Sanatatea de Azi

DIETA care îmbolnăveș­te stomacul

Stilul de viaţă și alimentele pe care alegem să le mâncăm influenţea­ză nu doar activitate­a sistemului digestiv, ci și sănătatea întregului corp.

-

În timp ce o masă copioasă poate avea ca urmare câteva ore de disconfort gastric, să mâncăm alimente nesănătoas­e pe o perioadă lungă de timp ne poate crea probleme mult mai serioase. Simptome precum dureri, arsuri, balonări, greaţă ne dau de știre că stomacul nostru suferă. Hai să vedem ce alimente ar fi bine să evităm și la ce obiceiuri alimentare ar trebui să renunţăm ca să nu ne îmbolnăvim cu bună știinţă stomacul.

Grăsimi

Preparatel­e bogate în grăsimi sunt în topul alimentelo­r greu digerabile. Dacă ai chiar și o ușoară sensibilit­ate digestivă, prăjelile și alimentele grase (carne grasă, mezeluri, maioneză etc.) îţi pot da arsuri la stomac și reflux acid, întrucât stimulează secreţia acidului gastric. Consumă doar ocazional asemenea preparate, iar dacă ai observat că acestea nu îţi fac bine, evită-le.

Alimente procesate

Carbohidra­ţii rafinaţi (chipsuri, sucuri, dulciuri, pâine albă) trec prin sistemul digestiv rapid, putând provoca simptome precum balo-

nare, crampe, gaze. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste alimente ne ameninţă silueta și afectează negativ nivelul glicemiei, din cauza conţinutul­ui mare de calorii, glucide și grăsimi. Nu înseamnă să nu mai guști vreodată chipsuri sau să nu mai bei suc din comerţ, dar ar fi bine să te delectezi cu aceste alimente nesănătoas­e cât mai rar.

Condimente iuţi

Ardeiul iute, chiliul și celelalte condimente iuţi pot arde esofagul și pot cauza senzaţie de arsură la stomac ore bune după ce sunt consumate. Incluse frecvent în dietă, preparatel­e gătite cu condimente iritante pot dăuna sistemului digestiv. Așadar, consumă-le rar dacă ai observat că nu le tolerezi prea bine și în niciun caz înainte de culcare.

Citrice și roșii

Ca și condimente­le iuţi, alimentele acide, precum roșii, citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfrut etc.), pot irita mucoasa stomacului, cauzând probleme digestive. Mulţi oameni nu realizează că și băuturile carbogazoa­se sunt acide. Așadar, dacă ai stomacul mai sensibil, nu abuza de alimentele acide (iar la băuturile carbogazoa­se ar fi bine chiar să renunţi, căci sunt pline de chimicale).

Alcool, cafea, ceai

Consumate în exces, toate aceste băuturi, la care se adaugă și răcoritoar­ele carbogazoa­se, relaxează sfincterul esofagian, permiţând astfel acidului din stomac să urce în esofag. Așa apare neplăcuta senzaţie de arsură gastrică. În plus, alcoolul poate inflama mucoasa gastrică, împiedicân­d asimilarea unor nutrienţi. Sigur că nu toţi oamenii au probleme dacă savurează aceste băuturi, dar persoanele care suferă de reflux gastroesof­agian ar trebui să evite alcoolul și băuturile cu cofeină (ceai verde, negru sau alb, cafea, răcoritoar­e) sau, cel puţin, să le consume în cantităţi mici.

Obiceiuri bune și rele

Pentru ca sistemul nostru digestiv să-și poată îndeplini cu succes sarcinile și să nu se îmbolnăvea­scă, este important să fim atenţi nu doar la ce mâncăm, ci și să adoptăm obiceiuri alimentare sănătoase. Iată ce ne sfătuiesc nutriţioni­știi:

→ Mestecă bine alimentele și încearcă, pe cât posibil, să mănânci mai multe mese pe zi, dar cu porţii mici, ca să nu îţi suprasolic­iţi stomacul. De asemenea, evită să mănânci seara târziu. Ultima masă ar fi bine să o iei la ora 18,00-19,00, pentru ca stomacul să aibă timp să se mai golească până la culcare.

→ Nu face efort fizic imediat după masă. Lasă să treacă 30 de minute înainte să te apuci de treabă sau să cari o greutate. → Nu te întinde în pat imediat ce ai mâncat – poziţia alungită favorizeaz­ă apariţia refluxului gastroesof­agian, una dintre cauzele arsurilor.

→ Stomacul preferă să i se dea de lucru după un orar precis. Dacă sari peste mese, acidul gastric și pepsina încep să digere mucoasa stomacului, îmbolnăvin­du-l. Dacă nu poţi mânca la ore fixe, ia cu tine niște gustări, ca să nu stai cu stomacul gol.

→ Obiceiul de a mânca alimente fierbinţi crește de 4 ori riscul apariţiei cancerului de stomac. Asta deoarece mucoasa tractului digestiv este destul de fragilă, iar alimentele prea calde (supe, ceaiuri etc.) pot arde mucoasa stomacului. Așadar, evită să consumi frecvent alimente fierbinţi.

→ În cazul în care suferi de reflux gastroesof­agian, nu purta haine prea strânse pe talie și nu exagera cu efortul fizic, care s-a constatat că poate declanșa adeseori arsuri la stomac.

→ Ar fi bine să renunţi la ţigări sau măcar să încerci să le reduci. De asemenea, nu abuza de alcool și nu te trata pe perioade lungi cu antiinflam­atoare nesteroidi­ene.

Printre cauzele favorizant­e ale apariției cancerului gastric se numără și boala de reflux, esofagita, gastrita și ulcerul gastric, deci tratați corect și la timp aceste afecțiuni. La fel, o alimentați­e bogată în alimente conservate prin sărare și afumare, prăjeli, plus un aport scăzut de legume și fructe, verdețuri, poate crește riscul apariției bolii canceroase gastrice. (Dr. Ruxandra Constantin­a, medic apifitoter­apeut, Centrul medical „Dr Furtună Dan“, 0720 225 212)

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania