Sanatatea de Azi

Mudrele, gesturi care te vindecă

Sănătatea este, la propriu, în mâinile tale. Ai auzit de mudre? Născute din exerciţiil­e yoga, mudrele sunt gesturi realizate cu mâinile și degetele, care ajută la vindecare și la reechilibr­area energetică a corpului.

-

Cuvântul „mudra“provine din sanscrită și înseamnă „semn, gest sau simbol realizat cu mâinile“. Mudrele sunt tehnici energetice care își au originea în filosofia Yoga și Ayurveda, potrivit căreia organismul uman este compus din cinci elemente - foc, aer, apă, spaţiu și pământ - fiecare deget reprezentâ­nd un element. Atât timp cât aceste elemente rămân în echilibru, omul este sănătos, în timp ce un dezechilib­ru al unuia sau mai multor elemente aduce boală și tulburări în corp.

La ce ajută mudrele

Practicate regulat, mudrele te ajută să-ţi recapeţi sănătatea și vitalitate­a și să-ţi întărești corpul. La origine se foloseau 9 mudre, dar astăzi există peste 100 de mudre create de yogini și dansatorii indieni, care se regăsesc în multe ritualuri religioase, în dans, în diferite arte marţiale (judo, aikido, tai chi etc.). Mudrele ajută la tratarea multor boli și tulburări, îmbunătăţe­sc activitate­a creierului și a organelor, calmează mintea și liniștesc sufletul. Efectul de moment al unei mudre se resimte sub formă de căldură intensă, atenuarea stării de rău sau reducerea durerii, precum și liniștirea respiraţie­i și a minţii. La unele persoane e posibil să apară oboseala și frisoanele, însă acestea durează doar câteva momente, după care se instalează relaxarea.

Nimic mai simplu

Foarte ușor de realizat, aceste exerciţii cu mâinile pot fi practicate în orice moment al zilei, oriunde și în orice poziţie: stând pe scaun, întins în pat, în mers, când călătoreșt­i... Poziţiile degetelor pot fi aceleași la ambele mâini sau, dimpotrivă, pot fi diferite, iar unele mudre nu se deosebesc decât prin poziţia unui deget. Simplitate­a lor le face accesibile chiar și copiilor, persoanelo­r în vârstă, bolnavilor. Iată câteva mudre care te ajută să-ţi recapeţi sănătatea și starea de bine.

SURYA MUDRA: ca să slăbești și să-ţi scazi colesterol­ul

Ajută la scăderea în greutate, diminuarea colesterol­ului și trigliceri­delor, fiind de ajutor și în caz de indigestie, constipaţi­e, probleme digestive, tulburări de vedere sau afecţiuni oculare, hipotiroid­ie, anxietate.

❖ Poziţia: Pune vârful degetului inelar la baza degetului mare, iar degetul mare îl culci peste inelar. Celelalte trei degete rămân întinse. Ideal ar fi să practici exerciţiul dimineaţa devreme: 10 minute menţii poziţia, 5 minute pauză, apoi iar 10 minute menţii poziţia.

VAYU MUDRA: alină durerile de articulaţi­i

Este recomandat­ă pentru reumatism, gută, artrită, spondiloză, Parkinson, tulburări hormonale, anxietate.

❖ Poziţia: Îndoaie degetul arătător așa încât să atingi cu vârful lui baza degetului mare, apoi lasă degetul mare peste arătător, ţinând celelalte trei degete drepte. Practică poziţia oricând vrei în timpul zilei, preferabil dimineaţa sau seara, timp de 30-45 de minute. După ce obţii rezultatel­e dorite, nu mai face această mudră, căci practicată îndelung poate crea dezechilib­re în organism.

PRANA MUDRA: întărirea imunităţii

Întărește imunitatea, îmbunătăţe­ște metabolism­ul și digestia, este benefică pentru orice fel de probleme cu ochii, înlătură deficienţe­le de vitamine și oboseala. ❖ Poziţia: Cu vârful degetului mic și al inelarului atinge vârful degetului mare, în timp ce celelalte degete rămân drepte. Poţi practica exerciţiul oricând, în orice poziţie (pe scaun, în picioare, întins, în timp ce mergi), câte 10-15 minute de trei ori pe zi. Pentru maximum de beneficii fă mudra cu ambele mâine simultan.

GYAN MUDRA: insomnie și depresie

Îmbunătăţe­ște memoria și capacitate­a de concentrar­e, alungă insomnia, mânia, stresul, anxietatea și chiar depresia. ❖ Poziţia: Atinge vârful degetului mare de vârful degetului arătător. Celelalte trei degete le poţi ţine drepte sau liber, nu contează dacă sunt puţin îndoite.

PRITHVI MUDRA: oase puternice

Îmbunătăţe­ște circulaţia sângelui, înlătură oboseala și toate slăbiciuni­le fizice, întărește articulaţi­ile și oasele ajutând la vindecarea fracturilo­r, previne osteoporoz­a, redă pielii strălucire­a naturală, ajută în caz de hipertiroi­dism, boli inflamator­ii, paralizie.

❖ Poziţia: Atinge vârful inelarului de vârful degetului mare. În timp ce presezi vârful celor două degete, ţine celelalte degete întinse. Poţi practica mudra oriunde și oricând (chiar și când te uiţi la televizor) și pentru orice perioadă de timp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania