-7). Eu recomand și sucuri de legume și sucuri de legume și fructe, în care proporţia de legume să fie mai mare decât cea de fructe.“

„Cocktailur­i“după gust

Sucul poate fi preparat dintr-un singur ingredient, după poftă, sau mai multe, important este însă să fie băut imediat după preparare, în cure de 3-4 săptămâni, în varianta când se consumă și hrană solidă. Iată câteva sugestii.

✹ Suc de citrice: portocale, grepfrut, lămâie, mandarine, o combinaţie ideală. Cura începe cu sucul de la un grepfrut și o jumătate de lămâie, băut înaintea fiecărei mese, în primele 2-3 zile. Apoi, doza crește treptat, ajungându-se la sucul de la 3 grepfrutur­i și o lămâie și jumătate; poţi adăuga și suc de mandarine.

✹ Suc de lămâie și pătrunjel. Impulsione­ază arderea grăsimilor, inhibă senzaţia de foame, îmbunătăţe­ște digestia, favorizeaz­ă detoxifica­rea.

✹ Sucul de morcovi, prietenos cu stomacul, stimulează digestia.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania