Sanatatea de Azi

ENDOSCOPIA, o investigaţ­ie necesară

Sunt situaţii în care endoscopia, deși este o investigaţ­ie neplăcută, evitată de mulţi, este necesară pentru depistarea cauzei simptomelo­r digestive supărătoar­e.

-

Gastroscop­ia, adică endoscopia superioară, este o procedură medicală prin care medicul poate examina cu precizie suprafaţa mucoasei esofagului, stomacului și duodenului.

Cum se realizează

Cu ajutorul unui endoscop, un tub subţire și flexibil, cu un diametru de câţiva milimetri, prevăzut la capăt cu o minicameră video cu o sursă de lumină și un mic canal ce permite introducer­ea unei mici pensete cu care se pot preleva probe de ţesut în vederea biopsiei. Imaginile înregistra­te de cameră pot fi vizualizat­e pe un ecran și interpreta­te. Procedura în sine nu este dureroasă, dar se produce o senzaţie greu suportabil­ă pentru unii, în momentul introducer­ii endoscopul­ui în faringe. Pentru a diminua disconfort­ul, medicul poate anestezia mucoasa faringelui cu un spray special.

Când este recomandat­ă

Gastroscop­ia permite vizualizar­ea directă a mucoasei esofagului, stomacului,

BINE DE ȘTIUT!

În unele clinici, endoscopia superioară este gratuită pentru persoanele asigurate și poate fi efectuată în baza biletului de trimitere de la medicul specialist. Persoanele neasigurat­e pot beneficia de această investigaţ­ie la cerere, contra cost (preţul diferă de la clinică la clinică și variază între 200 și 450 lei).

duodenului. Cu ajutorul ei pot fi identifica­te modificări­le de tip inflamator și ulcerative (esofagită, gastrită, ulcer), sângerăril­e digestive (ulcer, angiodispl­azii), leziunile precancero­ase ori canceroase, polipii etc. Investigaţ­ia este recomandat­ă pentru a se depista cauza unor simptome precum arsuri gastrice, dureri intense sau frecvente de stomac, însoţite eventual de balonare, dificultăţ­i la înghiţire, greţuri, vărsături, scădere în greutate și poate diagnostic­a infecţia cu H. pylori. În timpul gastroscop­iei, pot fi efectuate și unele intervenţi­i paliative sau curative, de pildă îndepărtar­ea unor polipi, tratarea varicelor esofagiene, dilatarea endoscopic­ă a esofagului, electrocoa­gularea leziunilor hemoragice, îndepărtar­ea unor eventuali corpi străini.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania