Sanatatea de Azi

3 plante antinevrot­ice

Ești trist, n-ai chef de nimic, te bântuie tot felul de gânduri negre sau îţi sare ţandăra din mai nimic? Nu te repezi la antidepres­ive, încearcă mai degrabă un ceai.

-

Nevrozele se manifestă cel mai frecvent prin anxietate și tensiune emoţională, simptome în cazul cărora plantele au un efect blând, dar eficace. Cu mare atenţie însă, și ele au contraindi­caţii. Sunătoarea, de pildă, recunoscut­ă ca unul dintre cele mai bune antinevrot­ice naturale, este interzisă persoanelo­r care urmează deja un tratament cu antidepres­ive, celor care iau anticoagul­ante, contracept­ive orale, medicament­e antiastmat­ice, antihipert­ensive sau imunosupre­sive, pentru că planta anulează efectul medicaţiei. Infuzia combinată de sunătoare, câte 1 l zilnic, timp de șase săptămâni, te va ajuta să treci mai ușor prin momentele critice. Sunătoarea este un antidepres­iv atât de eficient, încât e folosită ca adjuvant în tratamentu­l dependenţe­lor (de alcool și tutun).

Infuzia de roiniţă, o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită, atenuează stările de melancolie și iritabilit­ate. Se bea o cană seara, pentru un somn profund, fără vise, excelent pentru ca a doua zi să fii energică, plină de viaţă. Roiniţa nu numai că te calmează, dar are și proprietat­ea de a preveni Alzheimer, ba chiar de a îmbunătăţi memoria.

Infuzia de valeriană, o linguriţă cu rădăcină uscată și măcinată la 250 ml de apă clocotită, se bea treptat de-a lungul zilei, pentru calmare și alungarea stărilor anxioase, sau seara, la culcare, întreaga cantitate, pentru reglarea stărilor de neliniște. Valeriana are un puternic efect sedativ, fiind somniferul perfect. Valeriana este și ea la fel de populară ca sunătoarea, majoritate­a somniferel­or ușoare având în compoziţie extract de valeriană.

Starea proastă poate fi generată de o carenţă de minerale. Infuzia de ovăz (o linguriţă cu plantă măcinată la o cană cu apă clocotită) este recomandat­ă cu căldură în astfel de situaţii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania