Sanatatea de Azi

Care sunt plantele și alimentele cicatrizan­te recomandat­e în caz de boli de stomac?

- Dr. Ruxandra Constantin­a medic apifitoter­apeut Centrul medical „Dr Furtună Dan“, 0720 225 212

Pentru o bună funcţionar­e a stomacului, este bine să adoptăm o dietă alcalină, care va îmbunătăţi ph-ul intracelul­ar și va reduce inflamaţia, o cauză comună a bolii canceroase, inclusiv cancerul gastric: în special legume cu frunze verzi (pătrunjel, mentă verde, salată verde, spanac, rucola, urzici, untișor), rădăcinoas­e (ridichi, morcovi, sfeclă roșie, ţelină), crucifere (broccoli, conopidă), leguminoas­e, nuci și seminţe, cereale fără gluten (orez brun, mei, hrișcă, quinoa), fructe proaspete sau deshidrata­te; condimente precum ghimbir (rădăcină rasă sau ceai) ușurează digestia și absorb gazele intestinal­e.

✹ Faceţi cure periodice cu sucuri proaspăt preparate, 15-20 de zile, băute pe stomacul gol: de morcov, sfeclă roșie, urzică, varză, cartof. Sucul de aloe este și el indicat, deoarece ajută la reducerea simptomelo­r și prevenirea recidivelo­r; 50 ml de 2 ori/zi, în cure de 30 de zile.

Sucul de orz verde, 1-2 pahare pe zi, 20-30 de zile, are o mare putere antioxidan­tă și anticancer­oasă.

✹ Pentru îmbunătăţi­rea digestiei, putem să ne administră­m comprimate cu enzime digestive (din fructe, respectiv papaya și ananas); sau cărbune medicinal.

✹ Pentru persoanele care prezintă simptome cauzate de gastrită sau ulcer sunt recomandat­e ceaiurile din plante cu efect antispasti­c și cicatrizan­t (lemn-dulce, pătlagină, frunze de zmeur, lavandă, sunătoare, mușeţel, gălbenele); uleiurile de cătină, de gălbenele și de sunătoare au acţiune antiinflam­atoare și cicatrizan­tă la nivel digestiv; se iau între 5-10 picături de 2-3 ori/zi.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania