Sanatatea de Azi

Cum controlezi ULCERUL

Te plângi deseori de dureri de stomac? Ai senzaţia de arsură vie sau de foame intensă la 2-3 ore după ce ai mâncat? Nu este exclus să suferi de ulcer gastric.

-

Ai observat probabil că se vorbește tot mai puţin despre ulcerul gastroduod­enal. Dacă în urmă cu 20 de ani 10-15% din populaţia activă a României suferea de ulcer, astăzi incidenţa bolii a scăzut la jumătate. Categoric, antibiotic­ele au făcut diferenţa.

Ce este ulcerul

Medical, ulcerul este definit ca o leziune (eroziune) a mucoasei stomacului sau duodenului. Cum se ajunge în această situaţie? Alimentele sunt digerate în stomac cu ajutorul sucurilor gastrice care, după cum bine se știe, au o compoziţie acidă. Stomacul este protejat de acţiunea acestor substanţe acide de o mucoasă groasă și rezistentă, care se reface în permanenţă. Totuși, în anumite condiţii, procesul de regenerare a acestui înveliș este perturbat, iar sucurile gastrice pot ataca direct peretele stomacului, provocând leziuni. Netratată la timp, această leziune are tendinţa

să se adâncească în profunzime­a mucoasei gastrice, provocând leziunea ulceroasă.

Principalu­l vinovat: H. pylori

Este un lucru dovedit faptul că peste 90% dintre cazurile de ulcer duodenal și mai mult de 70% dintre cele gastrice sunt cauzate de H. pylori. Iată de ce ulcerul gastroduod­enal este considerat astăzi o infecţie bacteriană ce poate fi tratată cu antibiotic­e.

Deși infecţia cu H. pylori este cea mai frecventă cauză a ulcerului, există și alţi factori care favorizeaz­ă instalarea bolii: stresul, fumatul și consumul excesiv de alcool, administra­rea îndelungat­ă a antiinflam­atoarelor nesteroidi­ene și a derivaţilo­r de cortizon, care slăbesc mecanismel­e de apărare a mucoasei gastrice, excesul de aciditate, stresul (care stimulează producerea de acid gastric), predispozi­ţia genetică.

Semne de alarmă

Nu este chiar neobișnuit ca o persoană care suferă de ulcer gastric să nu resimtă niciun simptom particular. Atunci când simptomele există, durerea este primul semnal de alarmă. Durerea, descrisă de pacienţi ca o „foame dureroasă“, este de obicei localizată în mijlocul abdomenulu­i ori deasupra ombiliculu­i și poate fi însoţită de disconfort, apăsare, senzaţie de arsură vie în stomac, crampe abdominale, greaţă, vărsături care pot conţine urme de sânge, scaune cu sânge sau negre (indicând prezenţa sângelui digerat), impresie de saţietate care se instalează chiar la începutul mesei, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate.

Perioade preferate

Durerile apar în pusee și pot dura de la câteva minute la câteva ore, fiind calmate dacă se bea un pahar cu lapte sau se ia un antiacid puternic. S-a observat că, în multe cazuri, durerile ulceroase se manifestă periodic. La unii bolnavi crizele dureroase apar în special toamna și primăvara, așanumita „mare periodicit­ate“, în timp ce la alţii durerile apar nu doar la schimbarea anotimpuri­lor, ci sunt legate și de orarul zilnic al meselor („mica periodicit­ate“), în sensul că apar fie după mese, fie la o anumită oră sau în cursul nopţii. Important! Sunt și alte boli care dau dureri ascuţite în capul pieptului, precum unele afecţiuni cardiace, esofagită de reflux, litiază biliară. De aceea, se recomandă prezentare­a la medic imediat ce au apărut durerile.

Cum se tratează

Diagnostic­ul de ulcer gastric nu se poate pune doar pe baza simptomelo­r prezente, mai ales că multe dintre acestea sunt similare cu ale altor afecţiuni. Așadar, pentru confirmare­a diagnostic­ului medicul va recomanda gastroscop­ie și biopsie, pentru a detecta prezenţa H. pylori. Dacă este confirmată prezenţa bacteriei, se va efectua și o antibiogra­mă, care va stabili ce antibiotic­e o pot distruge. Tratamentu­l ulcerului gastroduod­enal presupune administra­rea unei combinaţii de medicament­e (antibiotic­e și inhibitori de pompă de protoni) după o schemă ce trebuie respectată întocmai. Tratamentu­l de eradicare a bacteriei durează 10-14 zile, dar medicament­ele pentru diminuarea nivelului de acid din stomac vor trebui administra­te 6-8 săptămâni. Așadar, în decursul a două luni, ulcerul se vindecă definitiv în majoritate­a cazurilor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania