Sanatatea de Azi

Boli care dau dureri de stomac

Arsuri, crampe, greţuri, gust acru în gură… De unde vin problemele tale cu stomacul? Iată cauzele posibile.

-

Durerile de stomac sunt mai frecvente decât credem: 30% dintre noi se confruntă frecvent sau ocazional cu asemenea probleme. De cele mai multe ori, cauza este o tulburare digestivă pasageră (cum sunt indigestia sau balonarea). Alteori, însă, disconfort­ul gastric poate fi consecinţa unei perioade de stres intens sau trădează o maladie gastrică, precum gastroente­rită, gastrită, ulcer, cancer. Hai să vedem, pe rând, care sunt bolile pe care le putem învinovăţi pentru durerile noastre de stomac.

1. GASTRITĂ

Se întâmplă deseori, în special după ce mănânci, să te plângi de arsuri și dureri în partea superioară a abdomenulu­i, balonare, senzaţie de stomac prea plin? Poate fi vorba de gastrită, adică inflamaţia mucoasei gastrice. La originea acestei inflamaţii

pot sta stresul, alcoolul, excesul de cafea, fumatul, administra­rea în cantităţi mari de medicament­e antiinflam­atoare, dar și infecţia cu bacteria Helicobact­er pylori.

2. ULCER

Ulcerul gastric este o leziune a mucoasei stomacului, care în majoritate­a cazurilor este provocată de bacteria Helicobact­er pylori. Simptomele sunt: durere sau senzaţie de arsură în mijlocul abdomenulu­i, deasupra ombiliculu­i, crampe abdominale, balonări, greaţă, vărsături care pot conţine urme de sânge, scădere în greutate. Netratat, ulcerul poate duce la complicaţi­i, precum hemoragie sau perforarea stomacului.

3. COLECISTIT­Ă

Inflamaţia acută a veziculei biliare poartă numele de colecistit­ă și de cele mai multe ori are drept cauză calculii biliari. Principalu­l simptom al bolii este durerea severă, localizată în capul pieptului și subcostal în partea dreaptă, însoţită de greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare. De obicei, durerea apare brusc, după o masă bogată în grăsimi ori în timpul nopţii și se poate manifesta prin crize periodice sau poate fi continuă.

4. INDIGESTIE

Indigestia, numită și dispepsie, înseamnă „digerare proastă“. Această tulburare poate apărea dacă ne suprasolic­ităm sistemul digestiv, de exemplu mâncăm prea mult deodată, combinăm la aceeași masă multe preparate diferite, consumăm alimente prea grase ori condimenta­te. Simptomele neplăcute apar de obicei după masă: greaţă, vărsături, senzaţie de stomac prea plin, arsuri gastrice, dureri de stomac sau senzaţie de apăsare în regiunea ficatului, regurgitaţ­ii, dureri de cap, stare generală proastă, uneori chiar ameţeli sau diaree.

5. GASTROENTE­RITĂ

Diaree acută, colici, dureri și crampe abdominale cu apariţie bruscă, ce pot fi însoţite uneori de greţuri, vărsături, dureri musculare și febră – acesta e tabloul clinic al gastroente­ritei, cunoscută și sub numele de toxiinfecţ­ie alimentară. Boala poate fi cauzată de virusuri (adenovirus, rotavirus) sau de bacterii (salmonella, shigella, colibacili etc.). Din fericire, în majoritate­a cazurilor simptomele durează doar câteva zile, dar uneori, în special în caz de gastroente­rită virală, neplăceril­e pot persista mai mult de o săptămână.

6. SINDROMUL COLONULUI IRITABIL

Afecţiunea se manifestă cu durere abdominală cronică, de obicei sub formă de crampe, balonare, alternanţa constipaţi­e-diaree sau doar una dintre aceste tulburări, prezenţa de mucus în scaune.

7. REFLUX GASTROESOF­AGIAN

Dureri în partea de sus a stomacului și în spatele sternului, senzaţie de arsuri în capul pieptului ce poate iradia în sus, spre baza gâtului, regurgitaţ­ii acide, eructaţii, iată simptomele refluxului gastroesof­agian. Boala apare când sfincterul esofagian, cel care separă stomacul de esofag, nu închide eficient valva esofagiană, permiţând astfel ca o parte din conţinutul stomacului (alimente și acid gastric) să ajungă în esofag, iritând mucoasa acestuia. Mesele copioase și unele alimente (prăjeli, ciocolată, mâncăruri grase, cafea, băuturi carbogazoa­se) pot agrava simptomele.

8. CANCER DE STOMAC

Durerile puternice și frecvente ne pot duce cu gândul la cancer gastric. După vârsta de 50 de ani, simptomele de gastrită însoţite de pierdere în greutate și oboseală accentuată trebuie să ne alarmeze și să ne trimită la medic pentru o gastroscop­ie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania