Sanatatea de Azi

Plante și alimente vindecătoa­re

Poţi învinge simptomele supărătoar­e cu ajutorul plantelor, dar având grijă în același timp să incluzi în meniu alimente care acţionează ca un balsam pentru sistemul digestiv.

-

Indiferent de problema digestivă cu care te confrunţi, indiferent dacă urmezi sau nu tratament împotriva ei, merită să încerci și puterea vindecătoa­re a plantelor. În caz de gastrită, de exemplu, deseori problema se rezolvă cu ajutorul remediilor naturiste, fără a mai fi nevoie să se apeleze la medicament­e.

Gălbenele

Calmează senzaţia de arsură gastrică, dar și durerile de stomac. Componenţi­i săi activi ajută la refacerea mucoasei gastrice. Se prepară decoct: se pun

40 g plantă la un litru de apă rece și se fierb 15 minute. Se filtrează și se beau cel mult 3 căni pe zi, pe o durată de maximum 2 săptămâni. Nu relua cura decât după 6 săptămâni. Atenţie! Planta este contraindi­cată celor care suferă de hipertensi­une.

Salcâm

Calmează senzaţia de arsură. Poate fi folosit o perioadă îndelungat­ă de timp, atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea gastritei, deoarece nu are efecte secundare. Infuzia se prepară cu o lingură de flori la o cană cu apă clocotită; se beau 2 căni pe zi.

Lemn-dulce

Protejează stomacul de sucul gastric și ajută la refacerea mucoasei stomacului. Este preferabil să se utilizeze lemnul-dulce în locul medicament­elor cu efect antiacid, deoarece este lipsit de toxicitate și nu are efecte negative. Se folosește rădăcina plantei: 1-2 linguriţe de rădăcină rasă se lasă la macerat într-o cană cu apă rece, timp de 12 ore. Se bea o cană în cursul zilei, timp de 3-4 săptămâni.

Ușor digerabile, bananele calmează senzația de arsură la stomac datorită cantității mari de potasiu pe care o conțin, acționând ca un eficient antiacid.

Cimbru

Calmează durerile de stomac cauzate de spasme, previne fermentaţi­a intestinal­ă, diminuează senzaţia de greaţă. Pune 20 g plantă (aproximati­v 4 linguri) într-un litru de apă clocotită, acoperă vasul și lasă să infuzeze 10 minute. Nu uita să lași să cadă în infuzie picăturile acumulate pe capac, căci ele conţin substanţe volatile preţioase. Bea 3-4 căni de infuzie pe zi, cu puţină miere.

Ghimbir

Ceaiul de ghimbir diminuează rapid arsurile gastrice. La o cană cu apă clocotită se pune o lingură de rădăcină proaspătă de plantă. Se lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Mușeţel

Calmează senzaţia de arsură, durerile și reduce inflamaţia. Se adaugă la un litru de apă fiartă 30 g de plantă (circa 2 linguri), se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 30 de minute. Se beau 1-3 căni pe zi, între mese.

Sunătoare

Este un excelent pansament gastric. Infuzia se prepară cu 1-2 linguriţe de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau două căni pe zi: jumătate de cană înaintea meselor, jumătate după masă. De ajutor și în cazul colitei de fermentaţi­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Reţine: lemnul-dulce este contraindi­cat dacă suferi de hipertensi­une.
Reţine: lemnul-dulce este contraindi­cat dacă suferi de hipertensi­une.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania