Sanatatea de Azi

Preparate și boli vindecate

-

Este bogată în vitamina C și betacarote­n, potasiu, calciu, sodiu și salicilaţi, calmează tulburăril­e digestive, combate constipaţi­a, dar și afecţiunil­e respirator­ii, ba chiar te liniștește atunci când te simţi agitată. Se folosește, în afara uleiului despre care am vorbit până acum, ca decoct, infuzie, vin tonic.

Decoct împotriva infecţiilo­r respirator­ii

Rădăcina de ciuboţica-cucului are proprietăţ­i emoliente, expectoran­te, fluidifian­te ale secreţiilo­r bronhice, sudorifice, diuretice. De aceea, se recomandă, sub formă de decoct, în infecţii respirator­ii, pneumonii, bronșite, la calmarea tusei și facilitare­a expectoraţ­iei. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă cu rădăcini uscate și măcinate la 200 ml de apă; fierbi cinci minute, infuzezi zece; bei trei ceaiuri pe zi, între mese, sau câte o lingură la 1-2 ore. Un bun remediu pentru bolile de plămâni este și siropul de ciuboţica-cucului. Acesta se prepară astfel: amesteci rădăcină de plantă uscată și mărunţită cu miere, în părţi egale, și lași timp de o lună la macerat. Se administre­ază în doze mici, câte o linguriţă pe zi, are miros deosebit și efect terapeutic pentru organism.

✹ În plus, tratează boli ale vezicii urinare: pui 30-40 g flori și frunze la 1 litru de apă, fierbi zece minute, apoi bei trei ceaiuri pe zi, cu efecte diuretice în afecţiuni renale (litiază) și ale vezicii urinare.

În multe părţi ale ţării, frumoasele flori erau folosite ca scut împotriva farmecelor, fiind purtate la gât ca amulete, în săculeţi aromitori.

Infuzie fără durere

Prepari o infuzie din două linguriţe cu frunze și flori la 250 ml de apă clocotită; lași acoperit zece minute, strecori și bei 2-3 ceaiuri călduţe pe zi. Pune nevralgiil­e pe fugă, alungă migrenele (în acest caz, este necesară o cură de 2-3 săptămâni) și durerile de cap cauzate de stres. În plus, infuzia de ciuboţica-cucului este și tonic nervos.

✹ În plus, poate fi folosită și în tratamentu­l copiilor peste 6 ani, cu doza la jumătate.

Vin tonic de inimă

Un remediu excelent în tratarea afecţiunil­or cardiace este vinul tonic, dar care are efect relaxant. Se prepară simplu: umpli un recipient din sticlă cu floare de ciuboţica-cucului, peste care torni doi litri de vin alb natural, cât să acopere florile; pui un capac și lași la loc însorit două săptămâni. Strecori și iei în fiecare zi câte trei linguri.

✹ În plus, este revigorant și bun pentru întărirea sistemului imunitar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania