Sanatatea de Azi

Cele mai bune surse de LUTEINĂ

Stopează îmbătrânir­ea prematură, menţine tonusul mental, susţine sănătatea ochilor, protejează creierul, pielea, articulaţi­ile, reduce riscul de cancer de diverse feluri.

-

Tot luteina stimulează sistemul nervos să funcţionez­e optim, ajută plămânii, previne ateroscler­oza și artrita, iar beneficiil­e ei nu se opresc aici. Ce este acest nutrient? Ei bine, face parte din categoria carotenoiz­ilor (după clorofilă, aceștia sunt pigmenţii cei mai răspândiţi în natură, de culoare galbenă, portocalie sau roșie). De multe ori auzim vorbindu-se despre ea în asociere cu zeaxantina, ambele, alături de betacarote­n sau licopen, fiind carotenoiz­i cu puternic rol antioxidan­t. Cum organismul uman nu le sintetizea­ză, le putem obţine doar din alimente sau suplimente.

Excelentă pentru vedere

Luteina este pigmentul principal în zona centrală a retinei, găsindu-se alături de zeaxantină în concentraţ­ii importante în macula ochiului. Acţionează ca un filtru, având rol de protecţie împotriva luminii dăunătoare, astfel că previne degeneresc­enţa maculară și cataracta și înteţește acuitatea vizuală.

De unde o luăm

Legumele cu frunze verzi, în special varza, spanacul, dar și broccoli, salata verde, dovlecelul, guliile, napii, mazărea sunt „verzituril­e“cele mai bo- gate în luteină. Portocalel­e, ardeiul gras, porumbul dulce, dovleacul plăcintar, morcovii, somonul, nucile și alte alimente colorate în galben sau portocaliu conţin la rândul lor cantităţi semnificat­ive de luteină și zeaxantină. Dintre ele se remarcă gălbenușul (ba chiar există pe piaţă sortimente de ouă îmbogăţite de producător­i cu luteină și zeaxantină, poţi verifica pe etichetă); deși are în compoziţie mai puţină luteină decât sursele vegetale, oul oferă avantajul unei asimilări mult mai facile a tuturor nutrienţil­or.

Pentru un aport suficient de luteină, este important să mănânci zilnic porții generoase de fructe și legume intens colorate.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania